JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Går glipp av talenter

Idrettsnorge taper talenter fordi lovende utøvere ikke har råd til å satse. Mange klarer seg ikke uten økonomisk hjelp fra familien, forteller NISO.

– Jeg kjenner meg igjen i frustrasjonen over norske politikere som soler seg i glansen fra gode idrettsprestasjoner, uten at de viser særlig stor vilje til å legge til rette for utøverne. Forventningene må stå i stil til de ressursene idretten får til rådighet.

Det sier forbundsleder Joachim Walltin i Norske idrettsutøveres sentralorganisasjon(NISO).

Etter et skuffende sommer-OL sett med norske øyne har debatten rast om norsk toppidrettssatsing. Når utøvere som Olaf Tufte, Eirik Verås Larsen og Gunn-Rita Dahle Flesjå nå legger opp, er det få utøvere som står i kø for å redde Norges ære ved OL i Rio de Janeiro i 2016.

Roer Olaf Tufte mener slunkne lommebøker og lite penger til toppidretten står i veien for nye, norske talenter. I Aftenposten tirsdag tok han til orde for en ordning med statlig minstelønn til toppidrettsutøvere slik at disse kan konsentrere seg om idretten på fulltid.

«I flere nasjoner er det slik at når du er god, blir satset på og trener på full tid, er du ansatt i staten, politiet eller hæren. Du har en statlig minstelønn. Ingen blir rik av det, men det er penger til husleie og mat. Dessuten får du pensjonspoeng», uttalte Tufte.

Foreldrene betaler

Om statlig minstelønn er veien å gå, har NISO foreløpig ikke tatt stilling til.

– Det kan godt være. Men det er en omfattende problemstilling som vi er nødt til å diskutere med våre medlemmer. Hvorvidt det er en god idé eller ikke, vil jeg derfor ikke ta stilling til nå, sier Walltin.

Men han er ikke i tvil om at Norge taper talenter fordi unge, lovende utøvere ikke har økonomi til å satse.

– I mange idretter ser vi at unge utøvere er helt avhengige av økonomisk hjelp fra foreldrene. Det gjelder blant annet i alpint, der det er mye reising og dyrt utstyr. Det er klart at det utelukker mange talenter fra å satse.

En rekke idrettsutøvere er helt avhengige av stipender for å få det til å gå rundt. Det kan være tøft, påpeker Walltin. Han er glad for at det nå kommer en debatt om bevilgningene til toppidretten.

– Toppidretten gir mye tilbake til samfunnet. Vi er selvfølgelig positive til forslag som kan styrke idretten økonomisk. Samtidig har også idretten et ansvar for å utnytte midlene vi får til rådighet, sier forbundslederen.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

Annonse
Annonse