JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Synlig tobakk – eller ikke?

Fredag avgjør Oslo tingrett om forbudet mot å stille ut tobakksvarer og snus i butikkene er EØS-stridig eller ikke. Si din mening!

Rettssaken i juni varte i halvannen uke, og nå faller dommen.

Det er tobakksprodusenten Philip Morris Norge som har saksøkt staten for å få opphevet det norske forbudet mot å ha tobakksvarer og snus synlig framme i forretningene.

Forbudet trådte i kraft vinteren 2010 og har påført handelsstanden store kostnader fordi butikkene måtte bygge om for å skjule tobakksvarene.

500 millioner kroner kom regningen på, ifølge Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, som nå heter Virke.

Stortinget vedtok forbudet vinteren 2009 mot stemmene til Høyre, Venstre og Frp.

– Les også: Får WHO-støtte mot tobakksgigant

Philip Morris mener forbudet bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

Oslo tingrett har hentet inn en rådgivende uttalelse i saken fra EFTA-domstolen i Luxembourg. Uttalelsen gir verken staten eller Philip Morris full støtte i ett og alt, men begge parter finner støtte for egen sak i ulike deler av uttalelsen.

EFTA-domstolen mener forbudet mot synlig tobakk kan bryte med EØS-avtalen, men domstolen gir staten støtte i at forbudet kan ha en helsemessig gevinst.

– Les også: Sammen mot tobakksindustrien

Begge parter har under rettssaken ført tunge vitner. Nobelprisvinner i økonomi, James Heckman, vitnet for Philip Morris. Ingen vitenskapelige undersøkelser viser årsakssammenheng mellom synlig oppstilling av tobakksvarer og røykestart for ungdom, var nobelprisvinnerens budskap.

For staten har blant andre Kreftforeningens generalsekretær Anne Lise Ryel vitnet om sammenhengen mellom tobakksrøyking og kreft.

Philip Morris bestrider ikke at det er et legitimt mål å få ned tobakksforbruket, men selskapet er uenig i at forbudet mot synlige tobakksvarer i butikkene er egnet og nødvendig for å nå dette målet. Tobakksselskapet tolker EFTA-domstolens uttalelse i saken slik at norske myndigheter må bevise at formålet med forbudet ikke kunne ha vært oppnådd med mindre restriktive virkemidler.

– Vi er enige i at tobakksforebygging er viktig for folkehelsen. Derfor støtter vi tiltak som virker, slik som helseadvarsler, informasjonskampanjer, røykeforbud på skoler og barnehager og ikke minst en streng håndhevelse av aldersgrensen. Vi kan derimot ikke støtte uforholdsmessige reguleringer, som svekker næringsfriheten uten at det har noen dokumentert helsemessig gevinst. Vi ser det som viktig at Oslo tingrett behandler denne saken, og vi ser fram til domsslutningen, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Phillip Morris Norge.

– Les også: – Forbud kan ha hatt effekt

Norge er bare ett av en rekke land der Philip Morris har rettssaker gående. 13 land er berørt i 23 saker som tobakksselskapet har anlagt.

Fordi det pågår så mange rettssaker, har norske myndigheter tatt initiativ til et samarbeid der flere land holder hverandre orientert om det som skjer og om argumentene som blir brukt. Norge, Australia, New Zealand, Canada, Uruguay og Storbritannia er med i gruppen.

– Vi står samlet i kampen mot tobakksindustrien, har helseminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) sagt til NTB.

Advokat Jan Magne Juuhl-Langseth ved advokatfirmaet Schjødt har ført saken for Philip Morris Norge. Advokat Ketil Bøe Moren hos Regjeringsadvokaten har ført saken for staten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse