JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Monti II på skraphaugen

Europakommisjonen har bestemt seg for å trekke det omstridte forslaget som blant annet skulle regulere streikeretten.

torgny.hasaas@lomedia.no

– Dette er en klok beslutning, gitt den motstanden forslaget har møtt, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Forslaget som har gått under navnet Monti II-forordningen skulle regulere forholdet mellom streikeretten, retten til etablering og retten til å yte tjenester i EØS-avtalen har møtt en vegg av motstand. Når Europakommisjonen nå trekker forslaget er det fordi de anser det som politisk umulig å få flertall for forslaget.

I en pressemelding skriver Arbeidsdepartementet at ministeren har engasjert seg aktivt i saken. «Hun har blant annet skrevet brev til kommisær Andor hvor hun støtter de medlemsstatene som har sendt ‘gult kort’ til Kommisjonen, fordi de mener at den ikke kan fremme denne typen forslag.»

– Det må være opp til de enkelte landene å regulere forhold som streikerett, og slike rettigheter bør ikke anses som en restriksjon på adgangen til å yte tjenester, sier Bjurstrøm.

Laval-dommen

Også Den europeiske faglige samorganisasjon (DEFS) er fornøyd med at forslaget er trukket, men de mener at problemene ikke er løst med det. Europadomstolen har med Viking- og Laval-dommene skapt ny problemer som må løses.

DEFS mener at det Europakommisjonen skape trygghet rundt at grunnleggende sosiale rettigheter ikke blir innskrenket på grunn av kravet om økonomisk frihet. De krever at Kommisjonen utarbeider et forslag til en sosial protokoll som må slå fast

– at EUs indre marked ble skapt for å øke innbyggernes sosiale trygghet

– at hvis det oppstår konflikter mellom sosiale rettigheter ogøkonomisk frihet og konkurranse, må sosiale rettigheter ha forrang.

– at fri konkurranse ikke skal brukes til å undergrave nasjonale sosiale ordninger og arbeidslivslover og skape en urettferdig kokurranse på lønninger og arbeidsforhold.

– Kommisjonen må bekrefte at EU ikke bare er et økonomisk prosjekt, men har som sin hovedoppgave å bedre leve- og arbeidsforholdene for innbyggerne, sier DEFS’ generalsekretær Bernadette Ségol i en uttalelse.

Annonse
Annonse