Ingen ny mekling med KS
I natt ble EL & IT Forbundet enige med KS Bedrift om ny tariffavtale for de kommunale kraftverkene. Dermed unngår partene ny maratonmekling.
anette@lo-media.no
For en uke siden måtte partene i kommuneoppgjøret mekle nesten 20 timer på overtid før de kom frem til en løsning. Det blir det ikke noen reprise på. I natt klarte partene, deriblant LO-forbundene Fagforbundet og EL & IT Forbundet – å bli enige, uten å ta i bruk meklingsinstituttet i det hele tatt.
Høyere minstelønn
Et viktig punkt i begge oppgjørene har vært økt minstelønn. Forbundsleder Jan Davidsen i Fagforbundet la ned mye prestige i å heve minstelønna til fagarbeiderne. Det brøytet også vei for å komme til enighet i energiavtalen. Der heves nå minstelønna med mellom 20.000 til 50.000 kroner. Laveste minstelønnssats på avtalen som helhet blir 300.000 kroner. - Det betyr at dette blir startlønn, også for de ufaglærte. Vi har ingen sentrale ansiennitetsstiger på denne avtalen, forklarer forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet. Hevingen av minstelønnssatsene får også stor betydning for lærlingene som ofte får sin lønn beregnet ut fra minstelønnssatsene i tariffavtalen. Lærlingene har også fått endret sin stige, slik at prosentvis fordeling av lønn fra andre halvår er økt med fem prosent. I siste halvår er økningen ti prosent. - Dette er kanskje det vi er mest fornøyde med i oppgjøret. Elektro- og energilærlingene får 30.000 kroner mer å rutte med i siste halvår, sier Fornes.
7.000 i tillegg
Det generelle tillegget for alle som omfattes av energiavtalen blir på 7.000 kroner, gjeldende fra 1. juli i år. I tillegg økes kompensasjonen for reise og opphold på anlegg som medfører nattopphold utenfor hjemmet. Tillegget skal utgjøre minst 15 prosent av timelønna. - Vi ser at stadig flere blir møtt med krav om å reise, uten at de har fått noen kompensasjon for det. I dag gjelder det rundt 250 - 300 av medlemmene, men fenomenet øker, så dette er noe mange vil få glede av, sier Fornes. Vaktgodtgjøringen for overordnet og underordnet vakt er også økt, til henholdsvis 360 kroner og 180 kroner per vaktdøgn. For underordnet vakt utgjør dette 450 kroner ekstra i uka.
Pensjon i 2009
En av de vanskeligste sakene i årets oppgjør som helhet har vært spørsmåletom AFP og tjenestepensjon. Det var blant annet dette partene i kommueoppgjøret meklet så mange timer i overtid på. Til slutt ble løsningen at AFP blir sikret på lik linje som i privat sektor, men at detaljene blir avklart ved mellomoppgjøret neste år. Da tar man også kampen om tjenestepensjon. Denne løsningen er adoptert i energiavtalen.
Vaktavspasering
I tillegg har store deler av avtaleverket blitt styrket. Dette gjelder blant annet punktet om vaktavspasering. - Vi har sett at våre medlemmer har vært med på å bryte arbeidsmiljøloven ved at de har fått penger i stedet for å avspasere vakter. Noen har sikkert syntes det har vært en grei deal, men vi vil ikke være med på det lenger. Loven er til for å følges. I tillegg vil man på denne måten forhåpentligvis synliggjøre behovet for flere ansatte, sier Fornes.
Innsyn
Forbundssekretæren er også fornøyd med at forbundet endelig har fått spikret prinsippene rundt innsyn for tillitsvalgte. Avtalen sier nå at de skal ha innsyn i både inne- og utleie, og også har krav på dokumentasjon. - Avtalen har blitt betydelig styrket, og det er et enstemmig forhandlingsutvalg som anbefaler resultatet vi ble enige om i natt, sier forbundssekretær Bjørn Fornes i EL & IT Forbundet.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Bent Høie
Leif Martin Kirknes