JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tap i Rikslønnsnemnda

Oljearbeiderne tapte kampen om tidligpensjon i Rikslønnemnda, men det siste slaget er ikke utkjempet i denne striden, forsikrer Industri Energi-leder Leif Sande.

einar.fjellvik@lomedia.no

- Jeg liker ikke gå i meg før jeg har fått til en løsning, sier en offensiv forbundsleder til FriFagbevegelse.no kort etter at kjennelsen fra Rikslønnsnemnda ble kjent i dag.

Sande varsler at det kan bli aktuelt å ta opp pensjonssaken allerede når lønnsforhandlingene for de landbaserte delene av oljeindustrien tas opp igjen i høst. Sammen med samarbeidspartner Safe vil man også vurdere muligheten for å forfølge saken rettslig.

- I verste fall får vi ta saken opp igjen ved neste tariffoppgjør. Det er tross alt bare 18 måneder til, og dagens kjennelse er ikke til hinder for å sette saken på dagsorden igjen i 2014, sier Sande.

– Last ned: Rikslønnsnemndas kjennelse i sin helhet

– Les også: Rikslønnsnemnda i gang med oljearbeiderkonflikten

16 dager i streik

Årets lønnsoppgjør for de offshoreansatte endte i åpen konflikt, som regjeringen 10. juli grep inn og stoppet med tvungen lønnsnemnd. Dermed ble det opp til Rikslønnsnemnda å fastsette lønnsoppgjøret.

I dag kom kjennelsen. I hovedspørsmålet, som gjaldt retten til å gå av med full pensjon ved fylte 62 år, ble det nederlag for de tre involverte fagforbundene; Industri Energi, Safe og Lederne. Rikslønnsnemnda skriver i sin kjennelse at «slik saken er presentert for nemnda, synes det som om man står overfor et forsøk på omgåelser av den nye pensjonsreformen».

Leif Sande sier han er skuffet, men ikke veldig overrasket over utfallet. Rikslønnsnemnda har en sterk tradisjon for ikke å ta stilling til prinsippsaker som partene ikke har kommet til enighet om.

– Les også: Rettighet eller gave

– Les også: En krevende streik

Beskylder Lederne for sabotasje

I Industri Energi og Safe mener man også at det tredje forbundet, Lederne, må ta noe av skylda for at resultatet ble som det ble. Mens Industri Energi og Safe argumenterte for en løsning der det såkalte OSO-fondet ble brukt til å finansiere tidligpensjonen, kjørte Lederne knallhardt på at tidligpensjonen måtte tariffestes.

- Dette ville vært en god ordning, men som ingen i norsk historie har klart å få NHO med på før, sier Leif Sande og Safes Hilde-Marit Rysst.

De to forbundslederne mener Ledernes krav om tariffesting i realiteten saboterte for et mulig gjennombrudd i pensjonssaken.

Arbeidsgiverne tilfredse

Advokat Håvard Hauan i Norsk Olje & Gass (tidligere Oljeindustriens Landsforening) er tilfreds med at nemnda avviste fagforbundenes pensjonskrav. Han viser til at de fleste selskapene har pensjonsordninger som gir mulighet for å gå av med pensjon ved fylte 65 år.

- Norsk olje og gass mener at det må lønne seg å jobbe de tre årene fra 62 til 65 år. Vi kan ikke legge opp til et system som premierer verdifulle ansatte for å gå ut av arbeidslivet, sier Hauan i en kommentar til kjennelsen.

Viktig seier for unge arbeidere

Et annet punkt i kjennelsen skapte imidlertid jubel på forbundskontorene – særlig hos ungdomssekretærene. Rikslønnsnemnda ga nemlig forbundene medhold i kravet om at lærlinger som etter endt læretid går over i fast ansettelse hos samme firma, skal få godskrevet lønnsansiennitet for læretida.

- Det betyr omkring 10.000 kroner mer i begynnerlønn for de som nettopp er ferdig med læretida, forteller en meget tilfreds forbundsleder Leif Sande.

Også Ann Ørjebu, leder av Industri Energi ungdom, er veldig fornøyd med at dette kravet fikk gehør hos nemnda.

- Dette er veldig bra for mange unge som skal inn i disse bransjene, og et viktig prinsipp for oss, sier hun til Industri Energis eget nettsted.

Advokat Håvard Hauan i Norsk Olje & Gass sier han finner det «merkverdig» at nettopp denne gruppa skulle få et ekstra løft i år.

- Nå har nemda tatt en avgjørelse som forskyver hele lønnsmatrisen, i tillegg vil dette skape ytterligere ubalanse mellom lærlinger offshore og andre nyutdannede, sier Hauan.

Annonse

Flere saker

Annonse