JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vet ikke om isfronten er over

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fikk endelig en prat med sin kinesiske kollega Wen Jiabao. Men om Norge er tatt inn i varmen igjen, er for tidlig å si.

– Jeg vil ikke spekulere på hva dette har å si for framtiden, men det har en verdi i seg selv at vi er invitert inn i en så viktig møteplass, sier Stoltenberg til NTB.

Han tok selv initiativet til samtalen. Det skjedde i Laos' hovedstad Vientiane mandag, under toppmøtet i det euroasiatiske dialogforumet ASEM, der Norge ble tatt opp som medlem.

– Jeg takket for at vi endelig har fått bli med i dette forumet, og Wen svarte med å ønske oss velkommen. Det er en viktig møteplass for oss. Landene i ASEM står for over halvparten av verdensøkonomien, sier Stoltenberg.

– Les også: Norge på Asia-Europa-møte

Forholdet mellom Norge og Kina kjølnet umiddelbart da dissidenten og regimekritikeren Liu Xiaobo fikk fredsprisen for to år siden. Om møtet med Wen kan være et signal om et forestående politisk tøvær, vil ikke Stoltenberg si så mye om.

– Det er det for tidlig å si noe om, men det er viktig og gledelig i seg selv. Vi har høy oppmerksomhet om ønsket om å normalisere forholdet til Kina, men det er Kina som har valgt å begrense den politiske kontakten, sier han.

Kinesiske myndigheter har forlangt en unnskyldning fra Norge, men det fikk ikke Wen av Stoltenberg mandag.

– Nei, men det er galt av meg å gå inn på alle enkelthetene i samtalen.

Stoltenberg understreker at det ikke er første gang han snakker med framstående representanter for regimet i Beijing etter Nobel-tildelingen.

– Jeg har både snakket med den kinesiske presidenten og visefinansministeren i ulike sammenhenger, sier han.

– Les også: Kinas usynlige nobelprisvinner

Kinas kommunistparti bytter i disse dager ut den politiske ledelsen på sin kongress i Beijing, og Wens tid som statsminister er etter alt å dømme ute i mars neste år. Kina-kjenner og forsker Harald Bøckman er derfor usikker på hvordan man skal bedømme møtet fra kinesisk side.

– Spørsmålet er om dette er et bevisst politisk utspill fra ham, eller om det er konsensus i ledelsen om dette. Jeg heller vel mot at det er en enighet bak det. Ved slike møter overlater ikke kineserne noe til tilfeldighetene. De planlegger mye bedre enn oss, sier han til NTB.

Bøckman peker på at statsministermøtet er et signal om at det også vil være greit å møtes på lavere politisk nivå, men tror likevel ikke at de norsk-kinesiske forbindelsene kommer til å tine raskt som følge av mandagens møte.

– Det er en positiv, men symbolsk hendelse, for den nye partiledelsen må først komme seg trygt inn i stolene sine og konsolidere makten sin, sier han.

Bøckman mener møtet er viktig også for Kina, som har et internasjonalt omdømme å ta vare på.

Mye som før

Etter fredspristildelingen har norske bedrifter i Kina fått problemer med å skaffe visum til sine ansatte, og de møter også andre utfordringer i landet.

Men selv om næringslivet har en del trøbbel, er det også mye som går som før i forholdet mellom Norge og Kina. Lakseeksporten har tatt seg opp igjen, og det foregår utstrakt kulturutveksling, påpeker Bøckman.

Så sent som sist uke uttalte Kinas assisterende utenriksminister Ma Zhaoxu at det er opp til Norge å reparere forholdet.

– Jeg håper Norge setter pris på bilaterale forbindelser og vil arbeide for å gjenopprette båndene, sa Ma. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse