Framtid og fusjon
Feiring av to nye mastergrader ved Høgskolen i Finnmark gir et fint avbrekk fra fusjonsprosessen med Universitetet i Tromsø. NTL-avdelingen frykter fusjonen gir færre jobber i Finnmark.
nina.hanssen@lomedia.no
– Mer champagne? Sånn har vi det på jobb hver dag, ikke sant?
Rektor Sveinung Eikeland ved Høgskolen i Finnmark smiler lurt og snur seg mot hovedtillitsvalgt Bente Haug. I dag er det tid for å feire i Alta. De skåler ikke for fusjon ennå, men for sine mastergradsstudenter.
Praten går livlig i det fargerike atriumet sentralt i det store bygningskomplekset som huser Høgskolen i Finnmark. Her er både rektor, flere ansatte og noen studenter samlet til feiring.
I dag skal er det gjøres stas på studentene Ida Bjørgen og Bram Brill som begge har fullført mastergradutdanning i reiseliv og turisme.
Mens Bram har fått tilbud om jobb ved høgskolen, skal Ida jobbe ved BI. Og alle hjerter gleder seg. Særlig veilederne førstelektor Bente Haug og fagansvarlig Bente Heimtun.
Tung prosess
– Det er godt å tenke på noe annet enn fusjonsprosess mellom Høgskolen i Finnmark (HIF) og Universitet i Tromsø (UiT) som vi har jobbet intens med over lengre tid nå, sier førsterektor Bente Haug.
Hun er også lokalpolitiker og fagforeningsleder.
Det er 90 NTL-medlemmer ved høgskolen og de har en aktiv forening. De har ikke rekruttert så mange nye i det siste, men er en stabil forening med mange ulike yrkesgrupper.
Prosessen i forhold til fusjon med UiT har vært krevende for mange ansatte her og fortsatt vet de ikke når det vil skje. Men at det vil skje innen 2014, tror de fleste her. Kanskje allerede til neste studieår?
Diskusjoner
Noen har argumentert med at fusjonen må gjennomføres før rektor ved UiT, Jarle Aarbakke går av. Men det er fortsatt en del diskusjoner som gjenstår om beliggenhet og plassering av ulike avdelinger.
I dag har høgskolen campuser i Alta og Hammerfest, men driver utstrakt desentralisert virksomhet.
– Det er både tidkrevende og slitsomt, da det er mange ting som skal være på plass før en fusjon blir en realitet. Det blir jo endringer for studentene. Men for oss i NTL har det vært viktig å fokusere på arbeidsplasser, lønns- og arbeidsvilkår ved en virksomhetsoverdragelse. Vi vil ikke at folk skal rammes av en fusjon, sier Bente Haug.
Nordområdesatsing
NTL har jobbet med at høgskolen blir en premissleverandør og bidrar i forhold til regjeringens nordområdesatsing. Bente Haug mener det er viktig å bevare høgskolens gode arbeidsmiljø og spesialisering.
Reiselivsstudiene her har fått svært godt omdømme. Selv er Bente Haug også bidragsyter i en internasjonal bok om reiselivsforskning i år.
Hun tror en fusjon vil først og fremst føre til endringer i administrasjonen. Det kan bety endrede arbeidsoppgaver for enkelte og tilpassing til enhetlige systemer, men også på sikt færre arbeidsplasser i Finnmark.
– Det er en utvikling vi i NTL er skeptiske til. En god fusjon forutsetter at de ansatte har trygghet for sine arbeidsplasser og at arbeidsplasser tilføres Finnmark heller enn at de forsvinner. En fusjon kan være positivt om det bidrar til sterkere utdanningstilbud og mer forskning i Finnmark, sier Haug.
Det synes også rektor Sveinung Eikeland som da tror de blir enda sterkere og mer synlig.
Verdens nordligste høgskole.
Er et resultat av Høgskolereformen i 1994, der Finnmark sykepleierhøyskole, Finnmark distriktshøgskole og Alta lærerhøgskole ble slått sammen.
Har rundt 1800 studenter, og 240 ansatte.
Høgskolen er lokalisert i Alta og Hammerfest.
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie
Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre