JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomsfengsel på vent

Tegningene er klare, men dørene er låst og ingenting er gjort der ungdomsfengselet i Bergen etter planen skal flytte inn neste år.

yngvil.mortensen@lomedia.no

Det eneste ungdomsfengselet i landet har holdt hus i midlertidige lokaler ved den åpne avdelingen til Bergen fengsel siden starten i 2009. Det er ingen optimal løsning, verken for de innsatte ungdommene i alderen 15-18 år eller for de ansatte.

Ungdomsenheten skal ifølge regjeringen ha fire plasser. Men i de midlertidige lokalene er det bare plass til to ungdommer. De to andre må sone i fellesskap med voksne fanger, et brudd på FNs barnekonvensjon, eller i isolasjon, også et brudd på barnekonvensjonen. Fengselets administrasjon ligger nå i en brakke.

Ungdom i voksenfengsel

Når NFF-magasinet besøker Bergen, sitter seksten mindreårige i norske fengsler. Én av dem soner dom i ungdomsfengselet i Bergen.

En gutt er akkurat løslatt fra ungdomsfengselet, og tilbakeført til barnevernets omsorg. I løpet av noen dager vil prosedyrene med å overføre én gutt til inn i ungdomsfengselet være ferdige.

Til enhver tid soner ti mindreårige i norske fengsler, ifølge Barneombudet.

Venter på Sigbjørn

Ledelse og ansatte i ungdomsfengselet venter spent på statsbudsjettet for 2013 som legges fram i oktober. De setter sin lit til at finansminister Sigbjørn Johnsen bevilger pengene som skal til for at Statsbygg kan begynne renoveringen av avdeling E i Bjørgvin fengsel.

– Vi har ventet lenge. Da vi flyttet inn her i 2009, ble vi forespeilet at vi skulle få eget bygg i 2010 eller 2011. Nå håper vi det vil gå i orden tidligst neste år, sier Per Omdal som leder det Justisdepartementet kaller Ungdomsenheten, men som er underlagt kriminalomsorgen og er et fengsel – med omfattende rehabilitering.

Selv foretrekker Omdal «ungdomstiltaket», med forkortelsen «UT», som de forsøker å forberede de unge straffedømte på, en annen og bedre tilværelse etter soning.

Ungdomsfengselet er formelt en avdeling i Bjørgvin fengsel under ledelse av fengselslederen der, men i praksis fungerer det som en egen enhet. Det har eget budsjett, tar egne beslutninger, har personalansvar og økonomiansvar, og administrerer tvangsmidler selv.

– Hvis det kommer tilstrekkelige bevilgninger over statsbudsjettet for 2013, er forventet ferdigstilling satt til første halvdel 2014, sier Omdal.

Kan deles opp

Statsbyggs tegninger over avdeling E viser et bygg på to etasjer med fire celler og én observasjonscelle. Der vil bli mulig å «dele» fengselet i fire avdelinger.

– Hvis det er flere ungdommer fra samme kriminelle miljø eller som kjenner hverandre fra barnevernsinstitusjoner, som vi har opplevd, kan det bli veldig krevende å ha dem i samme avdeling. Derfor skal bygningen bygges om slik at vi kan dele opp avdelingen i fire avstengte avdelinger, forteller Omdal.

Det nye fengselet skal inneholde flere store oppholdsrom, besøks- og vennerom, multimediarom, besøksleilighet med soverom, botreningsleilighet for ungdommer på vei mot løslatelse, hvilerom med massasjestol, og – håper Omdal – et treningsrom.

Barnevernet inn

Fra begynnelsen har enheten hatt 18 ansatte i turnus, halvparten av dem miljøarbeidere og halvparten fengselsbetjenter. I tillegg kommer psykolog.

Fra mai i år er også barnevernet kommet inn i fengselet, på prosjektstilling foreløpig, fram til slutten av året. Det er Endre Blindheim i BUF-etat region vest.

Han er i gang med å kartlegge akkurat hva han skal gjøre, men mandatet er å jobbe med forberedelsene til livet etter soning og tilbakeføring til barnevernet.

– Jeg skal også jobbe med ungdommer som soner i fengsler med voksne og være med på å tilrettelegge for dem der de er. Jeg skal også være med på å gjøre ungdomsenheten kjent i BUF-etat, kriminalomsorgen, kommunene og skolene, forteller Blindheim som har lang erfaring fra barnevernsinstitusjoner.

Minoritetsbakgrunn

De fleste av de til sammen 30 ungdommene som har sonet i ungdomsfengselet siden startet, har minoritetsbakgrunn. Alle ansatte er etnisk norske, bortsett fra noen få vikarer.

– Vi ser det som en fordel for ansatte å ha minoritetsbakgrunn, sier Omdal. De ansatte sier de opplever at mange av ungdommene er veldig opptatt av sin etniske bakgrunn.

– Vi prøver å rekruttere ansatte med minoritetsbakgrunn som har lignende erfaringer og bakgrunn som ungdommene her, kanskje som flyktninger, folk som ungdommene kan kjenne seg igjen i og se opp til, sier Omdal.

– Bemanningen ble bestemt ut fra det eksisterende budsjettet, og var ikke behovsprøvd. Vi vil vurdere framover om det er behov for mer bemanning, avslutter han.

Annonse
Annonse