JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kåre Willoch på LO-konferanse

I dag starter LOs konferanse «Konflikt og håp» på Sørmarka. LO-nestleder Tor-Arne Solbakken gleder seg aller mest til å høre Kåre Willoch snakke om Midtøsten.

Saken oppsummert

nina.hanssen@lomedia.no

Den tidligere statsminister fra 1981 til 1986, Kåre Willoch, er nemlig invitert av fagbevegelsen til å snakke om konflikten mellom israelere og palestinere på den 2-dager lange konferansen om organisasjonsforskning.

Tor Arne Solbakken sier at årets konferanse i tillegg til fokus på palestinakonflinkten også vil bli preget av terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

- Vi ønsker på denne konferansen å belyse konflikter fra flere perspektiv. Fra de små hverdagslige konflikter til ekstreme handlinger. Ingen lever et konfliktfritt liv, men konflikter har mange valører. Konflikter kan representere sunne kreative bidrag i sosiale prosesser. Selv destruktive og fastlåste konflikter vil før eller siden være gjenstand for endring, sier han. Solbakken forventer rundt 70-80 deltakere.

Konferanse for akademia

Tor Arne Solbakken sier at konferansen skiller seg litt ut fordi dette er et tilbud for LO-medlemmer med høyt utdanningsnivå som ønsker å lære mer om forskningen som pågår, nye funn og ikke minst formidlingen av forskning.

Solbakken, som skal åpne konferansen, er imponert over at Ståle Dokken og Øystein Nilsen har klart å samle så mange flinke og anerkjente forskere på Sørmarka.

Tor-Arne Solbakken er glad for at det er LO som tar arrangerer en slik forskningskonferanse og er spent foran dagens økt. Han vet at det for noen kan være tungt å rippe opp i hva som skjedde 22.juli i fjor. En hendelse som rystet alle og som også fikk oppmerksomhet i hele verden.

Hva skjedde i Anders Behring Breviks barndom?

- Vi ble vitne til en ondskap vi ikke trodde var mulig. Her ligger det konflikter på mange plan og nivåer. Gjerningsmannen var i høyeste grad i konflikt med sine omgivelser. Uansett om man forstår ham som gal eller syk, om han var tilregnelig eller utilregnelig, var han i sitt storhetsunivers den som gjennom sine bestialske handlinger, og gjennom anslaget mot arbeiderbevegelsen skulle redde nasjonen fra undergangen. På et psykologisk plan ligger det et massivt konfliktstoff i dette, sier han.

Hvordan er det mulig å utvikle et slikt hat til andre og uskyldige mennesker?

Hva har skjedd i barndommen og oppveksten til denne personen? Er to spørsmål Solbakken vil stille i sin åpningstale. Deretter flyttes fokus til Midtøsten der Kåre Willoch får rikelig med tid til å prate om sin erfaring fra besøk og meninger om konflikten i Midtøsten.

Er det en konflikt uten ende? Spør arrangørene.

Fra vold til håp?

Etter åpningsforedragene vil det på ettermiddagen være tre parallellseminarer under overskriften «Vold og ekstremisme. Analyse fra flere perspektiver».

– Forfatter og psykoterapeut Farhad Dalal fra England vil sette fokus på rasisme og rasetenkning.

– I det andre seminaret settes søkelyset på behandling av ettervirkningene av traumatiske begivenheter. Her vil Dr. Nicholas Sarra, krisepsykolog Elin Nordvik og AUF leder Eskil Pedersen delta.

– I det siste seminaret vil professor Patricia Shaw fra Storbritannia innlede.

Fredag skal demokratiforskeren professor Chantal Mouffe ved Universitetet i Westminster i London ta for seg demokratiutviklingen i Europa. Deretter vil globaliseringsforskeren Susan George holde et foredrag om nyliberalismen og globale kriser før konferansen avsluttes med forelesningen til direktør ved Fredsforskningsinstituttet i Oslo, Kristian Berg Harpviken.

Warning