JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Må gjenreise tilliten

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det er tvingende nødvendig å gjenreise tilliten til politiet.

Han betegner spriket mellom kommisjonen og politiets egenevaluering som et paradoks.

Hareide var rystet etter kommisjonsrapportens grundige beskrivelse av systemsvikt og mangelfull ledelse. Men KrF-lederen synes det er for tidlig å henge skyld på enkeltdepartementer eller enkeltpersoner.

– Dette var en usedvanlig grundig og sterk gjennomgang, en ubehagelig sannhet. Det var slående mangler som kom fram. Men dette er likevel første skritt på vei til en forbedring, sier Hareide.

– Les også: Beklager store mangler

To saker

Han mener det var to saker som i særdeleshet utpekte seg: Den tydelige kritikken av politiets organisering og evne til å handle i en krisesituasjon, og den manglende sikkerheten rundt regjeringskvartalet.

KrF-lederen sier seg enig med kommisjonen om at det haster med å følge opp rapporten, først gjennom en politisk behandling i regjering og deretter i Stortinget.

– Det er for tidlig å peke ut enkelttiltak som haster mer enn andre, men vi har jo de 31 forslagene fra kommisjonen å jobbe etter. Det er behov for konkret handling, det sier kommisjonen klart, legger han til.

Hareide forventer at regjeringen straks tar tak i dette arbeidet og leverer en stortingsmelding om seks-sju måneder.

– Nå skal vi bruke denne rapporten til å forandre Norge, gjøre landet tryggere. Norge vil helt klart bli annerledes, sier Hareide.

– Les også: Politiet var på vei til feil øy

– Knusende rapport

– Knusende kritikk på fundamentale områder, sier Anders Anundsen (Frp) om 22. juli-kommisjonens rapport som ble lagt fram mandag.

– Nå er det avgjørende at vi får en rask og bred politisk behandling. Jeg forventer at regjeringen kommer med en stortingsmelding i løpet av året. Det er åpenbart at vi må se på de ansvarsforhold som kommisjonen peker på, sier Anundsen til NTB.

Anundsen er andre nestleder i Stortingets 22. juli-komité og leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen. Han sier at kommisjonens rapport er sterkere og mer kritisk enn han hadde sett for seg.

– Les også: – Tøff rapport

Overrasket

– Jeg er overrasket over styrken på noen helt fundamentale områder, for eksempel manglende kraft til å gjennomføre konkrete vedtak som stenging av Grubbegata, sier han.

Anundsen sier det er for tidlig å snakke om hvorvidt noen må gå av som følge av rapporten, men er samtidig kritisk til spriket mellom 22. juli-kommisjonen og politiets egen evaluering.

– Da Søndeland-utvalget la fram sin rapport, som nærmest frikjente politiet, så var min kommentar at «dette bør stemme, ellers er det svært alvorlig for tilliten til norsk politi». Skal det ha noen hensikt å evaluere, så må du ha evne til å lære av egne feil, sier Anundsen.

– Les også: Etterforskning aktuelt

Tenker på de etterlatte

Stortingsrepresentant Jan Bøhler (Ap) mener innholdet i 22. juli-kommisjonens rapport må være vondt for de etterlatte.

- Hele rapporten er sterk og dramatisk. Jeg tenker spesielt på de etterlatte. Det må være vondt å få så dramatiske svar på spørsmålene om ting kunne ha vært gjort annerledes. Det er sterkt å høre at tipset om fluktbilen ble liggende på operasjonssentralen mens fluktbilen passerte flere politibiler, og det gjør vondt å høre at det tok 35 minutter fra første bil var på landsiden, til politiet kom fram til Utøya, sier Bøhler til NTB.

Bøhler er første nestleder i justiskomiteen på Stortinget og første nestleder i den særskilte 22. juli-komiteen. Han fulgte mandagens fremleggelse av kommisjonens rapport.

- Det er viktig å få en rask politisk behandling basert på innholdet i rapporten. Jeg mener vi må få en stortingsmelding fra regjeringen tidlig på nyåret. Komiteen legger fram 31 veldig gode konkrete forslag til tiltak. Her ha vi mye fornuftig å jobbe med, inkludert forslagene til lovendringer, sier Bøhler.

Sterk opplevelse

Høyres leder Erna Solberg sier presentasjonen av rapporten var en sterk opplevelse, særlig kritikken av politiet og beskrivelsen av handlingslammelsen rundt sikringen av regjeringskvartalet.

- Konklusjonen om at politiet kunne ha vært på Utøya tidligere setter etatens egenevaluering i et temmelig spesielt lys. Her er det ting som er gått helt galt. Det var en god beskrivelse å snakke om «ressursene som ikke møtte hverandre». Det synes som kommisjonen har gjort et meget grundig arbeid, sier Solberg.

Hun legger til at det er forstemmende å få dokumentert at planverk som eksisterer, ikke blir brukt.

Vond rapport

- Det er soleklart at liv kunne ha vært reddet på Utøya, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. Hun sier politiets egenevaluering nå står i et underlig lys.

Hun betegner rapporten som vond lesning, og svært tung for de pårørende. Partilederen er veldig glad og lettet over at Alexandra Bech Gjørv var så åpenhjertig som hun var.

- Jeg oppfatter dette som en veldig grundig og ærlig rapport. Det føles ikke som noe er skjøvet under teppet. Jeg tror hun i dag sa rett ut det som mange av oss har fryktet, sier Skei Grande.

Gir ros

Sp-leder Liv Signe Navarsete roser kommisjonen for å ha gjort en svært grundig jobb.

- Rapporten virker å være akkurat så ubehagelig, usminket og ærlig som vi trenger for at vi som nasjon skal kunne forbedre oss. Det gjør sterkt inntrykk å høre i klartekst hva som gikk galt både før og under den skjebnesvangre dagen i fjor sommer, sier Navarsete.

Hun legger til at hele det politiske Norge raskt må gå sammen om å følge opp kommisjonens arbeid.

- Regjeringen har allerede varslet en grundig gjennomgang av politiet. Andre tiltak må vi komme tilbake til når vi har gått grundigere gjennom rapporten, sier Sp-lederen.

(ANB-NTB)

Annonse
Annonse