JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I skvis mellom FN og EU

Det brygger opp til rettssak om Norge skal føle sine forpliktelser overfor FN eller EU i kampen mot sosial dumping.

einar.fjellvik@lomedia.no

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sier til ABC Nyheter at hun vurder å gå til EFTA-domstolen etter at overvåkingsorganet ESA i går nok en gang krevde at Norge svekker forskriften som sier at offentlige innkjøpere skal kreve norske lønns- og arbeidsvilkår når oppdrag settes ut på anbud.

– Jeg vil ikke entydig si om vi skal gå til EFTA-domstolen med denne, før vi har hatt en gjennomgang i departementet. Men det har ikke kommet noe nytt fra ESA. Det tilsier at vi mener det vi har ment før, og ser grunnlag for å få vurdert dette spørsmålet for domstolen, sier Bjurstrøm til ABC Nyheter.

Årelang strid

Striden mellom Norge og ESA har pågått siden 2008. Da vedtok den rødgrønne regjeringen forskriften som krever norske lønns- og arbeidsvilkår ved offentlige innkjøp. Dette var en oppfølging av konvensjon nr 94 fra FNs arbeidslivsorganisasjon, ILO. En konvensjon Norge har ratifisert. Både regjeringen og fagbevegelsen så også på forskriften som et viktig redskap i kampen mot sosial dumping.

ESA, overvåkingsorganet som påser at EU-regelverket blir fulgt i hele EØS-området, har hele tiden hevdet at den norske forskriften er i strid med EUs utstasjoneringsdirektiv. I går ga ESA Norge en siste frist på to måneder til å svekke forskriften. Hvis ikke vil ESA stevne Norge for EFTA-domstolen.

I skvis mellom FN og EU

Hanne Bjurstrøm, som selv er jurist, beskriver skvisen mellom Norges folkerettslige forpliktelser overfor henholdsvis FN og EU som «et ekstremt komplisert spørsmål».

– Det er en situasjon som ikke er prøvet for EU-domstolen. Vi vet at flere EU-land er i samme situasjon som Norge, at de har ratifisert ILO-konvensjonen. Jeg vil tro at andre også kan være opptatt av utfallet av en domstolssak fra Norge, sier Bjurstrøm til ABC Nyheter.

Støtte fra ILO-sjefen

Så sent som i sommer tok Bjurstrøm saken opp med ILOs generalsekretær, Juan Somavia, da de møttes under den årlige ILO-konferansen i Genève. I et debattinnlegg på FriFagbevegelse.no etter møtet skrev statsråden at «Somavia berømmet Norge og det arbeidet vi gjør for å sikre et anstendig arbeidsliv. Han uttalte også støtte til den norske regjeringens syn på forholdet mellom ILO 94 og EØS-reglene. Dette er viktig.»

Annonse
Annonse