JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen ny mekling med KS

I natt ble EL & IT Forbundet enige med KS Bedrift om ny tariffavtale for de kommunale kraftverkene. Dermed unngår partene ny maratonmekling.

anette@lo-media.no

For en uke siden måtte partene i kommuneoppgjøret mekle nesten 20 timer på overtid før de kom frem til en løsning. Det blir det ikke noen reprise på. I natt klarte partene, deriblant LO-forbundene Fagforbundet og EL & IT Forbundet – å bli enige, uten å ta i bruk meklingsinstituttet i det hele tatt.

Høyere minstelønn

Et viktig punkt i begge oppgjørene har vært økt minstelønn. Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet la ned mye prestige i å heve minstelønna til fagarbeiderne. Det brøytet også vei for å komme til enighet i energiavtalen. Der heves nå minstelønna med mellom 20.000 til 50.000 kroner. Laveste minstelønnssats på avtalen som helhet blir 300.000 kroner. - Det betyr at dette blir startlønn, også for de ufaglærte. Vi har ingen sentrale ansiennitetsstiger på denne avtalen, forklarer forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet. Hevingen av minstelønnssatsene får også stor betydning for lærlingene som ofte får sin lønn beregnet ut fra minstelønnssatsene i tariffavtalen. Lærlingene har også fått endret sin stige, slik at prosentvis fordeling av lønn fra andre halvår er økt med fem prosent. I siste halvår er økningen ti prosent. - Dette er kanskje det vi er mest fornøyde med i oppgjøret. Elektro- og energilærlingene får 30.000 kroner mer å rutte med i siste halvår, sier Fornes.

7.000 i tillegg

Det generelle tillegget for alle som omfattes av energiavtalen blir på 7.000 kroner, gjeldende fra 1. juli i år. I tillegg økes kompensasjonen for reise og opphold på anlegg som medfører nattopphold utenfor hjemmet. Tillegget skal utgjøre minst 15 prosent av timelønna. - Vi ser at stadig flere blir møtt med krav om å reise, uten at de har fått noen kompensasjon for det. I dag gjelder det rundt 250 - 300 av medlemmene, men fenomenet øker, så dette er noe mange vil få glede av, sier Fornes. Vaktgodtgjøringen for overordnet og underordnet vakt er også økt, til henholdsvis 360 kroner og 180 kroner per vaktdøgn. For underordnet vakt utgjør dette 450 kroner ekstra i uka.

Pensjon i 2009

En av de vanskeligste sakene i årets oppgjør som helhet har vært spørsmåletom AFP og tjenestepensjon. Det var blant annet dette partene i kommueoppgjøret meklet så mange timer i overtid på. Til slutt ble løsningen at AFP blir sikret på lik linje som i privat sektor, men at detaljene blir avklart ved mellomoppgjøret neste år. Da tar man også kampen om tjenestepensjon. Denne løsningen er adoptert i energiavtalen.

Vaktavspasering

I tillegg har store deler av avtaleverket blitt styrket. Dette gjelder blant annet punktet om vaktavspasering. - Vi har sett at våre medlemmer har vært med på å bryte arbeidsmiljøloven ved at de har fått penger i stedet for å avspasere vakter. Noen har sikkert syntes det har vært en grei deal, men vi vil ikke være med på det lenger. Loven er til for å følges. I tillegg vil man på denne måten forhåpentligvis synliggjøre behovet for flere ansatte, sier Fornes.

Innsyn

Forbundssekretæren er også fornøyd med at forbundet endelig har fått spikret prinsippene rundt innsyn for tillitsvalgte. Avtalen sier nå at de skal ha innsyn i både inne- og utleie, og også har krav på dokumentasjon. - Avtalen har blitt betydelig styrket, og det er et enstemmig forhandlingsutvalg som anbefaler resultatet vi ble enige om i natt, sier forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet.

Annonse
Annonse