JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Framtid og fusjon

Feiring av to nye mastergrader ved Høgskolen i Finnmark gir et fint avbrekk fra fusjonsprosessen med Universitetet i Tromsø. NTL-avdelingen frykter fusjonen gir færre jobber i Finnmark.

nina.hanssen@lomedia.no

– Mer champagne? Sånn har vi det på jobb hver dag, ikke sant?

Rektor Sveinung Eikeland ved Høgskolen i Finnmark smiler lurt og snur seg mot hovedtillitsvalgt Bente Haug. I dag er det tid for å feire i Alta. De skåler ikke for fusjon ennå, men for sine mastergradsstudenter.

Praten går livlig i det fargerike atriumet sentralt i det store bygningskomplekset som huser Høgskolen i Finnmark. Her er både rektor, flere ansatte og noen studenter samlet til feiring.

I dag skal er det gjøres stas på studentene Ida Bjørgen og Bram Brill som begge har fullført mastergradutdanning i reiseliv og turisme.

Mens Bram har fått tilbud om jobb ved høgskolen, skal Ida jobbe ved BI. Og alle hjerter gleder seg. Særlig veilederne førstelektor Bente Haug og fagansvarlig Bente Heimtun.

Tung prosess

– Det er godt å tenke på noe annet enn fusjonsprosess mellom Høgskolen i Finnmark (HIF) og Universitet i Tromsø (UiT) som vi har jobbet intens med over lengre tid nå, sier førsterektor Bente Haug.

Hun er også lokalpolitiker og fagforeningsleder.

Det er 90 NTL-medlemmer ved høgskolen og de har en aktiv forening. De har ikke rekruttert så mange nye i det siste, men er en stabil forening med mange ulike yrkesgrupper.

Prosessen i forhold til fusjon med UiT har vært krevende for mange ansatte her og fortsatt vet de ikke når det vil skje. Men at det vil skje innen 2014, tror de fleste her. Kanskje allerede til neste studieår?

Diskusjoner

Noen har argumentert med at fusjonen må gjennomføres før rektor ved UiT, Jarle Aarbakke går av. Men det er fortsatt en del diskusjoner som gjenstår om beliggenhet og plassering av ulike avdelinger.

I dag har høgskolen campuser i Alta og Hammerfest, men driver utstrakt desentralisert virksomhet.

– Det er både tidkrevende og slitsomt, da det er mange ting som skal være på plass før en fusjon blir en realitet. Det blir jo endringer for studentene. Men for oss i NTL har det vært viktig å fokusere på arbeidsplasser, lønns- og arbeidsvilkår ved en virksomhetsoverdragelse. Vi vil ikke at folk skal rammes av en fusjon, sier Bente Haug.

Nordområdesatsing

NTL har jobbet med at høgskolen blir en premissleverandør og bidrar i forhold til regjeringens nordområdesatsing. Bente Haug mener det er viktig å bevare høgskolens gode arbeidsmiljø og spesialisering.

Reiselivsstudiene her har fått svært godt omdømme. Selv er Bente Haug også bidragsyter i en internasjonal bok om reiselivsforskning i år.

Hun tror en fusjon vil først og fremst føre til endringer i administrasjonen. Det kan bety endrede arbeidsoppgaver for enkelte og tilpassing til enhetlige systemer, men også på sikt færre arbeidsplasser i Finnmark.

– Det er en utvikling vi i NTL er skeptiske til. En god fusjon forutsetter at de ansatte har trygghet for sine arbeidsplasser og at arbeidsplasser tilføres Finnmark heller enn at de forsvinner. En fusjon kan være positivt om det bidrar til sterkere utdanningstilbud og mer forskning i Finnmark, sier Haug.

Det synes også rektor Sveinung Eikeland som da tror de blir enda sterkere og mer synlig.

Verdens nordligste høgskole.

Er et resultat av Høgskolereformen i 1994, der Finnmark sykepleierhøyskole, Finnmark distriktshøgskole og Alta lærerhøgskole ble slått sammen.

Har rundt 1800 studenter, og 240 ansatte.

Høgskolen er lokalisert i Alta og Hammerfest.

Annonse

Flere saker

Annonse

Verdens nordligste høgskole.

Er et resultat av Høgskolereformen i 1994, der Finnmark sykepleierhøyskole, Finnmark distriktshøgskole og Alta lærerhøgskole ble slått sammen.

Har rundt 1800 studenter, og 240 ansatte.

Høgskolen er lokalisert i Alta og Hammerfest.