EØS-frontene skjerpes
EØS-frontene skjerpes i LO, og onsdag avviste forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet flere EØS-kritiske forslag.
Saken oppsummert
bjorn.erik.dahl@anb.no
Onsdag ettermiddag ble det klart at et enstemmig forbundsstyre i Arbeidsmandsforbundet avviste flere EØS-kritiske forslag som hadde kommet inn. Innen månedsskiftet skal forbundene i LO ha tatt stilling til hvilke saker de vil ha behandlet på LO-kongressen i mai. Og selv om det er mange kontroversielle saker som vil skape debatt på kongressen, er det nok EØS-saken som skaper den høyeste temperaturen akkurat nå.
– Et enstemmig forbundsstyre ville ikke tiltre forslag om å ta ut arbeidslivsdelen fra EØS, eller å utrede alternativer til avtalen, sier kommunikasjonsansvarlig Trond Erik Thorvaldsen i Arbeidsmandsforbundet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
– Les også: NHO avfeier EØS-debatt
– Les også: Jubler over EØS-opprør i LO
Vind i seilene
EØS-motstanderne i LO har hatt vind i seilene den siste tiden. Så langt har forbund som representerer nær halvparten av de LO-organiserte kommet med svært EØS-kritiske vedtak. Fagforbundet, LOs største forbund, vil ha arbeidslivsspørsmål ut av avtalen. Handel og Kontors landsmøte unngikk med få stemmer et nei til hele EØS-avtalen. Et svært kritisk vedtak ble det uansett.
Helt i slutten av måneden skal LOs nest største forbund, Fellesforbundet, komme med sine kongressanbefalinger. Flere kritiske røster i forbundet har reagert på leder Arve Bakkes utspill til ANB, der han sier at LO vil miste innflytelse og bli parkert på sidelinja hvis LO-kongressen vedtar å ta ut arbeidslivsdelen i EØS-avtalen. Kritikere til tross; Fellesforbundet er ikke ventet å stille seg blant EØS-motstanderne.
– Les også: – LO vil sprekke med nei til EØS
– Les også: Tøff debatt før LO-kongress
– På yttersiden
– Du kan ikke påvirke det store flertallet i politikken hvis du stiller deg på yttersiden. Alle med et snev av faglig og politisk innsikt innser at det er umulig å ta arbeidslivsdelen, en av de fire frihetene, ut av EØS. Vi står i dag helt fritt til å bruke handlingsrommet i avtalen, som jo heller ikke har hindret oss i saker som differensiert arbeidsgiveravgift og vannkraft på norske hender, sier Bakke til ANB. Tidligere har både LO-leder Roar Flåthen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) forsvart EØS-avtalen overfor ANB. Flåthen har i likhet med Bakke direkte advart mot EØS-vedtak som ikke vil få innvirkning på Stortinget uansett.
Debatten har blitt stadig tøffere, og ANB vet at sterke krefter i både LO og Arbeiderpartiet er grundig lei av både EØS-striden i LO og EØS-motstanderne som bruker mye tid og krefter på mobilisering. Flere har de siste dagene gått hardt ut etter at EØS-motstanderne har satt dagsorden i flere uker.
– Les også: Bare nesten nei fra HK
– Les også: Jens: – Ikke tjent med usikkerhet
– Les også: Flåthen skremmer motstanderne
«Rødskvetting»
– Jeg mener det er krefter i fagbevegelsen som vil ha fagbevegelsen ut av styrerommene og ut på gaten. Det mener jeg er en feil utvikling. Vi har sett det i Frankrike, der er fagbevegelsen ute i gatene, men har ingen innflytelse, sier Aps partisekretær Raymond Johansen, med klar henvisning til partiet Rødt.
– Vi kan ikke være mot høyrepolitikk her hjemme, men for høyrepolitikk når den kommer fra Brüssel, kontrer en irritert Rødt-leder Bjørnar Moxnes overfor Frifagbevegelse.no. Flere har kalt karakteristikkene rundt EØS-motstanderne for «rødskvetting».
Samme nettsted får svar på tiltale når de påpeker at fylkeskonferansen til LO Finnmark denne uken ikke tar opp noe som helst rundt EØS-avtalen.
– Verken partiet Rødt eller andre radikale elementer står sterkt i Finnmark LO, det er nok så enkelt som det, sier distriktssekretær Bjørn Johansen. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser