JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krangler om EØS-vedtak

Tillitsvalgte i Fellesforbundet mener Arve Bakke mistolker landsmøtevedtak for å legge EØS-ballen død. Forbundslederen mener fagbevegelsen må konsentrere seg om saker der den kan få gjennomslag.

ragnhild.heyerdahl@lomedia.no

– Arve Bakke griper etter et halmstrå.

Det sier Steffen Høiland, nestleder i avd. 57 i Fellesforbundet. Han er provosert over forbundslederens forsøk på å legge EØS-debatten død.

Sist uke gikk Arve Bakke kraftig i rette med EØS-motstanderne i LO. Til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) uttalte han at LO vil miste innflytelse og bli parkert på sidelinja dersom LO-kongressen vedtar å ta arbeidsliv ut av EØS-avtalen. Tidligere har han forsøkt å sette bremsene på for EØS-debatten i eget forbund ved å vise til Fellesforbundets landsmøte i fjor der et forslag om å si opp EØS-avtalen ble avvist av en samstemt forsamling.

«Å snakke om alternativer til EØS-avtalen på kongressen, med tanke på at LO skal fatte vedtak om det, er ikke vi med på. Det har vi ikke mandat fra landsmøtet til å gjøre», uttalte Bakke til Klassekampen tidligere i høst.

Spørsmålet er heller om ledelsen i Fellesforbundet har mandat til å forsvare dagens EØS-avtale, mener Høiland.

– Landsmøtet vedtok enstemmig å avvise et forslag om å si opp EØS-avtalen. Det er helt riktig. Men landsmøtet vedtok også med stort flertall at Fellesforbundet skulle være med å utrede alternativer til EØS. Vi kan ikke først stemme for å si opp avtalen, og deretter stemme for å utrede alternativer til dagens avtale. Det ville vært ulogisk, forklarer Høiland, som selv var delegat på landsmøtet.

Uenig i begrunnelsen

I representantskapets begrunnelse for å avvise forslaget står det blant annet at EØS-avtalen er «bærebjelken i Norges forhold til EU, og en nødvendighet for å sikre norsk industri like konkurransevilkår i det indre marked».

– Men det er selve forslaget, ikke representantskapets begrunnelse, det stemmes over på landsmøtet. Jeg tror ikke alle var enige i den begrunnelsen, understreker Høiland.

«Jeg har ikke truffet noen som oppfattet landsmøtevedtaket som å legge EØS-debatten død», uttalte forbundsstyremedlem Terje Fjellum til Klassekampen sist fredag. Også Bjørn Sigurd Svingen, leder for avdeling 023, Raufoss Jern- og Metallarbeiderforening, reagerer på Arve Bakkes bruk av landsmøtevedtaket. Han mener forbundslederens tolkning av vedtaket vil få mange delegater til å føle seg ført bak lyset.

– Å stemme for å avvise et forslag som sier at EØS-avtalen bør sies opp, er ikke det samme som at man er for EØS-avtalen, slår han fast.

EØS-kritikk fra talerstolen

Både Svingen og Høiland viser til at mange av de som gikk opp på talerstolen på landsmøtet, holdt innlegg som var kritiske til EØS og til direktivene som kommer fra EU på arbeidslivsområdet.

– Når det først kommer et stormløp med EU- og EØS-kritiske innlegg fra talerstolen, og så fattes et vedtak om at Fellesforbundet skal være med og utrede alternativer til avtalen, så kan jeg ikke skjønne annet enn at det er kjempesignal om at landsmøtet slettes ikke er fornøyd med dagens avtale, sier Høiland.

Arvid Lie, konserntillitsvalgt i Byggma Group, var en av dem som uttalte seg mot EØS-avtalen.

– Jens Stoltenberg sa i sitt innlegg til landsmøtet at han ikke opplevde at det var noen diskusjon om å gå ut av EØS. Da måtte jeg opp på talerstolen etterpå og si at det er det mange av oss som vil. Og da klappet nesten hele salen. Jeg tror forbundsledelsen har mandat til å se på EØS-avtalen om de vil det, sier Lie.

– Uomtvistelig

Overfor LO-Aktuelt avviser Arve Bakke at landsmøtevedtaket kan forstås som annet enn støtte til EØS-avtalen.

– Det er uomtvistelig hva landsmøtet har sagt. Er man ikke mot avtalen, så er man for. Det vedtaket gjelder for inneværende landsmøteperiode og hvis Fellesforbundet skal mene noe annet, må det vedtas på et nytt landsmøte, sier han.

Han viser til at det ikke var noen debatt rundt forslaget da det skulle behandles. At landsmøtet også vedtok å slutte seg til den såkalte Alternativrapporten, rokker ikke ved forbundets oppslutning om dagens avtale, mener Bakke.

– Heller ikke jeg er fornøyd med alle deler av dagens avtale. Men jeg er sikker på at vi kan utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen bedre enn vi gjør i dag.

– Må ikke bli tannløse

I et intervju med ANB i forrige uke uttalte Bakke at LO vil miste innflytelse og bli parkert på sidelinja dersom LO-kongressen i mai vedtar å ta ut arbeidslivsdelen i EØS-avtalen. Han mener debatten er sløsing med krefter og viser til at forslaget ikke har støtte i de store partiene Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet. «SV, Rødt og Sp støtter EØS-motstanden, men den norske befolkningen skriker ikke akkurat etter disse partiene der de ligger og balanserer på sperregrensen», uttalte forbundslederen til nyhetsbyrået.

Steffen Høiland mener LO risikerer å bli tannløse dersom kongressen ikke skal kunne komme til en annen konklusjon enn de store partiene.

– Vi kan ikke bare vedta det flertallet på Stortinget er enige i. Fagbevegelsen er en progressiv kraft. Vi må tørre å ha standpunkter som avviker fra det som er mainstream politikk, og heller jobbe for at politikerne tar debatten i sine fora. LO og Ap har vært uenige før, uten at det har vært problematisk, påpeker Høiland.

Forbundsleder Bakke synes norsk fagbevegelse er alt annet enn tannløs.

– Jeg er selvsagt enig med Høiland i dette, men det er likevel viktig å huske på at LO og Fellesforbundet er interesseorganisasjoner, ikke politiske partier, svarer Bakke.

– Et politisk parti kan være fornøyd med å mene ting. Som en interesseorganisasjon er vår oppgave å få gjennomført de krav vi fremmer på vegne av våre betalende medlemmer. Da må vi konsentrere oss om de forslagene det er mulig å få gjennomslag for. Ser du historisk på dette, har vi oppnådd en rekke resultater, og vi kan slå fast at Norge har en av de sterkeste fagbevegelsene i Europa, sier Bakke.

EØS-avtalen ligger an til å bli et hett debatt-tema på neste års LO-kongress.

Nylig vedtok LOs største forbund, Fagforbundet, å kreve at arbeidslivsområdet skal tas ut av avtalen. Flere andre forbund har gjort liknende vedtak.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor og ønsker å beholde dagens avtale.

Annonse
Annonse

EØS-avtalen ligger an til å bli et hett debatt-tema på neste års LO-kongress.

Nylig vedtok LOs største forbund, Fagforbundet, å kreve at arbeidslivsområdet skal tas ut av avtalen. Flere andre forbund har gjort liknende vedtak.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor og ønsker å beholde dagens avtale.