JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unge vil ha tidligpensjon

Dagens unge arbeidstakere ønsker å trappe ned lenge før den gamle pensjonsalderen på 67 år.

I aldersgruppen 45-64 år er det dobbelt så mange som ønsker å arbeide til de blir mellom 62 og 67 år, som i aldersgruppen 18-29 år.

– Les også: Null fravær på 41 år

Det viser en ny landsdekkende undersøkelse fra analysebyrået InFact.

Ifølge undersøkelsen ønsker 15 prosent av dagens yrkesaktive å pensjonere seg før de fyller 62 år.

I denne gruppen er det flere menn enn kvinner, 18 mot 11 prosent.

Over halvparten (59 prosent) ønsker å pensjonere seg i alderen 62-67 år, mens bare 11 prosent opplyser at de vil jobbe til de er minst 70 år.

– Les også: Ingen lukrative pensjonsordningen

– Innføringen av AFP-ordningen og pensjonsreformen i 2010 ble gjort for å motivere arbeidstakere til å jobbe lengre. Og det er helt nødvendig for å opprettholde velferdssystemet fordi vi sliter med både lave fødselstall og eldrebølge, sier administrerende direktør Hanne Zimmermann (bildet) i Xtra personell Norge som står bak undersøkelsen.

– Det er et kraftig varsku til politikerne at så mange yrkesaktive ønsker å ta tidligpensjon. Slår disse tallene inn, nærmer vi oss Hellas som har en pensjonsalder på bare 57 år.

– Les også: Offentlig gullpensjon

Spesielt urovekkende mener Zimmermann det er at jo yngre folk er, jo mindre lyst har de til å jobbe lenge. For de eldre er resultatet motsatt.

I aldersgruppen 18-29 år forteller 36 prosent at de vil gi seg i alderen 62-67 år, mot 72 prosent av yrkesaktive i gruppen 45-64 år.

For aldersgruppen 30-44 år er tallene noe høyere (60 prosent), men her sier hele 18 prosent at de vil gi seg FØR de fyller 62 år. Det er samme tall som for aldersgruppen 18-29 år.

Blant de eldste arbeidstakerne (over 65 år), er hele 19 prosent innstilt på å jobbe til de blir 75 år. I de øvrige aldersgruppene er det knapt noen som ønsker å stå så lenge i arbeid.

– Les også: «Gullpensjon» ikke nok

Zimmermann tror mange vil tolke tallene som at dagens 20-åringer har lavere arbeidsmoral enn eldre arbeidstakere, og at de heller vil nyte pensjonisttilværelsen framfor å jobbe i 10 år ekstra. Det mener hun blir altfor enkelt:

– Jeg tror tallene først og fremst bekrefter store kunnskapshull om pensjonssystemet, og hva som kan forventes i pensjon, sier hun.

– Selvsagt fristes mange av tanken om å slippe å jobbe de siste 20-30 årene av livet. Men det mange ikke vet, er at det kan medføre en tilværelse som minstepensjonist, med langt mindre å rutte med enn hva de vant til.

Zimmermann mener flere unge yrkesaktive vil skifte mening dersom de får presentert et korrekt regnestykke av pensjonsutbetalingene.

– Å jobbe noen år ekstra, kan gi store utslag på pensjonen, og det må myndighetene informere bedre om. Du kan ikke begynne å tenke på pensjon først når du runder 50 år. Det er altfor sent, sier hun.

Kvinner sårbare

De manglende kunnskapene på dette området bekreftes av en fersk analyse YS-forbundet Negotia har gjort.

Her framgår det at svært mange nordmenn vet lite om sin økonomiske framtid etter endt arbeidsliv, og dårligst står det til blant kvinner:

Omtrent halvparten av norske kvinner vet lite eller ingenting om egen pensjon. Det tilsvarende tallet for menn er 40 prosent. (ANB)

Annonse
Annonse