JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nei i uravstemning

På Service- og vedlikeholdsoverenskomsten sa 57,26 prosent av medlemmene som stemte nei. 15. august møtes partene hos Riksmekleren.

ane.borrud@lomedia.no

I mai i år møttes Arbeidsmandsforbundet og NHO Service til forhandlinger om Service- og vedlikeholdsoverenskomsten. Partene ble enige et generelt tillegg til alle på 1,25 kroner, og at minstelønnssatsene heves med 7,4 prosent - til 135 kroner i timen. Dette sa et flertall av de som stemte i uravstemningen nei til.

Minstelønnen for lav

Tillitsvalgt i Polygon region Midt-Norge, Robert Valslag, er en av dem som stemte nei.

– Minstelønnssatsen på 135 kroner er fortsatt for lav. De fleste av oss tjener langt mer enn det, men mange av oss som stemte nei gjorde det av solidaritet med de som ikke klarer å hente ut noe mer lokalt, og som ligger på minstelønnssatsene. Hvem er det som klarer å leve av en lønn på 135 kroner i timen?

Valslag forteller de har sett eksempler på at innleide fra vikarbyrå har tjent opptil 15 kroner mer i timen enn de fast ansatte i samme firma.

Polygon-arbeideren mener at de lave minstelønnene ødelegger for de seriøse i bransjen, der de ansatte tjener langt over minstelønna. Han viser også til den allmenngjorte lønna i renholdsbransjen, som er på litt over 150 kroner i timen.

– Vi driver med spesialrenhold, alt fra renhold etter brann til å rydde ut etter dødsfall. Vi mener at minstelønna vår burde kunne sammenlignes med den allmenngjorte lønna i renhold.

Overenskomst med skjevheter

Forhandlingsleder fra Arbeidsmandsforbundet, Lise Myrvold, er overrasket over at det ble nei i uravstemningen, siden det var et enstemmig forhandlingsutvalg som gikk inn for resultatet.

– Nå må vi se på hvordan overenskomsten praktiseres, mener hun.

Service- og vedlikeholdsoverenskomsten er en overenskomst som favner bredt.

– Det er en veldig vid overenskomst, med mange forskjellige yrkesgrupper. Her har du fra ufaglærte servicemedarbeidere til håndverkere med lang fagutdanning. Det i seg selv er en utfordring.

At overenskomsten har mange medlemmer med god lønn, gjør at de med lav lønn ikke får noe ekstra på lavlønnsgarantien, en garanti i avtalen om at lønnssnittet i overenskomsten ikke skal ligge under 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Vi har ingen mekanismer som fanger opp disse skjevhetene. Jeg mener vi bør splitte opp statistikken til å gjelde hvert enkelt bilag, sånn at garantiordningen blir reell for de som har 20-30 kroner mindre i timen enn man har i industrien, sier forbundssekretæren.

Mekling 15. august

Arbeidsmandsforbundet møter sin motpart NHO Service hos Riksmekleren 15. august klokken 10.00.

Dersom partene kommer til enighet, vil det nye forslaget til overenskomst bli sendt ut på ny uravstemning.

Dersom partene ikke blir enige, har Arbeidsmandsforbundet varslet plassfratredelse for 339 medlemmer fra 17. august klokka 06.00. Det er tre bedrifter som vil bli rammet i en eventuell første runde: Anticimex as Avdeling Oslo, med 15 ansatte tatt ut i streik, ISS Skadeservice as, med 272 ansatte i streik, og Vinje Transport as, med 52 ansatte tatt ut i streik. Det er totalt 630 medlemmer på overenskomsten.

Annonse
Annonse