Postkom vil til Fellesforbundet
To ganger forsmådd og fortsatt på jakt etter kjærligheten: Nå skal Postkom date igjen, og Fellesforbundet seiler opp som favorittpartner.
may.berg@lomedia.no
Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet tråkket opp den stien for sju år siden.
Deltakerne på en stor tillitsvalgtkonferanse i Postkom nylig var ikke i tvil: Postkom er et forbund i solnedgang, ettersom Posten nedbemanner med omtrent tusen ansatte i året. Derfor må Postkom finne seg en alliansepartner.
Å spore opp kandidater til et nytt sammenslåingsprosjekt etter modell av Forbund1 og Forbundsalliansen er ikke aktuelt, det er de tillitsvalgte unisont enige om, et knapt halvår etter at det siste forbundsprosjektet havarerte.
Transportarbeiderforbundet er egentlig den mest logiske samarbeidspartneren for Postkom, mener de fleste. Men den veien synes stengt, etter to mislykkede forsøk på samarbeid.
Den veien som nå peker seg ut for Postkom, er å finne et allerede eksisterende, stort forbund å slutte seg til. Fagforbundet har vært nevnt som kandidat tidligere, sammen med Fellesforbundet, men på konferansen snakket ingen om Fagforbundet. De to forbundene som ble nevnt, var Norsk Arbeidsmandsforbund og Fellesforbundet.
Samarbeid uten sammenslutning ble også diskutert. Det vil si samarbeid om å løse en del ressurskrevende oppgaver som regnskap og medlemsservice. De fleste synes imidlertid at et slikt samarbeid bare vil være et skritt på veien, og at målet må være å slå seg sammen med et annet forbund.
«Flytte inn» hos Fellesforbundet
På tillitsvalgtkonferansen pekte Fellesforbundet seg ut som favorittkandidat. Postkom kan «flytte inn» med mindre justeringer av sin eksisterende struktur, og Fellesforbundet har erfaring med å ta opp i seg mindre forbund, påpekte mange.
– Her kan vi beholde vår tariffavtale og vår egenart, men bidra i et fellesskap og høste fordelene av å ha mange i ryggen, var gjennomgangstonen. Noen nevnte at en eventuell privatisering av Posten vil gjøre en fusjon med Fellesforbundet enda mer fordelaktig.
Prosess fram mot 2016
Øverland understreket at det ikke var meningen å samle forsamlingen til en konklusjon på denne konferansen. Han påpekte samtidig at det er et sterkt signal når så mange tillitsvalgte mener at forbundet ikke kan fortsette som i dag. Etter to mislykkede forsøk, understreket Øverland at veien videre må være en prosess som Postkom sjøl har kontroll over.
– Vi skal systematisere tilbakemeldingene, og så skal vi fortsette prosessen med ulike grupper av tillitsvalgte, og la dette modne over tid, sa Øverland.
«Over tid» er ifølge deltakerne på konferansen tida fram mot neste landsmøte, i 2016.
Flere har gått foran
Fellesforbundet har tatt opp i seg flere forbund i årenes løp. Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet (HRAF) er ett av dem. Forbundet valgte å slutte seg til Fellesforbundet i 2007, etter at sammenslåingsprosjektet Forbund1 gikk skeis i 2005.
– Forbund1-prosessen bevisstgjorde oss på hva vi ville ha ut av ei sammenslåing. Da ting hadde roet seg, var det veldig lett å hente ønskelista ut av skuffen, sier Clas Delp, forbundssekrketær i Fellesforbundet, og før 2007 i HRAF.
HRAF tok opp tråden igjen forsommeren 2006. Forbundet hadde sonderinger med Fellesforbundet, Handel og Kontor og Norsk Arbeidsmandsforbund i løpet av sommeren. Utpå høsten, etter en høringsrunde i organisasjonen, besluttet forbundsstyret å gå i forhandlinger med Fellesforbund. Resten er historie.
Tilgangen til Fellesforbundets distriktsapparat, med den styrken det representerte, var et viktig argument for fusjonen. To andre forutsetninger var at samtlige ansatte ble med over og at et trettitalls lokalavdelinger i HRAF skulle bestå etter sammenslutningen.
I dag de aller fleste av lokalavdelingene oppløst, og medlemmene føler seg som en naturlig del av Fellesforbundets lokalavdelinger
– Endringene som har kommet, har vært et resultat av frivillige prosesser, sier Delp.
Tilpasset seg raskt
Delp forteller at den første medlemsundersøkelsen etter sammenslåingen viste at «hans» medlemmer raskt tilpasset seg og følte seg hjemme i sitt nye forbund. Faktisk økte trivselen i hele Fellesforbundet et hakk etter at HRAF ble med på laget. Delp mener at det skyldes at HRAF, med høy kvinneandel og mange med innvandrerbakgrunn, har gjort medlemsmassen i Fellesforbundet mer sammensatt og fargerik.
– Hvordan har det vært å gå inn i et allerede eksisterende forbund, sammenlignet med å prøve å skape et nytt forbund, slik Forbund1-prosessen tok sikte på?
– Det var en utfordring i Forbund1-prosjektet at samtidig som man skulle bygge et nytt forbund, skulle man også ivareta de gamle forbundenes særegenheter og tradisjoner, deres vedtekter og organisasjonsapparat. Da kan veien til et fellesskap bli veldig lang, og det kan bli mange harde kamper som skal utkjempes på veien. Da vi kom inn, hadde Fellesforbundet drevet denne prosessen i bortimot 20 år. Vi opplevde at vi var kommet til et samlet forbund. Etter kort tid følte vi at vi var en del av Fellesforbundet, og ikke lenger HRAF, sier Delp.
Ingen liten hybelboer
Fellesforbundet har 40 ulike tariffavtaler. De overenskomstene som omfatter mer enn 1000 medlemmer har egne bransjeråd. Her ivaretas særinteressene innenfor de enkelte bransjene, som næringspolitikk, rekruttering og skolering. Den viktigste oppgaven til bransjerådene er tariffpolitikken.
Dersom Postkom blir en del av Fellesforbundet, vil forbundet med sine 12 000 aktive medlemmer bli det tredje største avtaleområdet i Fellesforbundet, etter industrien og byggfagene, men foran HRAF med sine 8 000 medlemmer.
– Postkom ville med andre ord ikke bli noen liten hybelboer i en krok i Fellesforbundet, påpeker Delp.
Det viktigste skillet
Posten Norge tilhører arbeidsgiverforeningen Spekter, i likhet med andre statlige, fristilte virksomheter. Postkom er part i en stor konsernavtale som omfatter alle som jobber i Posten og i datterselskapene. I Fellesforbundet er det store, brede bransjeavtaler inngått med veldig mange arbeidsgivere som er regelen.
At Spekter-systemet er bedriftsvis og NHO-systemet er bransjevis har skapt problemer og grensekonflikter for Fellesforbundet, slik det har gjort i Postkom. Delp mener at denne forskjellen ikke trenger utelukke Postkom fra å gå inn i Fellesforbundet.
– Det handler om hvordan man opptrer i en slik konflikt, sier Delp.
Delp uttrykker medfølelse med Postkom som har vært gjennom to store, men mislykkede sammenslåingsprosesser. Han ser en fordel: At Postkom må være dobbelt klar over hva de ønsker å oppnå.
– Mitt råd til Postkoms besluttende organer er at de setter seg ned og finner ut av hva de vil oppnå med en sammenslutning. Se framover, i stedet for å være opptatt av hva som skal skje med forbundskassen og forbundslogoen, sier Clas Delp.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Emmie Olivia Kristiansen
Regjeringen vil fjerne særaldersgrensa for 200.000 offentlige ansatte
Vekter og tillitsvalgt Knut-Johannes Berg er lei av å sakke akterut på lønn. Derfor blir han provosert av NHOs krav i årets mellomoppgjør.
Sissel M. Rasmussen