Byttevaktene bortfaller i fengslene
Medlemmer i Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund varmet opp foran tirsdagens streik med en frisk debatt om turnuser og arbeidstidsordninger. Her er de fleste på kollisjonskurs med LO Stat og dagens arbeidsmiljølov.
jan.erik@lomedia.no
– Snart får vi vel beskjed om å skrive løsere for å spare blekk i kulepennen, sier Geir Bjørkli, lederen av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF). Setningen er ikke suget fra eget bryst, den tilhører en mail han har fått fra et av sine medlemmer. Sånn føles det nemlig å jobbe i kriminalomsorgen nå, en etat fullstendig uten penger, sjøltillit og bemanning.
Råtner på rot
På fredagens stormøte på Fengselsskolen der NFF-medlemmer og andre fra Skien i sør til Trondheim i nord, fra Bergen og Sandnes i vest til Nes på Romerike i øst, skulle lufte ut frustrasjoner før den politiske streiken på tirsdag, fortalte forbundsleder Bjørkli om fengselsbetjenter som føler at de ikke strekker til. Og om en kriminalomsorg som forbundet hadde forventninger til da den rødgrønne regjeringen ble innsatt for seks år siden, men som enkelte NFF-medlemmer nå føler er i ferd med å råtne på rot. Kriminalomsorgen mangler penger, noe som går sterkt utover grunnbemanningen i både fengslene og friomsorgen.
Omstridt ordning
Stormøte på Fengselsskolen hadde invitert Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat og Tor-Arne Solbakken, nestleder i LO for å få litt støtte og drahjelp. Særlig førstnevnte ble nærmest som en rød klut å regne for NFF-erne. Mange er nemlig uenige med Rønoldtangen i spørsmålet om arbeidstidsordninger.
Ordningen kriminalomsorgen har praktisert er da også ganske omstridt. Fengslene opererer med noe som kalles frivillige byttevakter som kan innebære vakter på opptil 16 timer sammenhengende. Dessuten er det gitt 47 dispensasjoner for 12 timers helgevakter.
– Byttevaktene våre, som vi har drevet med lenge, er strengt tatt ulovlige. Men ingen har brydd seg om dette før Adecco-skandalene i kommunenorge dukket opp i februar i år, sier Bjørkli.
Og dermed ble det brått slutt. Kriminalomsorgens Sentrale Forvaltning (KSF) er krystallklare her: Byttevakter som medfører brudd på arbeidsmiljøloven skal bort. NFF beklager dette.
Ny arbeidsmiljøundersøkelse nå!
Solbakken er nok en mer populær tillitsvalgt enn Rønoldtangen for NFF-erne for tida. Han kjemper da også sammen med NFF for en bedre grunnbemanning, for flere fagutdannete fengselsbetjenter, for at ressurssituasjon skal være tilpasset arbeidsoppgavene og på sikt for en treårig høyskoleutdanning. Dessuten er han opptatt av arbeidsmiljøet.
– Hvor ble det av KSFs bemanningsanalyse som de for lenge siden varslet skulle komme? At den ikke foreligger, må vel bare bety at de har noe de ikke ønsker å vise oss, sa Solbakken, som for øvrig vil ha en ny arbeidsmiljøundersøkelse i kriminalomsorgen.
Medlemmer melder seg ut
I Bergen fengsel sliter de med nøyaktig de samme problemene som i resten av landet. Den dårlige økonomien har ført til så vel mange vakante stillinger som reduserte urinprøvetakninger av fangene. I tillegg er arbeidspresset urimelig høyt.
– Per dato er det over 10 fengselsbetjenter i Bergen fengsel som har over 200 timers overtid, forteller Håkon Mjelde, NFF-leder I Bergen fengsel, til FriFagbevegelse.no.
Mjelde veit ikke om noen medlemmer som har meldt seg ut av forbundet, men kjenner til at flere har truet med det. På landsbasis er det folk som reagerer på krisa i kriminalomsorgen med å melde seg ut av NFF. De mener NFF ikke kan gjøre verken fra eller til med situasjonen, de har mistet tiltroen til fagbevegelsen og at det nytter å organisere seg.
– Det gledelige er at på kartellkonferansen på Gol nå nylig ble kriminalomsorgens problemer lagt merke til av både statsminister Stoltenberg og LO-leder Flåthen, sier Ronny Sleire, NFF-leder i region vest. Så kanskje blir det bare mer enn ord denne gangen.
NFF gir seg ikke
Rønoldtangen presiserte klart og tydelig at utmeldinger av NFF ikke er måten å reagere eller protestere på. Protestene må komme innenfra, mener hun. Her er hun linje med flertallet på Fengselsskolen denne fredagen. Da hun imidlertid signaliserer at LO Stat ønsker seg et arbeidsliv med regler der vi alle kan holde ut, noe som for henne blant annet betyr at doble byttevakter i kriminalomsorgen som går på tvers av bestemmelsene i arbeidsmiljøloven, ikke skal innfris, heller ikke etter søknad, blir diskusjonen noe opphetet. Rønoldtangen sa kort og godt:
– Slutt og bruk mer energi på dispensasjonssøknader om tillatelse til byttevakter! Og skyld ikke bare på oss. For dette er både FAD, LO Stat, YS Stat, Akademikerne og Unio enige om å være imot.
– Vil dere høre på LO Stat, Bjørkli?
– Dette er ikke et spørsmål om ja eller nei. Sammen med LO Stat må vi fortsette å finne løsninger som ivaretar ansatte i kriminalomsorgens behov for fleksibilitet. Rønoldtangen har nå signalisert at hun vil møte våre ansatte og se på dette. Dermed har hun tent et håp hos meg, sier Bjørkli til Frifagbevegelse.no.
Må samarbeide
En av de mest markerte forsvarerne for byttevaktsystemet er Ole Martin Aanensen, leder av NFF i Telemark fengsel, avdeling Skien. Han forteller at han ikke har ett eneste medlem som ønsker å jobbe mer enn tredje hver helg, men byttevakter tar de gjerne.
– Det er behov for forskning på hva som er best i et helsemessig perspektiv av å jobbe 14 timers turnuser og få muligheten til å se familien sin eller å bli nektet denne muligheten med de konsekvensene dette får for privatlivet til folk, sier Aanensen.
LO Stat-lederen svarer ikke på akkurat dette spørsmålet, men hadde ikke kommet til stormøte på Fengselsskolen bare for å provosere NFF-erne.
– Kriminalomsorgen er havnet i en ufortjent skygge av politiet. Vi skal jobbe for at dere kommer ut av denne skyggen. Men da må vi samarbeide, sa hun.
Mest lest
Jonas Gahr Støre og resten av regjeringen får frist til høstens statsbudsjett med å melde tiltak.
Jan-Erik Østlie
Nå har LO-forbund fått nok: Gir Støre strøm-frist
Kommentar
Märtha Louise må selvsagt få velge den livsledsageren hun vil, men vedkommende står ikke helt fritt til å gjøre hva som helst, skriver Kjell Werner.
Lise Åserud / NTB
«Durek gjør skam på kongehuset», skriver Kjell Werner
GROV VOLD: En fengselsbetjent i Skien fengsel er alvorlig skadet etter at en innsatt gikk til angrep med kokende olje.
Ole Palmstrøm
Innsatt helte kokende olje over fengselsbetjent
– Når vannmagasinene er på et visst nivå for årstiden må vi begrense eksporten, røper statsråd Terje Aasland.
Jan Erik Østlie
Her er regjeringens forslag til å løse strømkrisa
BEKYMRET: Hovedtillitsvalgt Marc Gayorfar i Folkehelseinstittutet er redd kuttene i de ekstra bevilgningen til koronarelatert arbeid vil ramme de ansatte.
Ole Palmstrøm
Ansatte raser over FHI-kutt: – Dette er takken fra Norge, liksom
KRITISK: – De små deltidsstillingene er bortkastet tid. Jeg vil heller tilby en høyere stillingsprosent, sier Cecilie Fjelde, tidligere butikksjef i Zara.
Espen Sand
Zara tilbyr kontrakter på seks timer i uka: – Bare tull
PÅ JOBB 15:05: – Jeg pleier alltid å være ute i god tid. Liker å snakke med de på skiftet før mitt, for å få oversikt, sier Vidar Ekeberg på vei inn mot hovedinngangen på Østlandsterminalen
Alf Ragnar Olsen
Vidar (58) drar på jobb når andre reiser på helgetur: – Man blir litt i utakt med verden
Forbundsleder Ulf Madsen i FLT (t.v.) og forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi skal meisle ut en samarbeidsavtale mellom sine to forbund.
Kai Hovden
Slår de seg sammen, blir de et av LOs største forbund
– Markedskreftene har tatt over styringen. Som god sosialdemokrat mener jeg det er feil, sier Roar Flåthen.
Martin Guttormsen Slørdal
Flåthen: Kraftkrisen er Støres store test som statsminister
Debatt
Nå må du Jonas og flere av de andre på Stortinget våkne og vise handling, skriver Merethe Solberg.
Erlend Angelo
«Når Støre går ut med at strømprisene kan bli enda dyrere, da klarer jeg ikke å sitte i ro»
Jan-Erik Østlie
LO-lederen advarer mot lettvinte strøm-løsninger
Terje Aasland bekrefter at regjeringen vurderer å legge fram forslag på fire tiltak for å dempe strømkrisen.
Martin Guttormsen Slørdal
Dette er de fire strømtiltakene regjeringen vurderer nå
Regjeringen må styre unna lettvinte løsninger for å få bukt med de høye strømprisene, mener Trygve Svensson.
Jan-Erik Østlie
– Folk bør være 1000 ganger mer bekymret for Putin enn for Acer
Kommentar
Bedrifter og husholdninger trenger strømhjelp fra statens side, skriver Kjell Werner.
Brian Cliff Olguin
«Strømstøtten må ikke bli så omfattende at vi alle straffes med et rentesjokk»
MED LO I RYGGEN: LO-advokatene Rune Lium (t.v) og Nina Wærnhus representerte Frank Kjetil Olsen og EIvind Helleland i Salten og Lofoten tingrett.
Guro Gulstuen Nordhagen
Dommerne mente de hadde en god sak da de saksøkte staten for å få beholde jobben. Retten var uenig
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.
Alf Ragnar Olsen
Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer
SAS-pilot Erling Mareno Gabrielsen var blant de 900 pilotene som streiket.
Nina Hanssen
Dersom SAS-pilotene vender tommelen ned i helga, kan det bli ny storstreik
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Statsminister Jonas Gahr Støre sier regjeringen ser på to ulike varianter av makspris, men at det finnes argumenter mot begge løsningene.
Sissel M. Rasmussen
Støre skeptisk til makspris på strøm
Martin Guttormsen Slørdal