NTL frykter jobbras i direktorat
NTL frykter 139 blir stående uten jobb om Direktoratet for økonomistyring får viljen sin, og legger ned fem kontorer.
anders.hauge-eltvik@lomedia.no
Direktøren for Direktoratet for økonomistyring (DFØ) ba for en ukes tid siden Finansdepartementet om fullmakt til å legge ned fem av kontorene som i dag driver med lønn og regnskap for staten, og samle aktiviteten på to kontorer i Stavanger og Trondheim.
Det betyr nedleggelse av kontorene i Hamar, Drammen, Kristiansand, Tromsø og Vadsø.
Må flytte
2. nestleder Erling Broen i NTL Skatt reagerer veldig på forslaget til DFØ-direktøren.
Organisasjonene i direktoratet ønsker en annen løsning - der kontorene forblir som de er, men med spesialisering av disse.
Broen frykter regjeringa vil gi godkjent-stempelet til omlegginga allerede i sin tilleggsproposisjon til statsbudsjettet 8. november.
– For de 139 ansatte på disse kontorene blir det i realiteten en nedlegging av jobbene deres. Det sier seg selv at det for de fleste ikke er reelt å flytte fra hus og hjem, ta barna ut av skolen og ta med seg partneren. Realiteten for de fleste vil være at de blir sagt opp, konstaterer Broen.
Han håper virkelig ikke at regjeringa godkjenner denne nedleggingen allerede i behandlinga av neste års statsbudsjett.
– Dersom dette skjer for fort, risikerer vi at det går utover tjenestene DFØ skal levere. Jeg mener også det er en stor risiko for at DFØ mister mye verdifull kompetanse ved at mange ansatte slutter, sier han.
Broen mener det er økonomiske innsparinger som driver fram ønsket om å legge ned kontorer, og han mener anslagene på hva man kan spare virker veldig usikre.
– DFØ leverer gode regnskaps- og lønnstjenester til offentlig virksomhet sånn det fungerer i dag. Det er klart det er ønskelig med store, robuste miljøer, men konsekvensene og risikoen det vil medføre er høy og unødvendig, sier han.
Sentralisering
Forbundssekretær Julie Lødrup i NTL er spent på om regjeringen vil starte sin regjeringsperiode med å sentralisere tjenester.
– Dette forslaget innebærer å legge ned statlige kompetansearbeidsplasser over hele landet. Det vil føre til en sentralisering jeg tror ingen i Norge egentlig ønsker. Jeg synes det vil være veldig synd om noe av det første den nye regjeringen velger å gjøre er å legge ned viktige statlige arbeidsplasser rundt om i landet, sier hun.
Hun advarer også mot at DFØ vil miste verdifull kompetanse ved en slik sentralisering, og viser til hvor få ansatte som fulgte med direktoratene som ble flyttet ut av Oslo under den forrige regjeringen Høyre var med i.
– Det vil være et rart valg av DFØ å nærmest gå inn for å miste kompetanse de har bygget opp over mange år, sier hun.
Lødrup håper dermed at politikerne ikke tillater dette:
– Jeg tror og håper regjeringspartiene vil se at mer sentralisering ikke er det Norge trenger, og dermed ikke tar det med i tilleggsproposisjonen. Jeg konstaterer også at en sentral Høyre-politiker som Gunnar Gundersen går i mot denne sentraliseringen, så det virker som det er bevegelse i regjeringspartiene, så nå håper jeg de følger opp, sier hun.
– Viktig
Direktør Øystein Børmer i DFØ kommenterer saken på e-post.
Først hvorfor han vil omstille DFØ:
– Flere av tjenestene vi leverer har blitt automatisert, noe som har ført til mindre miljøer på de ulike kontorstedene. Samtidig har vi fått andre oppgaver og arbeidsprosesser, med nye krav til organisering. Vi må ha en robust organisasjon for å kunne levere jevnt god kvalitet på våre tjenester. Sentralisering av fagmiljøene er et viktig grep for å lykkes med det. Samtlige fagforeninger i DFØ er enige i at vi må gjennomføre omfattende endringer, men vi er ikke helt enige i hvilken løsning som er best.
Han håper flest mulig av de ansatte blir med til de nye kontorstedene, men erkjenner at det nok blir vanskelig:
– Hvis Finansdepartementet følger min anbefaling vil arbeidsoppgavene bli flyttet. Ingen ting ville gledet meg mer enn at flest mulig av DFØs dyktige medarbeidere velger å bli med på flyttingen. Samtidig viser erfaringer fra andre virksomheter at mange ønsker å bli boende der de er og heller velger å bytte jobb, det blir opp til den enkelte å vurdere sin situasjon, skriver han.
Børmer mener endringene han foreslår vil gi mer robuste tjenester og betydelige besparelser:
– Dagens spredte struktur med små kontorsteder gjør oss mer sårbare i forhold til fravær, faglig oppdatering, enhetlig praksis, like leveranser, kvalitetssikring og ledelse. En samlet fagmiljø for henholdsvis lønnstjenestene og regnskapstjenestene vil gi oss bedre muligheter til å jobbe effektivt og bygge spesialiserte, robuste og endringsdyktige miljøer som kan møte fremtidens krav og behov. Samtidig vil det også vil gi betydelig besparelser i form av reduserte reisekostnader, reduserte husleieutgifter og spart reisetid.
Finansdepartementet uttaler at de har fått anbefalingen fra DFØ, og at saken er til behandling i departementet.
er statens ekspertorgan innenfor statlig styring
utfører forvaltningsoppgaver for alle statlige virksomheter.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen