JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinner vinner på hjemmesykepleie

Et godt tilbud med hjemmesykepleie for foreldrene gjør at stadig flere kvinner kan fortsette i arbeidslivet som før, viser undersøkelse.

Undersøkelsen er utført ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen og dekker cirka 60.000 døtre med en pleietrengende forelder over 80 år.

Konklusjonen er at færre blir sykmeldt eller slutter i jobb for å ta vare på syke foreldre. Økt satsing på hjemmesykepleie etter eldrereformen i 1998 trekkes fram som nøkkelen, skriver Bergens Tidende.

– Reformen har virket positivt inn på både hjelpetilbudet til de eldre, og for døtrene til dem som nå får hjemmesykepleie. Disse døtrene er en gruppe som lett faller ut av arbeidslivet, til tross for at de har arbeidsevne, sier postdoktor Katrine Løken, som har deltatt i kartleggingen.

– Les også: Unge vil ha tidligpensjon

Det er gjerne middelaldrende kvinner som faller ut av arbeidslivet fordi de ønsker å ta vare på foreldrene, sier Løken.

– Døtrene skal få lov å ta seg av foreldrene dersom de ønsker det, men vi ser at hjemmesykepleien er et godt alternativ til familiens omsorg, sier hun.

– Vi ser størst effekt hos døtrene som bor i samme kommune som foreldrene. For disse barna er det lettere å hjelpe, i forhold til barna som bor lenger unna. Bor man nær foreldrene, føler man kanskje også tettere på kroppen når de trenger hjelp, sier postdoktor Julie Riise Kolstad, som også har arbeidet med undersøkelsen.

– Les også: Mange tar tidligpensjon

Forskerne skal nå finne ut om det er tilsvarende resultater for sønnene til pleietrengende foreldre.

– Sannsynligvis finner vi liten eller ingen effekt, fordi kvinnene tradisjonelt sett har hjulpet foreldrene mer. Samtidig har likestillingen kommet langt i Norge, så det kan jo hende at vi får lignende resultater som for døtre. Det blir spennende å se, sier Kolstad. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse