JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tariffoppgjøret ut av sommerdvalen

Denne uka starter tariffoppgjøret opp igjen etter sommerhvilen. Fortsatt gjenstår mer enn 25 små og store lønnsoppgjør.15.08.2012
07:56
16.12.2013 19:50

einar.fjellvik@lomedia.no

Hos Riksmekleren ligger 12 lønnsoppgjør i kø og venter på mekling. Først i køen ligger service- og vedlikeholdsoverenskomsten mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO. Før sommeren stemte et flertall av de knapt 500 medlemmene som omfattes av denne overenskomsten nei til forhandlingsforslaget partene hadde anbefalt.

– Les også: Nei i uravstemning

Onsdag og torsdag i denne uka gjør partene et nytt forsøk på å komme til enighet. Denne gangen med bistand fra riksmekler Kari Gjesteby. Mislykkes meklingen har Arbeidsamandsforbundet varslet at 123 medlemmer i bedriftene Anticimex as Avdeling Oslo, ISS Skadeservice as og Vinje Transport as blir tatt ut i streik fra og med fredag 17. august.

Service- og vedlikeholdsoverenskomsten omfatter en rekke bedrifter som driver med alt fra vaktmestertjenester til spesialrenhold, skadesanering og vedlikeholdstjenester.

Butikkmekling

Også i lønnsoppgjøret for de omkring 500 ansatte som omfattes av butikkoverenskomsten mellom HK og NHO blir det mekling torsdag og fredag i denne uka.

En kraftig heving av minstelønningene, bedre lavlønnsgaranti og høyere tillegg for kvelds- og helgearbeid var sentrale krav fra HKs side før forhandlingene ble brutt i midten av mai.

– Les også: Butikkavtalen til mekling

Greier ikke riksmekleren å lose partene fram til enighet innen midnatt fredag, har HK varslet at 256 medlemmer i 59 bedrifter blir tatt ut i streik

STREIKELISTE: Se hvilke bedrifter som blir rammet av en eventuell streik

Butikkoverenskomsten omfatter i første rekke butikker som er tilknyttet NHO-tilsluttede produksjonsbedrifter som gullsmeder og bakerier.

Meklingskø hele septermber

For øvrig står disse lønnsoppgjørene i kø for å få bistand fra riksmekleren:

Private sykehjem: Fagforbundet og Sykepleierforbundet brøt forhandlingene med NHO midt i juni. Meklingsmøte er avtalt 21. august. Lønnsoppgjøret gjelder for vel 900 ansatte.

Studentsamskipnadene: 21. og 22. august blir det mekling i lønnsoppgjøret for vel 500 medlemmer i NTL, Parat og Utdanningsforbundet som jobber i landets studentsamskipnader. Forbundene har foreløpig ikke varslet hvor mange som blir tatt ut i streik hvis meklingen mislykkes.

Miljøbedrifter (MEF): 23. august blir det mekling mellom Maskinentreprenørenes Forbund og LO/Fellesforbundet/Transportarbeiderforbundet. Dette er en spesiell overenskomst der både LO og flere LO-forbund er parter i den samme tariffavtalen.

I begynnelsen av juni forhandlet partene seg fram til en løsning som ble anbefalt av Fellesforbundets forhandlere og sendt ut til uravstemning uten anbefaling av Transportarbeiderforbundet. Resultatet ble et så massivt nei fra Transport-medlemmene at totalresultatet av uravstemningen ble 68,5 % nei.

– Les også: Fellesforbundet nedstemt

Miljøbedrifter (NHO): 4. juni ble det brudd i lønnsforhandlingene for de ansatte i NHO-tilsluttede miljøbedrifter. Både Transportarbeiderforbundet og Yrkestrafikkforbundet klaget over manglende forhandlingsvilje fra NHOs side. 23. august møtes de igjen hos Riksmekleren.

Vetco Gray: Fredag 24. august et det YS-forbundet Safe og selskapet Vetco Gray som møtes hos riksmekleren for å forsøke å finne løsning på lønnsoppgjøret for de 205 Safe-medlemmene i selskapet.

Fjellstyrene: 30. og 31. august er det overenskomsten mellom Naturviterne og Fjellstyresambandet mekler Dag Nafstad skal forsøke å lose konfliktfritt i havn.

Forpleiningsavtalen: I slutten av juni brøt Fellesforbundet forhandlingene for de forpleiningsansatte på olje- og gassterminalene da arbeidsgiverne ikke ville være med på å innføre et minstelønnssystem på linje med det som finnes i Riksavtalen for hotell- og restaurantbransjen. 30. og 31. august skal mekler Inger Tellefsen forsøke å få partene til å enes i dette lønnsoppgjøret, som omfatter 120 ansatte.

Borebedrift: 31. august og 1. september skal det mekles mellom Industri Energi og Oljeindustriens Landsforening i lønnsoppgjøret for 159 ansatte i boreselskapet KCA Deutag.

Energiverkene (KS): Lønnsoppgjøret for 2.700 ansatte i KS-tilsluttede energiverk er det største lønnsoppgjøret som fortsatt venter på mekling. Både EL & IT Forbundet, Fagforbundet, Maskinistforbundet og Delta har medlemmer i disse virksomhetene, Forhandlingene brøt sammen i begynnelsen av juni da KS Bedrift forlangte å forhandle om endringer i tjenestepensjonene til de ansatte.

– Les også: Energiavtale til mekling

25. og 26. september møtes partene i dette lønnsoppgjøret hos Riksmekleren. Der skal mekler Elisabeth Stenwig forsøke å lose dem fram til enighet innen midnatt onsdag 26. september.

Bensinstasjonene: På foreløpig sisteplass i køen hos Riksmekleren ligger de vel 300 HK-medlemmene som jobber på bensinstasjoner. Et HK-krav om forbedret lavlønnsgaranti var det som fikk forhandlingen til å gå i stå i midten av juni. 27. og 28. september er satt av til mekling i dette oppgjøret.

Flere på startstreken

I noen lønnsoppgjør har man ennå ikke begynt forhandlingene. Per i dag ser lista slik ut:

Grossistbedriftene: Forhandlingsstart mellom Transportarbeiderforbundet og NHO 15. august.

Tekniske funksjonærer: Forhandlingstart mellom Forbundet for Ledelse og Teknikk og GFF 16. august.

Avisbudene: Forhandlingsstart mellom Transportarbeiderforbundet og Mediebedriftenes Landsforening 28. august.

AUF-ansatte: Forhanldingsstart mellom HK og Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening 5. september.

I tillegg ble det før sommeren tatt pause i flere forhandlinger. Det gjelder blant annet forhandlingene for ansatte i oljeserviceselskapene og for de landansatte i operatørselskapene, samt forhandlingene for HK-medlemmene i luftfarten.

Rikslønnsnemnda

Tre av vårens mest uløselige konflikter ligger også i Rikslønnsnemnda og venter på avgjørelser. Det gjelder offshoreoppgjøret, vekteroppgjøret og lønnsoppgjøret for de statsansatte Unio-medlemmene. Det er ikke ventet at nemnda vil ta fatt på behandlingen av disse sakene før i begynnelsen av september.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
15.08.2012
07:56
16.12.2013 19:50Mest lest

Stein Inge Stølen

Selskap stjal lønn fra ansatte, men fikk likevel nye oppdrag av Postnord

Peder Gjersøe

De får ofte skylda når folk ikke rekker ferga. Cato fikk en pistol mot hodet

Emmie Olivia Kristiansen

– Det som skjer i SAS for tiden er uendelig trist, sier nestleder i flygerforening

Aslak Bodahl

Bedrift la ned hovedkontoret - alle ansatte bedt om å jobbe hjemmefra

Håvard Sæbø

– Erna Solbergs historiefortelling i denne saken er helt feil, sier tidligere LO-leder

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

KAN SMILE: De tillitsvalgte ved Ringnes-anlegget på Gjelleråsen utenfor Oslo er meget fornøyd med at Ringnes beholder distribusjonen av varene selv. Fra venstre Roar Ellingvåg, Rune Christensen, Anita Andersen, Erik Torkelsen og Leif Ritter.

Erlend Angelo

Sosial dumping, ropte Ringnes-ansatte. Nå er 200 arbeidsplasser reddet

Frank Holtschlag/nyebilder

Slik ble løsningen på kulturstreiken

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Pavyzdžiui, Norvegijos Darbo inspekcija kontrolės metu tikrina, ar tinkami pastatyti pastoliai, ar darbuotojai aprūpinti tinkamomis saugos priemonėmis. (ILLUSTRASJONSFOTO)

Håvard Sæbø

Šiuos metodus Norvegijoje nesąžiningi darbdaviai naudoja norėdami išnaudoti užsienio darbuotojus

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

SLAVEMERKET: Sulis-medaljen eller «slavemerket» som det også ble kalt, var et merke gruvearbeiderne måtte bære rundt halsen.

Stig-Audun Hansen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Slavemerket» som reiste arbeiderkampen på Norges nest største arbeidsplass

Martin Guttormsen Slørdal

Brenna lover billigere barnehage: – Bare å glede seg til budsjettet

Roy Ervin Solstad

Avisbudene jobbet tusen ganger uten betaling. Nå har de vunnet i Arbeidsretten

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

STRAMMER TIL: Det er påbud, forbud, regler, standarder, offentlige anskaffelser og infrastruktur som skal dra det grønne skiftet fremover, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap).

Jan-Erik Østlie

Klimaministeren vil bygge ut mer vindkraft

Jan-Erik Østlie

Norge kan miste rundt 50.000 oljejobber. Men hvor er de nye, grønne arbeidsplassene?

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

LIKE TYDELEG SOM FØR? – Vi vil ha slutt på innleige som fortrenger faste tilsettingar, seier arbeidsminister Hadia Tajik (Ap), men vil ikkje seie om det kjem noka form for innleige-forbod.

Brian Cliff Olguin

Dette meinte Ap og Sp om innleige-forbod før valet. Og dette meiner dei no

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Folk slutter og søker seg vekk og vi sliter med å rekruttere nye, sier Kim Olav Johansen, leder i EL og IT-klubben i Norske Skog, Skogn.

Knut Viggen

Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Fotomovimiento

Snart kan du booke et arbeidervennlig hotell til Spania-ferien

Debatt

Ole Palmstrøm

«Enda en arbeider som ikke kommer hjem fra jobb»

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

I GANG: Landstariffkonferansen på Lillehammer er i gang, foran forhandlingsleder Bjørn Fornes (t.v.), forbundsleder Jan Olav Andersen og forbundssekretær Geir Ove Kulseth.

Knut Viggen

Nå finpusser elektrikerne kravene til neste års lønnsoppgjør

Kronikk

Nicolai Bod Helgesen / Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

«Da arbeiderne streiket mot slavemerket», skriver Jonas Bals

Kommentar

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Bjørn Dæhlie har flyttet fra Bø i Vesterålen.

Fredrik Hagen / NTB

«Kommunene må fratas friheten til å kunne senke formuesskatten lokalt»


Flere saker