JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter løsarbeidersamfunn

Ingebrigt Bjerke og hans kollega i Oppdal Skiheiser gikk uten inntekt i et halvt år. Nå ønsker Arbeidsmandsforbundet i Trøndelagsfylkene å endre Hovedavtalen.

ane.borrud@lomedia.no

Ingebrigt Bjerke er tillitsvalgt for rundt 25 organiserte på Oppdal Skiheis. Bedriften har fire helårsansatte, resten jobber sesong om vinteren. Selv er han helårsansatt. Etter til sammen 17 år i bedriften, de siste fem som helårsansatt, ble han for første gang permittert fra midten av mai i fjor. Flere faktorer bidro til at konsernet Oppdal Booking så seg nødt til å permittere ansatte både i administrasjon, hotell og skiheis i fjor vår og sommer. Overraskelsen var stor da Bjerke fikk avslag på søknad om dagpenger.

Nav strammer inn

Bjerke og kollegaen hans er ikke alene om å få avslag fra Nav på søknad om dagpenger under permittering de siste årene. Nav har strammet kraftig inn på hva de aksepterer som grunnlag til å få dagpenger. De to ansatte ved Oppdal Skiheis påklagde vedtaket til Nav Klageinstans sør, men fikk ikke medhold. LOs juridiske tok saken, og anket vedtaket til Trygderetten. I august i år kom kjennelsen: Trygderetten stadfestet vedtaket fra Nav Klageinstans Sør. De to skiheisansatte hadde ikke krav på dagpenger.

Anbefaler å anke

Nå anbefaler LO-advokaten at Arbeidsmandsforbundet anker saken inn til Lagmannsretten.

– Jeg kommer til å anbefale overfor forbundet at denne saken ankes. Bjerke sin sak føyer seg inn i en rekke saker hvor Nav og Trygderetten foretar en veldig streng vurdering om permitteringsårsakene er innenfor forhold som arbeidsgiver kan påvirke, sier LO-advokat Karl Inge Rotmo.

Pål Sture Nilsen, distriktssekretær i NAF avdeling 8 Midt-Norge, sier at avdelingen hører på advokaten i denne saken.

– Hvis Rotmo mener at denne saken er prosedabel, så er det ikke tvil om at vi akter å forfølge den videre, sier han.

Bør gi dagpenger

Etter at Nav har innskjerpet fortolkningen av dagpengeregelverket, er det blitt tydelig at det ikke er noen sammenheng mellom det arbeidsrettslige og det trygderettslige. Med andre ord: Blir du permittert (arbeidsrettslig), er det ingen garanti for at du får dagpenger (trygderettslig). Karl Inge Rotmo mener det burde være en større sammenheng mellom disse to lovverkene.

– Vi mener at Trygderetten bør knyttes opp mot saklighetsvurderingen i Hovedavtalen. Er permitteringen saklig, så bør man få dagpenger, sier han.

Vil endre Hovedavtalen

Også Ingebrigt Bjerke mener regelverket må endres.

— Jeg levde i den villfarelsen og trodde at hvis du var så uheldig å bli permittert, hadde du i det minste rett på dagpenger. Jeg trodde det var en rettighet på linje med å ha rett til sykepenger under sykdom. Men slik er det tydeligvis ikke, konstaterer Bjerke.

Nå faller mange permitterte mellom alle stoler. NAV henviser de permitterte til at de får fylle ut papirene og vente på utfallet av individuell behandling. Ikke får de dagpenger, og ikke får de arbeidsledighetstrygd, siden de ikke er sagt opp. Flere bedrifter velger nå å si opp folk i stede for å permittere, sånn at arbeiderne skal få ledighetstrygd.

– Avdeling 8 har sendt inn forslag i forbindelse med LO-kongressen neste år, om at LO skal jobbe for endre kapittel 8 i Hovedavtalen. Slik at permittering ikke kan gjennomføres uten at arbeidsgiver først får avklart med Nav at det vil ytes dagpenger for de som blir permittert. Har de ikke rett på dagpenger, skal de ikke kunne permitteres, mener Bjerke.

Løsarbeidersamfunn

Bjerke er sterkt kritisk til Navs innskjerping av dagpenger ved permittering. Dersom Nav sin linje om at bedriftene til enhver tid må tilpasse arbeidsstokken får gjennomslag, vil det si færre faste ansatte og flere sesongarbeidere og innleide.

– Det er jo trasig nok som permittert å vite at fremtiden for bedriften du jobber i er usikker. Tidligere visste man at man hadde en økonomisk sikkerhet hvis bedriften kom i uføre en periode. Men ikke nå lenger. Dette er en dobbelt psykisk belastning, slår han fast.

Bjerke peker på at fast ansettelse skal være en trygghet. Men at for ham hadde det vært lettere å få dagpenger fra Nav dersom han hadde vært sesongansatt.

– Hos oss er de fleste sesongansatte. De får dagpenger fra første dag når vintersesongen er slutt, hvis de ikke har annet arbeid som venter. Jeg kunne jo ha blitt ansatt på sesong; vintersesong og sommersesong. Men målet kan jo ikke bare være å ha hele folket i arbeid, men hele folket i fast arbeid. Hvis ikke er løssarbeideren på vei inn igjen, frykter han.

Annonse
Annonse