Prises for lang kamp
Lars Ødegård (56) har kjempet for funksjonshemmedes rettigheter i nesten 40 år.
Tirsdag får han YS' likestillingspris.
– For meg handler likestilling om likeverd, sier Ødegård.
Han er imot at funksjonshemmede skal få parkere gratis eller skal få honnørbillett på bussen. For ham er poenget at samfunnet skal være tilrettelagt for alle, og da skal også funksjonshemmede betale - på lik linje med andre.
– Likestilling har sin pris, sier han.
– Les også: Diskrimineres og skjules
Buss i New York
Lars Ødegård har vært generalsekretær i Norges Handikapforbund i 17 år. Før det var han blant annet leder for forbundet. Han har nå gått over i en deltidsstilling som spesialrådgiver.
– Lars Ødegård har hatt stor betydning og innflytelse, ikke bare i sin egen organisasjon, men også på politikeres og befolkningens holdninger til funksjonshemmede og til de samfunnsskapte barrierene som finnes, heter det i begrunnelsen for å tildele Ødegård Yrkesorganisasjonenes Sentralforbunds (YS) likestillingspris.
– Det som skaper min funksjonshemning er jo ikke meg eller det at jeg sitter i rullestol, men alle de menneskeskapte barrierer i samfunnet. De kan vi gjøre noe med, sier prisvinneren.
Han har nettopp vært i New York og besøkt sin sønn.
– Der kunne jeg uten problem ta bussen. Det kan jeg ikke her. I Norge får du rollestol gratis, men kommer ingen steder. I USA må du kjøpe rullestol selv, men kommer deg rundt, sier Ødegård.
Her hjemme kan ikke rullestolbrukere en gang ta flytoget uten hjelp.
– Da de anskaffet de nye togene, kjøpte de tog med trapper. Det er utrolig, også fordi de reisende jo skal ha med seg mye bagasje som må slepes opp trappene, sier han.
– Les også: – Skaper flere uføre
– Seig kamp
Ødegård sier at han selvfølgelig er svært glad for prisen. Men han er ikke spesielt imponert over fagbevegelsens engasjement i funksjonshemmedes likestillingskamp.
– Vi trenger å bli minnet på at vi har et vesentlig ansvar. Jeg er enig i at vi ikke har gjort nok. En stor utfordring for oss er de som er utenfor arbeidslivet, og som da heller ikke er våre medlemmer. Her har vi en jobb å gjøre overfor arbeidsgivere og myndigheter for å få dem til å tenke litt utenfor båsen når det gjelder ansettelser, sier Kvalheim til NTB.
Ødegård sier at det er en seig kamp å kjempe for funksjonshemmedes rettigheter. Han har hørt mange festtaler og sett lite handling.
– Diskrimineringen av funksjonshemmede er ikke tilfeldig. Den er systematisk og institusjonalisert. Jeg kan gi flere eksempler. Unge funksjonshemmede kan ikke velge utdannelse ut fra det de har lyst til, men må ta sin utdannelse på de skolene som er tilrettelagt. Mange er sosialt isolert. 94 prosent av boligmassen i Norge er utilgjengelig for dem som sitter i rullestol. Det sier seg selv at det setter store sosiale begrensninger.
Holdninger
I arbeidslivet er det også begrensninger.
– I en fersk undersøkelse svarte brorparten av arbeidsgiverne at de ikke ville innkalle til jobbintervju en søker som satt i rullestol, sier Ødegård.
Men det har tross alt gått framover.
– Vi har fått på plass en antidiskrimineringslov. Det tok riktignok 15 år, men nå har vi fått den. Det har også vært en endring i folks holdninger, men holdninger er ikke nok. For å få bedre løsninger må det bevilgninger til. Det er fortsatt er kjempestor avstand mellom idealer og realitet, sier Lars Ødegård.
YS' likestillingspris er et bilde laget av Gro Hege Bergan. Prisen blir overrakt på YS-konferansen i Oslo tirsdag. (ANB-NTB)
*Deles ut på den årlige YS-konferansen.
* Var i utgangspunktet en pris rettet kun mot likestilling mellom kjønnene, men statuttene ble endret i 2006.
* Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning (f.eks. etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne).
*Årets prisvinner er Lars Ødegård. (YS/ANB-NTB)
Mest lest
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Kleskjede tilbyr seks timer i uka: – Jeg har slåss for å øke kontraktene, men kom ofte i en kjip situasjon
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Lufthansa
Lønnsfest for bakkeansatte i Lufthansa: Enkelte får nesten 60.000 kroner mer i året
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal