JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Prises for lang kamp

Lars Ødegård (56) har kjempet for funksjonshemmedes rettigheter i nesten 40 år.

Tirsdag får han YS' likestillingspris.

– For meg handler likestilling om likeverd, sier Ødegård.

Han er imot at funksjonshemmede skal få parkere gratis eller skal få honnørbillett på bussen. For ham er poenget at samfunnet skal være tilrettelagt for alle, og da skal også funksjonshemmede betale - på lik linje med andre.

– Likestilling har sin pris, sier han.

– Les også: Diskrimineres og skjules

Buss i New York

Lars Ødegård har vært generalsekretær i Norges Handikapforbund i 17 år. Før det var han blant annet leder for forbundet. Han har nå gått over i en deltidsstilling som spesialrådgiver.

– Lars Ødegård har hatt stor betydning og innflytelse, ikke bare i sin egen organisasjon, men også på politikeres og befolkningens holdninger til funksjonshemmede og til de samfunnsskapte barrierene som finnes, heter det i begrunnelsen for å tildele Ødegård Yrkesorganisasjonenes Sentralforbunds (YS) likestillingspris.

– Det som skaper min funksjonshemning er jo ikke meg eller det at jeg sitter i rullestol, men alle de menneskeskapte barrierer i samfunnet. De kan vi gjøre noe med, sier prisvinneren.

Han har nettopp vært i New York og besøkt sin sønn.

– Der kunne jeg uten problem ta bussen. Det kan jeg ikke her. I Norge får du rollestol gratis, men kommer ingen steder. I USA må du kjøpe rullestol selv, men kommer deg rundt, sier Ødegård.

Her hjemme kan ikke rullestolbrukere en gang ta flytoget uten hjelp.

– Da de anskaffet de nye togene, kjøpte de tog med trapper. Det er utrolig, også fordi de reisende jo skal ha med seg mye bagasje som må slepes opp trappene, sier han.

– Les også: – Skaper flere uføre

– Seig kamp

Ødegård sier at han selvfølgelig er svært glad for prisen. Men han er ikke spesielt imponert over fagbevegelsens engasjement i funksjonshemmedes likestillingskamp.

– Vi trenger å bli minnet på at vi har et vesentlig ansvar. Jeg er enig i at vi ikke har gjort nok. En stor utfordring for oss er de som er utenfor arbeidslivet, og som da heller ikke er våre medlemmer. Her har vi en jobb å gjøre overfor arbeidsgivere og myndigheter for å få dem til å tenke litt utenfor båsen når det gjelder ansettelser, sier Kvalheim til NTB.

Ødegård sier at det er en seig kamp å kjempe for funksjonshemmedes rettigheter. Han har hørt mange festtaler og sett lite handling.

– Diskrimineringen av funksjonshemmede er ikke tilfeldig. Den er systematisk og institusjonalisert. Jeg kan gi flere eksempler. Unge funksjonshemmede kan ikke velge utdannelse ut fra det de har lyst til, men må ta sin utdannelse på de skolene som er tilrettelagt. Mange er sosialt isolert. 94 prosent av boligmassen i Norge er utilgjengelig for dem som sitter i rullestol. Det sier seg selv at det setter store sosiale begrensninger.

Holdninger

I arbeidslivet er det også begrensninger.

– I en fersk undersøkelse svarte brorparten av arbeidsgiverne at de ikke ville innkalle til jobbintervju en søker som satt i rullestol, sier Ødegård.

Men det har tross alt gått framover.

– Vi har fått på plass en antidiskrimineringslov. Det tok riktignok 15 år, men nå har vi fått den. Det har også vært en endring i folks holdninger, men holdninger er ikke nok. For å få bedre løsninger må det bevilgninger til. Det er fortsatt er kjempestor avstand mellom idealer og realitet, sier Lars Ødegård.

YS' likestillingspris er et bilde laget av Gro Hege Bergan. Prisen blir overrakt på YS-konferansen i Oslo tirsdag. (ANB-NTB)

*Deles ut på den årlige YS-konferansen.

* Var i utgangspunktet en pris rettet kun mot likestilling mellom kjønnene, men statuttene ble endret i 2006.

* Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning (f.eks. etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne).

*Årets prisvinner er Lars Ødegård. (YS/ANB-NTB)

Annonse
Annonse

*Deles ut på den årlige YS-konferansen.

* Var i utgangspunktet en pris rettet kun mot likestilling mellom kjønnene, men statuttene ble endret i 2006.

* Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle, uansett kjønn, alder eller minoritetstilknytning (f.eks. etnisitet, seksuell orientering eller nedsatt funksjonsevne).

*Årets prisvinner er Lars Ødegård. (YS/ANB-NTB)