JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nekter å vike

USA vil stå oppreist mot angrepene i muslimske land, advarer president Barack Obama. Protestene vitner om en ny situasjon etter den arabiske vår, mener eksperter.

Fredag gikk illsinte demonstranter nok en gang løs på USAs ambassader i Midtøsten og Nord-Afrika for å vise sin vrede mot den islamkritiske amatørfilmen «Innocence of Muslims». I flere andre land kom demonstrasjonene ut av kontroll, og hardest gikk det for seg i Sudan, Libanon og Tunisia.

Protestbølgen kom etter flere dager med uro hvor flere amerikanske utenriksstasjoner er blitt stormet av demonstranter. Det verste angrepet skjedde tirsdag kveld i byen Benghazi øst i Libanon, hvor USAs ambassadør Chris Stevens og tre andre diplomater ble drept.

De ansvarlige for det væpnede angrepet i Benghazi vil bli stilt til ansvar for sine handlinger, sa Obama da de fire bårene kom hjem til USA fredag.

– Vi vil stille til ansvar dem som tok dem fra oss. Vi vil stå fast mot volden mot våre diplomatiske stasjoner, sa han.

– Les også: Rasende protester

I Libya har amerikansk etterretning satt i gang jakten på de væpnede mennene som gjennomførte angrepet i Benghazi. Kilder i USAs forsvarsdepartement sier denne jakten nå har høy prioritet.

Samtidig har amerikanerne sendt spesialsoldater inn i flere land for å beskytte utenriksstasjonene der.

Ifølge Obama utfører amerikanske diplomater et farefullt arbeid. Men USA kan likevel ikke vike fra sitt mål om å spre «verdighet og frihet» i hele verden, sa han i sin minnetale til diplomatene som ble drept i Libya.

– Selv om mistenksomhetens og mistillitens stemmer forsøker å splitte land og kulturer, vil USA aldri trekke seg tilbake fra verden, sa han.

Ny situasjon

Protestbølgen denne uka viser at en ny situasjon råder etter den arabiske vår, mener eksperter. Den nyvunne friheten har gitt folk mulighet til å gi åpent uttrykk for sitt sinne, og det stiller USA overfor helt nye utfordringer.

USA er i ferd med å høste fruktene av en årrekke med mangelfullt lederskap i Midtøsten, mener direktør Salman Shaikh ved Brookings Doha Center. Obama må vise styrke for å unngå at situasjonen forverrer seg, mener han.

– Folk klager over at USA simpelthen ikke har vist sterkt nok lederskap og staket ut en tydelig kurs, sier han.

Shaikh trekker fram den manglende framgangen i forhandlingene mellom Israel og palestinerne som en hovedårsak til misnøyen med USA.

– Hvis de ønsker raske endringer i oppfattelsen av USA i den arabiske verden, vil jeg hevde at en tydeligere linje i denne saken er avgjørende, sier han.

– Les også: Brann på USA-område

Haim Malka, visedirektør for midtøstenprogrammet ved Center for Strategic and International Studies, mener politiske omveltninger kombinert med alvorlige økonomiske problemer, høy arbeidsløshet og mange tiår med vanstyre har gjort arabiske land til en yngleplass for ekstremisme.

– Styrtingen av autoritære regimer har utløst voldsomme antiamerikanske krefter som de tidligere regimene i stor grad har holdt i sjakk, sier han.

Brian Katulis, midtøstenekspert ved Center for American Progress, mener USA må ta i bruk hele sin politiske verktøykasse i regionen.

– Vi trenger en systematisk tilnærming for å hjelpe disse samfunnene til å utvikle demokratier og økonomier som fungerer, fastslår han. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse