Vedtak på vent?
Hva skjer med fornyelsen av vedtak om allmenngjøring av tariffavtaler? Venter Tariffnemnda på vurderingen til Justisdepartementets lovavdeling i forhold til EU-rett, eller går behandlingen sin vante gang? Spørsmålet avgjøres til høsten.
Tariffnemnda har, som magasinett.org har skrevet tidligere, stilt de to siste begjæringene om allmenngjøring i bero. Det gjaldt Fellesforbundets og LOs begjæring om allmenngjøring av Verkstedoverenskomsten ved norske verft og EL & IT Forbundets om allmenngjøring av Landsoverenskomsten for elektrofagene.
Allmenngjøring og EU-rett
De er blitt utsatt på ubestemt tid - inntil landets fremste jurister har sagt sitt om norsk allmenngjøringslov i forhold til fersk EU-rett. Hovedgrunnen var nemlig EF-domstolens fire forholdsvis ferske domsavsigelser i år. Justisdepartementets lovavdeling skal nå vurdere om norsk allmenngjøringslov holder mål i forhold til EU-retten. Vurderingen er ventet i oktober/november.
Hadde ikke noe valg?
Høringsuttalelsene som kom inn i forbindelse med begjæringen, om blant annet allmenngjøring av deler av Verkstedoverenskomsten ved norske verft over hele landet, viser at spørsmålet om fersk EU-rett contra norsk allmenngjøringslov ble gjort til et poeng av mange.
Tariffnemnda hadde i realiteten ikke noe annet valg enn å gi dette spørsmål en mer grundig behandling. Det er derfor et vedtak om allmenngjøring ble utsatt, og det er derfor Tariffnemnda ba om regjeringsjuristenes vurdering, sies det.
Vente på juristene?
Spørsmålet som mange, særlig i fagbevegelsen, nå stiller seg, er om fornyelsen av allerede vedtatte allmenngjøringer behandles etter sommerferien, eller om Tariffnemnda velger å vente på regjeringsjuristenes vurdering i forhold til EF-domstolens avgjørelser. Behandlingen av fortsatt allmenngjøring gjelder følgende tariffavtaler:
– tariffavtalen for byggeplasser i Norge (Fellesoverenskomsten for byggfag til Fellesforbundet)
– tariffavtalen for sju petroleumsanlegg på land (Verkstedoverenskomsten til Fellesforbundet og Landsoverenskomsten for elektrofag til EL & IT Forbundet)
– tariffavtalen for byggeplasser i Osloregionen (Landsoverenskomsten for elektrofagene til EL & IT Forbundet
Ville behandle raskt
Den forholdsvis korte høringsfristen, 5. september, tyder på at Tariffnemnda i utgangspunktet hadde tenkt å behandle en fortsatt allmenngjøring rimelig fort etter det. Men det var før de to siste begjæringene fra Fellesforbundet og EL&IT Forbundet ble stilt i bero - i påvente av Justisdepartementets jurister.
I utgangspunktet er det ingen ting som tilsier at de tre nevnte begjæringene ikke kan behandles samlet - og uavhengig av regjeringsjuristenes vurdering. Altså umiddelbart etter at høringsfristen er gått ut.
Må vedtak endres?
Men det er usikkert hva departementets lovavdeling kommer opp med, nå hvor EU-spørsmålet er tatt opp i sin fulle bredde. Hvilke anmerkninger lovavdelingen eventuelt har i forhold til norsk allmenngjøringslov, vil kunne få betydning for fremtidige vedtak om allmenngjøring av tariffavtaler.
Og det kan få betydning for allerede fattede vedtak om allmenngjøring - hvis regjeringsjuristene kommer fram til at ny rettstilstand i EU krever en endring av deler eller hele vedtak som Tariffnemndaen i Norge har fattet.
Spørsmålene avgjøres til høsten.
Mest lest
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre
Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen
Rødt-leder Bjørnar Moxnes holdt sin landsmøtetale på Gardermoen fredag.
Helge Rønning Birkelund
– Det vil være døden for forandringen som trengs, og garantien for at milliardærene fortsatt får alt de peker på
RIGG: Det var på jobb for Saipem Ltd på flyteriggen «Scarabeo 8», der selskapet leverer tjenester om bord, at de to ROV-pilotene jobbet 12-timers dager i en periode på over 8 uker. De har nå fått en lønnskompensasjon på nesten én million kroner til sammen.
Saipem
To oljearbeidere får èn million i erstatning etter å ha jobbet 12-timers vakter 8 uker i strekk
Asbjørn Wahl har dissens i programkomiteen til Rødt.
Roy Ervin Solstad
Rødt-forslag vil gi arbeidsgiver mer makt over arbeiderne, advarer fagforeningsveteran
Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik Røberg-Larsen (til høyre) medlem i Senterpartiet. Her avbildet sammen med Oslo Sp-leder Bjørg Sandkjær, Jan Bøhler, og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum under pressekonferansen da det hele ble offentliggjort.
Berit Roald / NTB
Plutselig var den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) medlem i Sp. Hvordan kunne det skje?
Kommentar
Statsminister Erna Solberg måtte til slutt komme med en beklagelse til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.
Leif Martin Kirknes