Ryddet i vikarkaos
På det verste var det over hundre vikarer hos Telenor Kundeservice i Gjøvik. Da satte klubben foten ned.
Vikarene utfører samme type jobb som fast ansatte, jobber like mye, men får lavere lønn og dårligere betingelser. Dette fordi vikarbyråenes vilkår er dårligere enn bedriftens tariffavtaler. Mari Hermansen var en av dem ved Telenor Kundeservice på Gjøvik som syntes dette var bloldig urettferdig. Hun begynte i bedriften sommeren 2003, og har jobbet fullt stilling siden. Høsten 2005 gikk hun likevel fortsatt på tremåneders vikarkontrakter. Da satte hun seg ned med EL & IT-klubben og skrev et brev til ledelsen med krav om fast jobb. – Det hele var en lang prosess og jeg fikk heldigvis mye hjelp av klubben. Saken endte i retten og jeg ble ansatt først på våren i 2006, forteller Hermansen. Der og da forsto hun verdien med å ha fagforeningen i ryggen og det var en sto lettelse for henne å få fast jobb og sikre inntekter. – Å vinne den kampen var en lettelse og ansettelsen en stor glede. Endelig kunne jeg få samme rettigheter som mine kollegaer. Jeg fikk bedre lønn og følte meg mer inkludert, sier hun.
Vanskelig å være vikar
Å være vikar kan være en vei inn i en bedrift. Men i lengden er det uholdbart å leve i en vikartilværelse. Man mangler trygghet, har vanskeligere for å få lån, får ikke pensjonsordning, og på Gjøvik tjener vikarene også nesten hundre tusen mindre enn de faste ansatte. Vikarene på Gjøvik blir satt i team sammen med fast ansatte, og blir tatt godt vare på av klubben. Sosialt er de likestilt med de faste, men likevel er det forskjellsbehandling. Og da 100 av 350 ansatte for noen år siden gikk på vikarkontrakter, måtte noe gjøres. – Jeg ser på det som en viktig oppgave å gi vikarene en god opplevelse av Telenor. EL & IT er imot den høye vikarbruken som vi ser på som en brutalisering av arbeidslivet. Dette er utnytting, særlig av unge folk som gjerne er nye på arbeidsmarkedet, sier klubbleder Ronny Paulsen.
Snøballeffekt
– Vi opplevde at mange vikarer forble vikarer langt over akseptabel tid. I de verste tilfellene ett til to år. Dette fikk oss i klubben til å reagere. Vi brukte alle mulige fora til å fremme EL & ITs syn på vikarbruk, men fikk også vikarene selv til å ta affære, forteller Ronny Paulsen. Da Mari Hermansen gikk rettens vei, ble det vei i vellinga. Rundt 40 vikarer fikk fast jobb på Gjøvik – en stor milepæl for klubben. Nå er klubben er veldig påpasselig med å verve nyankomne vikarer. Dette er viktig, særlig for at vikarene skal vite om sine rettigheter, og ikke minst få hjelp til for eksempel be om fast ansettelse. I dagens Telenor-verden er det fremdeles høy vikarbruk, rundt 50 bare på Gjøvik. Forskjellen fra tidligere er at det nå er bedre forhold og utsikter for disse vikarene, og vikarene ikke skal jobbe mer enn seks måneder før de får tilbud om å søke på fast stilling. – Vi bruker alle møter med ledelsen til å påpeke at vi ønsker fast jobb for vikarene og kommer ikke til å gi oss med dette så lenge det finnes ufrivillige vikarer i kundeservice, forteller Paulsen.
– Følger reglene
I Telenor mener de å ha full kontroll over vikarbruken. Erik Helset, Direktør Kundeservice Privat, sier at Telenor forholder seg til de lover og regler som gjelder vikarbruk. – Vi har vikarer inne for å sikre en god ferieavvikling, dekke opp for sesongmessige svingninger og dekke opp for medarbeidere i permisjon, sier han, og understreker at Telenor har en overordnet målsetning om å bruke færrest mulig vikarer innenfor disse rammene. – Det er høy turnover på vikarer, og Telenor ønsker stabil arbeidskraft. Vi har systematisk redusert vikarbruken over tid, og den er nå nede på et minimum, sier han. Han er enig med Paulsen i at flest mulig av dem som snakker med kundene skal være faste ansatte. – Så snart en medarbeider slutter, ønsker vi å erstatte denne med en ny fast ansatt medarbeider, sier Helset. Den uttalelsen er Ronny Paulsen godt fornøyd med.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen