JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Uenighet i tysk LO om tariffpolitikken

Den tyske landsorganisasjonen er rammet av sterk indre strid etter at DGBs nest største medlemsforbund har snudd og nå går imot å lovfeste prinsippet om største-brukers-rett i tariffpolitikken.

Det vakte sterke reaksjoner både i tysk LO og i den tyske arbeidsgiverorganisasjonen BDA da Arbeidsretten i Erfurt i juni i fjor avsa en dom som ville gi mer makt og tariffrettigheter til mindre, frittstående fagforeninger.

DGB og BDA, med støtte av de store, politiske partiene CDU og SPD, krevde deretter en ny lovbestemmelse om at tariffavtalen til den største fagforeningen skal gjelde i bedrifter, der de ansatte er organisert i flere fagforbund, den såkalte største-brukers-rett.

– Sett med fagbevegelsens øyne, må vi nå gå lovveien for å regulere avtaleforholdene på arbeidsplassene, sa DGB-leder Michael Sommer i juni ifjor.

LES OGSÅ:Tysk LO frykter oppsplitting i arbeidslivet

En lovfestet tariffenhet ville medføre at de mindre fagorganisasjonene som ikke er organisert i en landsomfattende paraplyorganisasjon, ville bli fratatt makt og mulighet til å forhandle separat. De ville knyttes til tariffavtalen til den største fagorganisasjonen, og dessuten være bundet av fredsplikt så lenge den avtalen løper.

Trøbbel internt i DGB

Internt i den tyske landsorganisasjonen har imidlertid saken ikke vært så enkel. Onsdag i forrige uke vedtok det faglige råd i det mektige fagforbundet Ver.di at forbundet ikke lenger skal støtte innføring av en lovfestet tariffenhet. I forbundet er det spesielt sterke reaksjoner på at en lovfestet tariffenhet i realiteten vil begrense og uthule streikeretten, heter det i flere tyske aviser som følger fagbevegelsen nøye.

Saken skal behandles på forbundsstyremøte kommende mandag, og det er ventet at forbundsstyret følger vedtaket i faglig råd.

Saken er et nederlag for både DGB-sjef Michael Sommer og Ver.di-sjef Frank Bsirske. Sommer presenterte sammen med arbeidsgiverpresident Dieter Hundt forslaget om tariffenhet i fjor, og la betydelig personlig prestisje i saken. I DGB har Ver.di-sjefen lojalt støttet Sommer, men nå har han altså fått problemer i eget hus og har måttet godta en fullstendig kursendring.

Snuoperasjonen i Verdi vil høyst sannsynlig føre til at DGB må legge hele saken død. Ver.di er DGBs nest største fagforbund og organiserer vel to millioner arbeidstakere i privat og offentlig tjenesteytende sektor.

«En bedrift – en tariffavtale»

Største-brukers-rett har vært hovedprinsippet for tariffenhet i tysk arbeidsliv, men prinsippet er gjennomhullet som en sveitsisk ost. Allerede i 2001 oppnådde pilotorganisasjonen Cockpit en egen tariffavtale med Lufthansa. Det samme gjelder legeforeningen Marburger Bund (MB) og lokomotivførerforbundet GdL. Spesielt legene og lokomotivførerne har stått for en rekke aksjoner de siste årene.

Kritikken fra DGB går på at de små fagforeningene hovedsaklig organiserer seg etter yrkesgrenser og bare omfatter små, men viktige grupper i en bedrift. Dette bryter med solidaritetsprinsippet som DGB bygger på.

Også arbeidsgiverne er sterkt imot å få en rekke mindre fagforeninger inn på banen. Som regel er dette ressurssterke grupper med ansatte i nøkkelposisjoner som driver lønningene oppover.

Denne argumentasjonen vekker selvsagt ikke særlig gehør. I en tysk storbedrift gjelder allerede flere ulike tariffavtaler: Det er en avtale for de fast ansatte, en for vikarer, en for innleid kantinepersonale osv. Men det har ikke arbeidsgiverne noe imot, for det bidrar alt sammen til å presse lønningene nedover, skriver en kommentator i Berliner Zeitung.

Annonse
Annonse