JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forskere føler seg misbrukt

Prosjektet Ny GIV skulle få ned det høye frafallet i videregående skole, og kunnskapsminister Kristin Halvorsen fastslo at de svakeste elevene gjør det bedre.

Forskerne peker imidlertid på at de fleste elevene fikk dårligere karakterer.

Prestisjeprosjektet startet opp i 2010 og skal pågå ut neste år. Alle kommuner skal være med og tilby blant annet intensivopplæring til de elevene som har dårligst karakterer.

Da tre rapporter om prosjektet ble lagt fram forrige fredag, fastslo Kunnskapsdepartementet at «Ny GIV løfter de svakeste elevene mest». Intensivopplæringen er en suksess og fungerer etter hensikten, ble det fastslått.

Men forskerne hos Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU) mener at inntrykket som skapes er galt, skriver Aftenposten.

De peker blant annet på at flertallet av elevene i prosjektet har en svakere karakterutvikling enn de som ikke deltar. Det er kun elevene med karakteren 1 som har bedre karakterutvikling fra jul til sommeren. Disse utgjør bare rundt 10 prosent av elevene som deltar. Og denne positive utviklingen vises kun i norsk hovedmål. I matematikk har den forsvunnet helt.

– Pressemeldingen gir et skjevt bilde, fordi den lett oppfattes som at Ny GIV gir bedre karakterutvikling for alle deltakerne, sier forsker Solveig Holen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier hun er overrasket over kritikken og sier hun ikke forstår den.

– Målgruppen for Ny GIV er de svakeste elevene. Derfor var det et hovedpoeng i vår oppsummering at disse hadde forbedret sine faglige resultater. I tillegg meldte det store flertallet av elevene i prosjektet om økt motivasjon og lærelyst. Det er viktige og gode resultater, sier Halvorsen. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse