Provosert av YS-avtale
Morten Øye i LO Stat er «skuffet og provosert» over at Avinor inngikk ny tariffavtale med YS-forbundet Stafo etter at konflikten med LO hadde brutt ut i natt.
einar.fjellvik@lomedia.no
Blant de faglige organisasjonene er det en sterk tradisjon for at dersom ett forbund havner i konflikt, så stiller andre som er involvert i det samme tariffoppgjøret sine forhandlinger i bero. Slik har fagorganisasjonene unngått å havne i situasjoner der de kan anklages for å undergrave hverandres konflikter.
Vanskeliggjør en løsning
Det var denne moralkoden YS-forbundet Stafo brøt da de i morges undertegnet sin forhandlingsprotokoll med Avinor, til tross for at de LO-organiserte i selskapet allerede var i konflikt. LO Stats leder, Morten Øye, reagerer kraftig på det som skjedde, men velger å rette skytset mot arbeidsgiveren:
– Jeg er både skuffet og provosert over at man inngår en avtale med konkurrerende organisasjon som umuliggjør – eller i det minste sterkt vanskeliggjør – en løsning på konflikten vi er oppe i, sier Øye til FriFagbevegelse.no.
– Hvis dette er bevisst, er det enda verre. Er det bare en lapsus, får vi vel forsøke å unnskylde dem, legger LO Stat-lederen til.
Avviser illojalitet
Rådgiver Paul Pedersen i Stafo bekrefter overfor FriFagbevegelse.no at forbundet valgte å sluttføre sine tarifforhandlinger med Avinor til tross for at de LO-organiserte kollegene allerede var i konflikt med selskapet. Pedersen avviser at forbundet på den måten har opptrådt illojalt overfor sine LO-organiserte kolleger.
– Illjoalt? Nei, Stafo-luftfart er part i tariffavtalen og har forhandlet på ordinær måte. Jeg oppfatter ikke at dette er noen innblanding i konflikten mellom LO og Avinor, sier han.
19 000 i generelt tillegg
YS-forbundet Stafo organiserer om lag 400 ansatte innen en rekke yrkesgrupper i Avinor. De største gruppene er brann- og redningspersonale og AFIS-fullmektige (gir lokal informasjon om flytrafikken og mottar og formidler meddelelser mellom forskjellige flykontrollenheter).
Disse kan nå se fram til lønnstillegg på 19 000 kroner (inkludert 3 900 kroner fra de sentrale forhandlingene med Spekter). I tillegg er det avsatt 2 000 kroner per medlem til individuell fordeling. Også tilleggene for ubekvem arbeidstid er justert opp, framgår det av forhandlingsprotokollen.
LO-streik utvides tirsdag
LO-forbundene NTL og EL & IT Forbundet organiserer om lag 1 100 ansatte i Avinor og ved Oslo lufthavn Gardermoen. 220 av disse er nå i streik. Blir det ingen snarlig løsning på konflikten, blir streiken trappet opp fra og med tirsdag. Da går ytterligere 150 LO-organiserte ved flyplassene i Stavanger, Sandnessjøen, Sogndal, Alta, Svolvær og Leknes ut i streik.
Mest lest
De laveste satsene for arbeidsavklaringspenger og dagpenger er så lave at en del blir avhengig av sosialhjelp som varig stønad, ifølge Christine Strandmann.
Emmie Olivia Kristiansen
Christine lever på 14.300 kroner i måneden: – Norge har råd til å gjøre dette på en bedre måte
Øyvind Andreas Jacobsen (29) fikk påvist kreft i 2011. I etterkant har han slitt med ulike senskader.
Sophia Wedege Stavnem
Når Øyvind (29) søker jobber, er det én opplysning han kvier seg for å gi
Martin Guttormsen Slørdal
Her er teksten Hans-Christian Gabrielsen skrev to dager før han døde
FRI: Solveig Samuelsen er renholder og regiontillitsvalgt i ISS, og leder for avdeling 1 i Arbeidsmandsforbundet. Her er hun fotografert på Mokollen i Sandefjord, et utsiktspunkt hvorfra hun ser utover hele byen.
Trond Teigen
Renholder Solveig mistet først sønnen, så ektemannen: – At jeg ble aktiv i fagforeninga, reddet meg
DYRE REGNINGER: I Ålesund ble sosialhjelpen til over 200 barnefamilier avkortet for barnetrygden, mot politikerens ønske.
Colourbox
Vanja måtte velge mellom å kjøpe mat til familien og betale regninger. Så ble strømmen kuttet
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.
Ole Palmstrøm
Folk som mister dagpengene kommer seg ikke raskere tilbake i jobb, advarer Nav-tillitsvalgt
NHOs Ole Erik Almlid og LOs Peggy Hessen Følsvik
Leif Martin Kirknes
Klart for knallhard mekling i lønnsoppgjøret
Geir Lippestad
Jan-Erik Østlie
Sentrum fjerner tilknytningen til kristendom og sosialdemokrati
Da Ingrid Hauge Rasmussen måtte jobbe hjemmefra, var arbeidsgiveren hennes raskt med å sende med henne hev og senk pulten. Den er gull verdt for Rasmussen som ikke kan sitte over en lang periode på grunn av smerter i bekkenet.
Hanna Skotheim
Ingrid (57) har mer krefter på jobb under koronaen
I studio snakker Peggy Hessen Følsvik om sin nye rolle som LO-leder.
Jan-Erik Østlie
Hør LO-lederen snakke ut om tida etter sjokket: – Jeg tvilte aldri på å ta over
Kommentar
Selvsagt har vi vært heldige. Oljen i Nordsjøen var en gave, skriver Jo Moen Bredeveien.
Even Kleppa / Øyvind Gravås, Woldcam AS/ Equinor
«Vi gjorde alt riktig da vi fant oljen. Nå gjør vi alt galt», skriver Jo Moen Bredeveien
Sylvi Listhaug
Leif Martin Kirknes
Frp-innstilling til sentralstyre vekker reaksjoner
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solbergs popularitet som statsminister stuper
LO-leder Peggy Hessen Følsvik støtter opp om Jonas Gahr Støre som statsminister.
Leif Martin Kirknes
LO-lederen utelukker Vedum som statsminister
Erna Solberg
Ole Palmstrøm
Erna Solberg presenterer gjenåpningsplan onsdag
Under pandemien har den fremre inngangen på busser vært stengt. Hvis sjåføren klarer å ha to meters avstand til andre, slipper han eller hun å bruke munnbind, slår Helsedirektoratet fast. Illustrasjonsfoto
Tormod Ytrehus
Bussjåfører slipper munnbind
Spekter-direktør Anne-Kari Bratten tror årets lønnsoppgjør vil ende nærmere 3 prosent enn 2,2. Heller ikke i år blir det streik, spår hun. (Arkivfoto)
Merete Jansen
Spekter tror lønnsoppgjøret ender nærmere 3 prosent
KRIKER OG KROKER: – Jobben min var å sette meg i bilen om «morran» og kjøre rundt for å lete opp anleggsbedrifter i alle kriker og kroker. Jeg sørget for at den enkelte arbeidsplass fikk opprettet egen vernetjeneste og informerte om lover og regler, forteller Oddvar Guttormsen, som var regionalt verneombud for anlegg i 25 år.
Christopher Johansen
Oddvar var en av de første som reiste rundt og sikret liv og helse på norske arbeidsplasser
Illustrasjon
Sissel M. Rasmussen
AUF tar til orde for ny 22. juli-kommisjon
Ahus er det sykehuset i Norge med flest intensivpasienter i koronapandemien og får nå også bistand fra Helse Møre og Romsdal.
Colourbox.com