JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil renske ut palestinske arbeidere

Radikale høyreaktivister i Jerusalem prøver å mobilisere til en boikott mot israelske virksomheter som gir palestinere jobb.12.12.2011
13:59
16.12.2013 17:52

Det er rolig på Mahane Yehuda, det store grønnsaksmarkedet midt i Jerusalem. Det er litt over lunsj, og de handlende venter på det store innrykket av kunder som pleier å komme utpå dagen.

Shlomo Cohen retter litt på de store dunkene med oliven i mange forskjellige varianter som han selger. Han slapper av med å lytte til radioen imens, og fiskehandleren i boden overfor ser ut til å ta seg en blund.

Det går ikke en eneste israelsk valgkamp uten at toppolitikerne legger veien forbi Mahane Yehuda. Nettopp markedet her i det jødiske Vest-Jerusalem går for å være det beste barometeret, hvis man gjerne vil vite hvilken vei de politiske vindene blåser.

Kanskje er dette også grunnen til at det vakte en helt særlig oppsikt her på markedet, da jødiske høyreaktivister i høst innledet en kampanje for å få alle palestinske arbeidere fjernet, ikke bare fra Mahane Yehuda, men fra alle virksomheter i Jerusalem. Og det er også forklaringen på at uroen ulmer like under den tilsynelatende harmoniske hverdagsstemningen.

Hebraisk Arbeid

– Et par unge fyrer kom bort til meg en dag. De spurte meg rett ut om jeg hadde arabiske ansatte, forteller Shlomo, som foretrekker å være uformell ved å droppe etternavnet.

– Jeg spurte dem hvorfor de ville vite det, og så sa jeg at det ikke angikk dem om jeg har arabiske ansatte eller ei.

Det kom raskt fram hva de unge mennene drev med. De har gjennom en måned eller mer forsøkt å samle opplysninger om alle israelske virksomheter i Jerusalem, både store og små. Det skal bli til en komplett oversikt med en oppfordring til forbrukerboikott av dem som har arabiske ansatte.

– Noen her på markedet meldte dem til politiet, som først nektet å gripe inn, sier Shlomo. – Vi fikk vite at det ikke i seg selv er forbudt å samle inn slike opplysninger, og heller ikke å offentliggjøre dem. Det høres underlig ut.

Men en juridisk finte gjorde at politiet allikevel måtte ta tak i det. En av de unge mennene ble stanset i en rutinesjekk, og det viste seg at han kom fra bosettingen Yitzhar, som ligger umiddelbart sør for den palestinske byen Nablus på Vestbredden.

Akkurat Yitzhar har gjort seg bemerket ved en spesiell radikalisme, og mannen var en av flere som hadde deltatt i voldelige angrep på lokale palestinere og derfor hadde fått rettslig forbud mot å oppholde seg på Vestbredden i noen måneder.

Dette er en vanlig prosedyre overfor ytterliggående bosettere, og mannen hadde også gjort noe som er vanlig, nemlig å ta midlertidig opphold i Jerusalem.

– Rettens avgjørelse inneholdt også en klausul om at mannen ikke måtte drive med politisk arbeid så lenge oppholdet varte. Men det hadde han overtrådt og ble derfor anholdt, forteller Hanna Zohar, som er direktør for Kav LaOved – eller Workers’ Hotline – en privat organisasjon som yter juridisk og annen assistanse til arbeidere i nød.

– Her er man spesielt blitt oppmerksom på problemet etter at det er kommet fram, at den anholdte har forbindelse til Lehava. Det er en ekstrem høyregruppe, som legger seg ideologisk opp til den rasistiske rabbineren, Meir Kahane, som ble drept i et attentat i 1990 etter å ha oppfordret til etnisk rensning av palestinerne i en årrekke.

Gruppen har i de siste par årene kjørt en kampanje med tittelen Avoda Ivrit – Hebraisk Arbeide. Det er et uttrykk som stammer fra de første kibbutzene i begynnelsen av det 20. århundre, hvor det var et ideologisk mål å gjøre jødene til et «normalt» folk ved å skape en jødisk arbeiderklasse i det nye landet.

– I dag har en gruppe som Lehava kidnappet denne ideen og misbruker den i sin kampanje for å kaste palestinerne ut av landet, forklarer Hanna Zohar.

– Og han som ble tatt er ikke alene. Det er flere der ute.

Ifølge politiets vurderinger omfatter nettverket minst 20 høyreaktivister, men Hanna Zohar mener at dette er for lavt.

Juridisk gråsone

– Vi er oppmerksomme på problemet, sier Barak Granot, som er talsmann for den spesielle avdelingen i Departementet for industri, handel og arbeid, som overvåker diskriminering på det israelske arbeidsmarkedet.

Denne saken er et klart tilfelle av diskriminering, men han tilføyer beklagende at det hele befinner seg i en juridisk gråsone, for dels er det ikke klare regler for hvilke opplysninger privatpersoner på denne måten får samle inn og offentliggjøre om enkeltvirksomheter, og dels er det vanskelig å gripe inn uten at man har en veldig konkret sak.

– Der er tale om en politisk minoritet, men en veldig synlig minoritet, og vi vet at det er flere lignende grupper som er ideologisk beslektet, tilføyer Granot.

Han peker på at det de siste årene har vært en rekke bemerkelsesverdige tilfeller. I september sparket et supermarked i Jerusalem uren varsel samtlige palestinske ansatte. Butikken hadde fått ny bestyrer, og han mente at de jødiske kundene ikke ønsket å handle et sted der det var arabere i personalet.

Barak Granot er overbevist om at saken oppstod etter press fra høyreaktivister og kan notere seg at saken fikk en lykkelig utgang, fordi der var noe konkret. De 19 avskjedigede palestinere klaget og fikk rettens dom for at oppsigelsene var ulovlige.

Tidligere på året kom cafekjeden Aroma i vanskeligheter, da de utstedte et direktiv til sine ansatte om at alt skulle foregå på hebraisk. Det betydde, at de mange palestinerne i personalgruppen skulle snakke hebraisk innbyrdes, og at de var tvunget til å svare en kunde på hebraisk, selv om vedkommende henvendte seg på arabisk. Også dette anså domstolen som et klart tilfelle av diskriminering.

Ser tiden an

Hanna Zohar ser alt dette som del av et større bilde. Konflikten har ført partene lengre fra hverandre og den brede israelske offentligheten har fått lettere for å akseptere diskriminering mot palestinere. Radikale høyregrupper har fått lettere spill, og de første ofrene er palestinere som i forveien er en utsatt gruppe på det israelske arbeidsmarked. Og mens hun verdsetter at myndighetene griper inn overfor radikal bosetterungdom på Vestbredden, beklager hun at man har «importert» problemet til Jerusalem ved å forvise aktivistene.

– Selvfølgelig tilhører disse menneskene en minoritet, men aktivitetene deres er veldig synlige, og trusselen om boikott av virksomheter er nok til å få israelske arbeidsgivere til å tenke seg om en ekstra gang, før de ansetter en palestiner, vurderer hun.

– Derfor er en operasjon som denne ikke bare en ubetydelig krusning på overflaten av den ekstreme høyrefløyen, men noe som stikker dypt og i høy grad kan få innvirkning på palestinernes stilling på det israelske arbeidsmarked.

På hovedgaten som passerer rett forbi Mahane Yehuda-markedet gir en kommunal oppslagstavle et ganske godt inntrykk av stemningen i byen. De fleste av meldingene gjelder kommende kulturarrangementer, men side om side med en reklame for smurfefilmen, som nå kan kjøpes på dvd, har noen satt opp et bilde av den rasistiske Meir Kahane. «Rabbiner Kahane hadde rett» lyder teksten, noe som er en utilslørt henvisning til hans hovedtanke, at palestinerne skal ut.

Inne ved boden sin nikker Shlomo Cohen gjenkjennende til problematikken.

– Motsetningsforholdet til palestinerne er voksende, sier han og søker bevisst utenom ordet rasisme.

– Og det kan merkes på arbeidsmarkedet.

Ikke desto mindre har Kav LaOved besluttet å se tiden an. Organisasjonens talsmann, Roy Wagner, har sagt til FriFagbevegelse.no at taktikken i den konkrete saken ikke er å gi Hebraisk Arbeid-kampanjen for mye oppmerksomhet ved å reise saken offentlig. Men man holder bestemt fingeren på pulsen og er klar til at gripe inn.

En palestiner som bare presenterte seg som Muhammed og ber journalisten om å holde kameraet vekk, har sluttet seg til Shlomo Cohen.

– Jeg har arbeidet her på markedet i 17 år, sier han. – Jeg hjelper også en gang imellom Shlomo med å stable varer, og vi har et godt forhold til hverandre. Her på markedet er vi som en familie, men jeg er helt klar over, at det fins krefter som vil ødelegge det.

Shlomo nikker bekreftende. Mørket er i ferd med å falle på og kundene er i ferd med å innfinne seg. En religiøs mann kommer for å kjøpe oliven og sludrer ubesvært med Muhammed mens Shlomo veier opp. Situasjonen virker nesten surrealistisk. For like utenfor markedet ser rabbiner Kahane på de forbipasserende med sitt rasistiske budskap, og det er ikke godt å vide, om de unge høyreaktivistene er her og i gang med sin kampanje, som til slutt dreier seg om palestinske arbeidsplasser.

Oversatt fra dansk av Hanne Kullerud Nielsen

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
12.12.2011
13:59
16.12.2013 17:52Mest lest

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Kjørelister som FriFagbevegelse har fått innsyn i, bekrefter at sjåførene har kjørt lange strekk. I timelistene er det utelukkende kjøretiden som er oppført som arbeidstid. Alt annet har vært gratisarbeid.

Stein Inge Stølen

Sjåfører kan ha blitt svindlet for over 1000 kroner hver dag

Jan-Erik Østlie

Solberg-regjeringa vil kutte i feriepengar til arbeidslause neste år

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

MER GRENSEHANDEL: Solberg-regjeringa åpner opp for mer handling i Sverige, er budskapet fra blant andre fagforbundet NNN etter at statsbudsjettet ble lagt fram. (illustrasjonsfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Statsbudsjettet er en gavepakke til svensk handel og matindustri, mener NNN-lederen

Håvard Sæbø

Slik vil Støre-regjeringa endre Nav

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

DET HASTER: De er i en akutt situasjon og må ha penger nå. Folk har mistet inntekten sin over natta. Man legger seg ikke akkurat opp en bufferkonto på arbeidsavklaringspenger. De er syke i tillegg. Det er jo derfor de får arbeidsavklaringpenger. Og så havner de i denne ståa, sier Mimir Kristjansson til FriFagbevegelse.

Nadia Frantzen

AAP-mottakerne kan ikke vente flere måneder. De må ha penger nå, mener Mimir Kristjansson

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

RØRT: – Jeg er nesten stum av glede, sier forbundsleder Johnny Hansen i Norsk Sjømannsforbund. I regjeringsplattformen blir det slått fast at sjøfolk skal ha norsk lønn i Norge. Arkivfoto

Tri Nguyen Dinh

Sjøfolket har kjempet i 13 år: Nå blir det norsk lønn i Norge

Martin Guttormsen Slørdal

Støre holder løftet om å doble fagforeningsfradraget

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

MINDRE Å RUTTE MED: De høye strømprisene etter sommeren er hovedårsaken til at prisveksten har skutt i været og øker mer enn lønnsveksten i 2021.

Emmie Olivia Kristiansen

Folk flest får dårligere råd: Prisene øker mer enn lønna

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Regjeringen Støre møter kongen og kronprinsen i sitt første statsråd på Slottet torsdag.

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Den nye regjeringen er klar – Støre presenterer et ungt og kvinnesterkt lag

Terje Pedersen / NTB

Alle AAP-mottakere får beholde stønaden ut året

Debatt

Per Flakstad

«Vi trenger en bred debatt om pengebruken i Rødt», skriver Rødt-medlem Erik

Alf Ragnar Olsen

LO skuffet over at kutt i offentlig sektor videreføres

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum la onsdag fram regjeringsplattformen de skal styre på.

Tri Nguyen Dinh

Dette ønsker Støre-regjeringa å gjøre med arbeidslivet. Se hele oversikten

Javad Parsa / NTB

Slik treffer statsbudsjettet lommeboka

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

REAGERER: Forbundsleder i Industri Energi, Frode Alfheim (t.h.) liker dårlig forslaget fra Rødt og Mimir Kristjansson om å stoppe å gi ut letelisenser.

Leif Martin Kirknes

MDG, Rødt og SV fremmer forslag om stans i tildeling av letelisenser på norsk sokkel

Jan-Erik Østlie

Ny måling: KrF i krise. Nå tviler også egne velgere på partiet

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Eglė Rimdžiutė ir Mindaugas Giedraitis dirba kartu langų gamyboje Šiaurės Norvegijoje.

Tormod Ytrehus

Darbo užmokestis pritraukia darbuotojus migrantus iš Rytų Europos į Norvegiją. Eglei ir Mindaugui buvo svarbesni kiti dalykai

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Torbjørn Røe Isaksen fikk boka Streik av den påtroppende arbeidsministeren Hadia Tajik da hun overtok ledelsen av Arbeids- og integreringsdepartementet.

Brian Cliff Olguin

Hadia Tajik er åpen for innleieforbud i Oslo-området

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

LIKER IKKE UTVIKLINGEN: Ole Morten Ellevsen og Monica Oshaug, delegater fra Bilpersonalets forening Trøndelag, liker dårlig utviklingen i bussbransjen med små stillingsbrøker og delte skift.

Ole Palmstrøm

– Bussbransjen skyter seg selv i foten

Jan-Erik Østlie

Dette er fagbevegelsens største seirer i regjeringas plattform


Flere saker