JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Påstand: 500 års fengsel - 28 milliarder i bøter

Mer enn seks år etter at politiet stormet rådhuset i jetset-byen Marbella på den spanske Solkysten og startet etterforskningen i Malaya-saken, er rettsaken over. Nå venter 86 politikere, næringslivsfolk, advokater og kjendiser i spenning på den endelige dommen.

Hvitvasking, underslag, bestikkelser, ulovlige byggetillatelser… Lista over lovbruddene i Malaya-saken er usedvanlig lang og stygg. Politietterforskningen har avslørt at i årevis har det idylliske rådhuset i den kjente appelsinlunden i gamlebyen i Marbella vært senteret for kriminaliteten.

Et ormerede

Herfra har ordførere, rådmenn, politikere og byplanleggere tusket til seg millioner av euro fra kommunekassa, i tillegg til at bestikkelsene fra næringslivet har florert. Og mens Marbella kommune ble loppet for penger og til slutt måtte settes under administrasjon av Andalucías regjering i Sevilla, veltet Malaya-aktørene seg i luksus. Blant beslagene er det en rekke luksusbiler, villaer og eiendommer, malerier og andre kunstskatter, store pengebeløp, hester og en privat zoologisk hage!

Selv om det demokratiske Spania fortsatt sliter med korrupsjon der politikere fra både høyre og venstre er siktet, tiltalt og dømt, kommer ingen av disse sakene i nærheten av Malaya-saken.

Rådmann som hovedmistenkt

Den hovedmistenkte i saken er den forhenværende rådmannen med ansvar for byplanleggingen i Marbella kommune, Juan Antonio Roca. Etter 13 måneder og 104 avhør tilsto han endelig i oktober i fjor at han hadde mottatt bestikkelser på over 30 millioner euro.

Bakgrunnen skal ha vært at for å få byggetillatelser og gjøre forretninger med politikerne i jetset-byen i perioden fra 1992 til 2003, så måtte man smøre Roca.

Da politiet etter hvert fikk oversikten over de ulovlige byggeprosjektene, viste det seg at rundt 30.000 boliger var ulovlig bygget, oftest på kommunal grunn som gjerne var regulert til skoler, sykehus og friområder.

Politiet mener at Roca har mottatt penger fra i alt 16 entreprenører. Selv navngir Roca bare tre entreprenører, men medgir at han også har gitt penger videre til kollegaer i byrådet, bl.a. dåværende ordfører i Marbella, Marisol Yagüe.

I dag risikerer Roca alene 30 års fengsel og 800 millioner euro (knapt 6 mrd. NOK) i bøter, den tidligere ordføreren risikerer 16 års fengsel.

- Kjære, jeg ga deg da pengene…

Spansk ukepresse har hatt gode tider i løpet av rettssaken. Det skyldes at en rekke kjendiser - flere av dem tidligere kjærester - er tiltalt eller har forklart seg i retten, bl.a. gjelder det en av Spanias mest kjente sangerinner, Isabel Pantoja:

Hun er tiltalt for å ha hjulpet ekskjæresten Julián Muñoz – også han tidligere ordfører i Marbella - med å hvitvaske penger som ble tjent på ulovlige aktiviteter.

I februar forklarte hovedmannen Roca seg sammen med den tidligere ordføreren i byen, Marisol Yagüe. Målet var å finne ut om hun virkelig hadde mottatt konvolutter stappfulle av euro fra Roca.

- Jeg er lei for at vi er uenig, men, kjære, jeg ga deg da pengene, forklarte Roca i retten, mens Yagüe sto fast på at dette var løgn og at korrupsjonsskandalen har ødelagt livet hennes.

En 37 år gammel svensk kvinne er også tiltalt i saken. Hun skal på oppdrag fra Roca ha funnet fram til vinnere i pengelotterier og kjøpt loddene slik at Roca på denne måten kunne forklare sitt enorme pengeforbruk, - dersom noen skulle komme til å spørre. Aktoratet mener Roca fra 1995 til 2005 hvitvasket minst 245 mill. euro (ca. 1,8 mrd. NOK).

Angrende syndere

Da den ti måneder lange rettssaken nylig ble avsluttet, valgte 17 av de tiltalte å benytte seg av retten til en siste appell. Her svingte det fra anger og tårer til sinne og sterke påstander om justismord.

Opprinnelig stod 98 personer tiltalt i Malaya-saken. Imidlertid har tre forsvunnet og er etterlyst, bl.a. gjelder det to tidligere, kommunale rådgivere og en privat entreprenør. Noen tiltaler er også frafalt, slik at det nå er 86 personer som må vente innpå et halvt års tid før alle dommene vil bli klare.

Det er likevel innbyggerne i Marbella som er de store taperne i Malaya-saken. Marbella kommune har i flere år vært i en vanskelig økonomisk situasjon. Kommunekassa er skrapa, og behovene for penger til bl.a. skoler og helsevesen er store. Dagens ordfører har derfor krevd at deler av bøtene som vil bli gitt i forbindelse med dommene – til sammen trolig innpå 3.800 euro (ca. 28 milliarder kroner) - skal tilfalle kommunekassa.

Annonse
Annonse