– Ingen Frp-revolusjon
– Det er tverrpolitisk enighet om de store linjene i arbeidslivet. Kommer Frp i regjering blir det ingen revolusjon, sier arbeidspolitisk talsmann Robert Eriksson. LO krever klarere svar før valget på hva partiet egentlig vil endre.
Saken oppsummert
eline@lomedia.no
– Forskjellen i arbeidslivspolitikken mellom de borgerlige og de rødgrønne er stor, selv om Høyres politikk er ganske godt pakket inn i bomull. Også Frp pakker inn det de vil med arbeidslivet. Nå må de være mer klare.
Dette var budskapet fra LO-leder Roar Flåthen på et frokostmøte om midlertidige ansettelser i Oslo i dag, der også den ferske arbeidsministeren, Anniken Huitfeldt, og Frps arbeidspolitiske talsmann Robert Eriksson deltok.
Nærmer seg Ap
Robert Erikssons hovedbudskap var at Frp har nærmet seg Arbeiderpartiet og LO i arbeidslivspolitikken.
– Det norske arbeidsmarkedet fungerer i hovedsak bra, så det er ingen som ønsker seg noen stor omveltning. Men på enkelte områder går vi inn for noen ganske små oppmykninger, sier Eriksson til Magasinet for fagorganiserte. Han viser til behandlingen av Arbeidslivsmeldingen:
– Det store bildet er at forskjellene mellom partiene er små. Men vi ønsker å myke opp noe på adgangen til midlertidlige ansettelser for å senke terskelen for å ansette funksjonshemmede og ungdom, sier Eriksson.
Han er sterkt bekymret for at det i dag er 37.000 færre funksjonshemmede i arbeid enn for noen år siden.
– Derfor går vi inn for å utvide adgangen til å ansette folk midlertidig fra 6 til 9 måneder, sier han. Eriksson spesifiserer at dette ikke skal være en allmenn adgang til å ansette midlertidig, men innenfor de rammene som arbeidsmiljøloven setter for midlertidig ansettelse i dag. Det vil si vikariater og prosjektansettelser, samt sesongarbeid.
– Hovedregelen skal fortsatt være fast ansettelse, så dette er en svært forsiktig oppmykning. Målet er å gjøre terskelen inn til arbeidslivet lavere, sier Eriksson.
Krever ærlighet
Men LO-lederen og arbeidsministeren er ikke enige i Erikssons beskrivelse av harmoni i synet på utviklingen i arbeidslivet.
– Det er ingenting som tyder på noen positive effekter av mer adgang til midlertidighet. Her må dere fortelle velgerne ærlig hva dere vil, sa Flåthen. Han pekte også på at opposisjonen har gått inn for å redusere tillitsvalgtes mulighet til å drive effektivt arbeid mot sosial dumping, blant annet ved å redusere retten til innsyn.
Huitfeldt mente at arbeidslivsfeltet er et av politikkområdene med mest uenigheter.
– Det som gjør opposisjonen mer spennende er at den er så uklar. Vi lurer på hvilke overraskelser vi har i vente på feltet, sa hun.
Slag om arbeidstida
Frp-representanten mener forskjellene er små i synet på midlertidig ansatte, men større når det kommer til arbeidstid. Der er målet å avvikle dagens godkjenningsordning, der fagforbundene må godkjenne større avvik fra hovedreglene for arbeidstid. Dette omtaler opposisjonen som fagbevegelsens «vetorett», og Frp vil flytte makta vekk fra fagorganisasjonene.
– Jeg har full tillit til at Arbeidstilsynet kan godkjenne arbeidstidsordninger. I tillegg vil Frp ha en arbeidstidskommisjon, der partene i arbeidslivet jobber sammen med myndighetene for å finne gode ordninger, forklarer Eriksson. Han begrunner behovet for en mer liberal arbeidstidspolitikk blant annet med nye familiemønstre og kvinners økte yrkesdeltakelse.
– Det må være mulig å la folk finne ut hvordan de skal få arbeidstiden til å fungere sammen med familielivet. For eksempel er det ikke urimelig at skilte jobber mer i de periodene de ikke har ungene, for å kunne ta kortere dager når de har dem.


Nå: 0 stillingsannonser