JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fagbevegelsen er passiv i forhold til forskning

Professor i arbeids- og organisasjonspsykologi, Roald Bjørklund mener fagbevegelsen er naiv og passiv i forhold til forskning om hvordan arbeidslivet fungerer - eller ikke fungerer.

Saken oppsummert

nina.hanssen@lomedia.no

Roald Bjørklund kom med flere hjertesukk under sin to timer lange seanse på LO Stats landskonferanse nylig.

Han var glad for å få muligheten til å prate for fagbevegelsen, fordi han mener både LO-skolen og andre skoleringstilbud for faglige tillitsvalgte er gammeldags.

Dette vet han en del om, ettersom han har vært engasjert i det første kullet av tillitsvalgte som har tatt organisasjonspsykologi på universitetet i Oslo i år.

Lite kritiske tillitsvalgte

– For oss som er vant til å skolere studenter som har studert lenge, er kritiske og er vant til engelsk pensum, blir det veldig annerledes å ha voksne tillitsvalgte som ikke har sittet på skolebenken på mange år, sa han.

Bjørklund mener at forskningsmiljøene vil tjene på å ha en bedre dialog og samarbeid med faglige tillitsvalgte.

– Internasjonal forskning handler i liten grad om norsk arbeidsliv. Det er mulig dere tror at forskningsmiljøene er uinteressert i dere, men det er feil, sa han.

Og for å ikke være altfor negativ, la han til at tillitsvalgte sitter med en unik kunnskap om lovverket og om hvordan arbeidslivsmodellen fungerer i praksis.

– Dere kan bidra med mye nyttig kunnskap for forskerne, som kan formidle dette også internasjonalt, sa han.

Målet for hans tillitsvalgt-studenter er at de skal kunne forstå hvordan krav til moderne ledelse, kommunikasjon og medvirkningsprosesser skal ivaretas i moderne organisasjoner.

– Hvis vi skal definere det moderne arbeidslivet som organisasjoner, finnes det nesten ikke friske organisasjoner i Norge per i dag, sa han.

Professoren mener at tillitsvalgte bør forstå fremtidige arbeidsoppgaver i moderne arbeidsliv, i tillegg til nasjonalt lovverk som Arbeidsmiljøloven og Hovedavtalen.

Han mener staten i liten utstrekning har stimulert til at tillitsvalgte i staten får kompetanse i forhold til kunnskapsintensive arbeidsplasser.

Forskningsfiendtlig

Ifølge professoren har formuleringen «den som har skoen på, kjenner best hvor den trykker», ført til en anti-forskningsholdning i norsk arbeidsliv.

Utviklingen har gått fra Marcus Thranes «informasjon» og «kunnskap» til en humanistisk oppfatning av arbeidsgivernes ansvar for å ivareta ansattes «verdighet», «integritet» og «kommunikasjon».

– Hva er statens oppfatning av «verdighet», «integritet» og «kommunikasjon»? Hva er LO Stats oppfatning av «verdighet», «integritet» og «kommunikasjon»? utfordret professoren.

Men det var ingen tid til debatt - og siste spørsmål ble hengende i lufta:

– Hva er LO Stats oppfatning av «velferdsstaten» utover arbeidstidsbestemmelser, lønn og ansettelse?

Warning