JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU angriper tariffavtaler

Et enda mer fleksibelt arbeidsmarked, svekking av tariffavtalene og mer statlig styring av lønnsfastsettelsen. Det er medisinen EU-kommisjonen foreskriver mot krisa.

eline@lomedia.no

Fagbevegelsen i Danmark er i harnisk over kontroversielle forslag i to nye rapporter fra EU-kommisjonen, og har tatt opp saken med regjeringen. Også den svenske faglige delegasjonen i Brussel refererer Kommisjonens tanker om det framtidige arbeidsmarkedet med bekymring.

I både EUs årlige vekstrapport og den fersk rapporten om tilstanden på arbeidsmarkedet, kommer det nemlig vidtgående forslag om å svekke faglige rettigheter og å senke lønnsnivået.

Økonom-forslag

I rapporten «Labour market developments in Europe» beskriver Kommisjonens generaldirektorat for økonomi en arbeidsløshet som er i ferd med å feste seg. Dermed foreskriver økonomene dype strukturreformer av arbeidsmarkiedet for å bryte trenden.

Blant forslagene til strukturreformer er lavere minstelønninger, både lovbestemte og i tariffavtalene. I tillegg peker rapporten på at det er et mål å oppnå lavere dekningsgrad på tariffavtalene, noe man blant annet kan oppnå ved å økte statlig innblanding i lønnsfastsettelsen og å tillate bedrifter å si opp tariffavtaler. Også mer lokale avtaler på bekostning av sentrale avtaler kan bidra til å oppnå dette målet. I rapporten tas det videre til orde for en «generell innskrenking av fagforeningenes innflytelse på lønnsfastsettelsen».

Andre konkrete forslag til medlemslandene er at de

– senker satsene for ledighetstrygd

– åpner for mer fleksibel arbeidstid

– begrenser kravene til overtidsbetaling

– åpner for flere midlertidig ansatte

– senker pensjonene og høyner pensjonsalderen

Hele denne rapporten kan du lese her.

– Gift for arbeidsmarkedet

EU-kommisjonens høyttenking om utvikling på arbeidsmarkedet har fått LO i Danmark til å se rødt. Nå har de sendt brev til fire ulike departementer, der de ber regjeringen være årvåkne overfor forlslag til arbeidsmarkedseformer fra Brussel.

– Barroso (Kommisjonens president Jose Manuel Barroso, red. anm) kan bare glemme det, sier sekretær i dansk LO Marie Louise Knuppert til Ugebrevet A4. Hun mener det er en feilslått linje å tro på at man skaper vekst og arbeidsplasser ved å destabilisere arbeidsmarkedet og ta rettighetene fra de lønnsmottakerne som faktisk får Europa til å gå rundt.

– Jeg tror ikke Kommisjonens tanker blir realisert. Men bare det at Kommisjonen vil drøfte dette i 2013 er farlig. Vi tar det på alvor, fordi vi gang på gang ser at Kommisjonen er ute etter arbeidstakerne, sier Knuppert.

Ifølge Ugebrevet A4 skal også den europiske samorganisasjonen (Etuc) møte Barroso i Brussel denne uka. Han kan da vente seg en kraftig reaksjon på forslagene til reform av arbeidsmarkedet.

Annonse

Flere saker

Annonse