JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dansk LO ved en korsvei

Hvert fjerde medlem er forsvunnet fra dansk LO siden 1995. Et reorganisert og mer effektivt LO, og lavere kontingent kan redde fagbevegelsen.

nina.sandaas@lomedia.no

Dansk LO som samles til ordinær kongress søndag 30. oktober har fått skriften på veggen fra arbeidsmarkedsforsker Henning Ibsen. Han er professor på Aalborg universitet og legger fram boka «Kollektiv handling» til kongressen. I boka analyserer han årsakene til de begredelige tallene, nesten 300 000 færre LO-medlemmer, og foreslår grep som kan snu utviklingen.

Mer offensiv

Offensiv nytenking og omorganisering er helt nødvendig for å redusere kostnadene og senke medlemskontingentene, framholder Ibsen i et intervju med Ugebrevet A4, LOs nettnyheter. Nå piskes fagbevegelsen til rutinemessige sparerunder og sammenslåinger av forbund i takt med medlemmenes flukt. Det er en defensiv strategi, fordi dagens utvikling vil fortsette og på sikt vil LO visne hen i privat sektor, mener han.

Arbeidsmarkedsforskeren er kritisk til at landsorganisasjonens makt tynnes ut og at alle forbund ender opp i 3F som nå har seks interne grupper. HK har fire seksjoner. Denne organiseringen er dyr og ineffektiv, ifølge Ibsen.

«Back to basics»

I de lokale fagforeninger må det skaffes til veie tid og ressurser for medlemsrekruttering, særlig blant de unge. Medlemsdemokratiet må gjenoppfinnes, og man må dyrkes en aktivisme som understreker fagbevegelsens rolle som kamporganisasjon og som leverandør av faglige ytelser. Back to basics, altså.

I boka er 4 000 lønnsmottakere spurt om hvorfor de forlot sine LO-forbund. Over halvparten er nå uorganisert, fordi de oppga å kunne greie seg selv. En tredel hadde gått over til en av de såkalte gule fagforeninger, der prisen var en avgjørende faktor. Å spare kontingentpenger er logisk, hvis det ikke finnes en overenskomst på arbeidsplassen eller arbeidsvilkårene er allmenngjort. Men perspektivet i den fallende organisasjonsgraden er mer lovgivning om arbeidsmarkedsforhold, påpeker Ibsen. Han oppfordrer arbeidsgiverne til i praksis å leve opp til de pene ord om den danske avtalemodellen.

Annonse

Flere saker

Annonse