Advares mot Frp-flørt
Sentrale KrF-ere advarer partiet mot å sitte i regjering sammen med Fremskrittspartiet.
Saken oppsummert
KrF-leder Knut Arild Hareides forsiktige ja til å kunne danne regjering sammen med Fremskrittspartiet etter valget neste høst, ble møtt med flere advarsler og gjentatte understrekninger av avstanden mellom de to partiene under KrFs strategikonferanse på Hotell Opera i Oslo fredag.
– Frp er et parti med visjoner og mål som de vil kjempe for å få gjennom. Dette må vi ha med oss når vi lørdag skal stemme over om Frp er et parti vi kan regjere med, og ikke bare snakke med, sa stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold.
Flere av debattantene valgte å holde sitt standpunkt om regjeringssamarbeid hemmelig inntil lørdagens debatt, som pressen ikke får dekke. Men ut fra dem som flagget sin mening fredag, kan KrF-stemningen oppsummeres i tre punkter:
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Partiet er samlet om et bunnsolid ønske om å bytte ut regjeringen.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt KrF vil ikke stille seg i veien for en regjering der Frp er med.
config.properties config.properties~ dump-articles.sh modules README.md test2.txt test.txt Det er betydelig skepsis til å sitte i regjering sammen med Frp.
– Les også: Morna, Jens!
– Hareide holdt en god tale der han argumenterte sterkt for en ny regjering og hvorfor den ikke bør inneholde Arbeiderpartiet, SV – eller Frp. I synet på menneskeverd, i sosialpolitikken, i ruspolitikken, rettferdighet i verden, står Frp for langt unna KrF, sa Erik Lunde fra Oslo KrF.
– Partilederens analyse av at det er «lite sannsynlig» å havne i regjering med Frp er ikke tydelig nok. Budskapet når ikke ut. Det er mer ærlig å si at den ideologiske avstanden er for stor. Alt annet er dobbeltkommunikasjon, og det går ikke, la han til.
– For meg er avstanden mer enn stor nok som den er til Høyre, sa Trude Brosvik fra Sogn og Fjordane.
– Å si at vi kan sitte i regjering sammen med Frp er enten et utslag av manglende selvrespekt eller av manglende respekt for Frps program, sa Dag Sele fra Telemark KrF.
– Les også: Positiv til KrF-flørt
De mer Frp-vennlige trakk fram ønsket om størst mulig gjennomslag og advarte samtidig mot å plassere seg i skyggen ved å reservere seg for sterkt mot Frp.
– Vi må si at vi vil snakke med alle, og så får styrkeforholdet avgjøre. Det motsatte er å si at vi fortsatt skal være et opposisjonsparti, og det vil jeg advare mot, sa Steinar Reiten fra Møre og Romsdal.
– La oss svelge noen kameler i bytte mot å bli tydelige, argumenterte Anne-Lise Skarstad fra Vestfold.
– Les også: KrF + H = katastrofe
KrF-leder Knut Arild Hareide sa i sin innledning at KrF bør være åpen for å samtale med alle i dagens opposisjon dersom den rødgrønne regjeringen faller.
Samtidig understreker han at KrFs fremste alternativ er en regjering med dem selv, Høyre og Venstre – og at det er «lite sannsynlig» å sitte i regjering sammen med Frp. Men utelukket er det ikke. KrF vil snakke med alle i dagens opposisjon etter valget, dersom det blir et maktskifte ved valget neste høst.
KrF-nestleder Dagrun Eriksen sa at det er deilig endelig å kunne konkludere.
– Det gjør vi med et tydelig budskap til de andre borgerlige: Dere møter et parti som kjemper for sin profil, som skal være konstruktive i å danne ny regjering. Samtidig ser vi at det skal mye til for å kunne danne et styringsdyktig alternativ med alle fire, og i så måte er KrF et balansepunkt. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser