JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen EØS-forslag

Det kommer ingen forslag om reforhandling eller reduksjon av EØS-avtalen fra Fellesforbundet, vedtok forbundsstyret tirsdag.

eline@lomedia.no

Mens det største LO-forbundet i offentlig sektor, Fagforbundet, går inn for å kreve at arbeidslivsområdet skal tas ut av EØS-avtalen, går Fellesforbundet i motsatt retning. Dermed ligger det an til harde kamper internt i LO og arbeiderbevegelsen om EØS fram mot og under LO-kongressen i mai neste år.

Etter et møte i forbundsstyret tirsdag ettermiddag ble det klart at ledelsen vant fram med sitt forslag om at det ikke skal fremmes noen forslag som gjelder EØS til LO-kongressen. Det betyr at forbundet går for status quo, i en sak som har skapt store bølger i LO den siste tiden.

Sist ut var Transportarbeiderforbundet, som i forrige uke vedtok å si opp EØS-avtalen. Les mer om Transport-vedtaket her.

Intern debatt

Også internt i Fellesforbundet, som er det største forbundet i privat sektor, har debatten rast - og det var kommet inn flere forslag som gjaldt EØS til Fellesforbundet fra lokale avdelinger.

Men verken forslag om å kreve at EØS-avtalen reforhandles eller at man forsøker å få i stand en handelsavtale som kan sikre markedsadgang for industriprodukter vant flertall i forbundsstyret. Da det til slutt kom til avstemning i forbundsstyret var det åtte representanter som stemte mot ledelsens innstilling: å ikke fremme noen EØS-forslag.

Forbundsstyret har 28 medlemmer, i tillegg til ledelsen på 7.

Stabilitet

I begrunnelsen til ledelsen legges det særlig vekt på at det er viktig for eksportrettet næringsliv å unngå usikkerhet rundt Norges tilknytning til det indre markedet. Ledelsen mener at i stedet for å stå på utsiden, er svaret i stedet en intensivering av faglig samarbeid med europeisk fagbevegelse.

– Debatten fortsetter

Bjørn Sigurd Svingen, klubbleder ved Ragasco og leder for avdeling 23, var blant de åtte som stemte mot ledelsens forslag. Han sier til Magasinet at han ikke er overrasket eller spesielt skuffet over vedtaket.

– Det har aldri vært så mye debatt om EØS i Fellesforbundet som nå, og debatten vil bare fortsette fram mot Kongressen. For bare noen år siden ville det vært utenkelig med en så åpen debatt om EØS.

Svingen mener takhøyden i forbundet er stor, og at forbundet har utviklet seg i positiv retning med tanke på åpne debatter.

Ikke bundet

Fellesforbundet har ikke tradisjon for å binde sine kongressdelegater til forbundets holdning, såkalt bundet mandat.

Bjørn Sigurd Svingen regner med at flere av de som stemte mot fortsatt EØS-ja fra Fellesforbundet også skal på LO-kongressen.

– Jeg har oppfattet det slik at når man har tilkjennegitt et annet syn er det OK å stemme slik man ønsker, også når man er uenig med det som er vedtatt som forbundets syn. Så får representantskapet ta stilling til om man i sum har tillit til å dra på kongressen.

Annonse
Annonse