Positivt trøkk på Telenor
Telenor innrømmer nå barnearbeid hos en av Grameenphones underleverleverandører i Bangladesh. – Positivt at trøkket holdes oppe, mener hovedtillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen.
anette@lo-media.no
Det er bare noen måneder siden det sist stormet rundt Telenor. En NRK-dokumentar avdekket alvorlige brudd på arbeidsforholdene hos Telenors underleverandører i Bangladesh, Telenor seg flate, og lovet langt strengere kontrollrutiner. Denne uken har imidlertid NRK kommet med nye avsløringer om barnearbeid i Bangladesh. Det har skjedd hos bedriften Gazi Engineering, en underleverandør av en underleverandør til Grameenphones. - For oss er det skammelig at det er en journalist som har oppdaget dette. Det burde vært avdekket av egne inspeksjoner, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
Kontrollerer mer
Samtidig fremhever Telenor at Grameenphones har rundt 700 underleverandører, og at de siden arbeidet med nye kontrollrutiner ble startet i april, har rukket over 160 av dem. – Vi har de siste månedene konsentrert oss om dem vi har et direkte forhold til, sier Hilde Tonne. Det synes konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen er godt nok. - Jeg vet at det jobbes intenst hos Telenor med å lage nye kontrollrutiner. Men dette handler om å endre en hel kulturkurs, og det vil ta litt tid, sier han. Da saken om Grameenphones sprakk i mai, uttalte han at han kunne godta et feilskjær, men at dette ikke kunne fortsette som et problem. - Det står jeg på. Men som sagt jobbet det hardt for å endre rutinene, og jeg ser at dette er komplekse problemstillinger. Prinsipielt mener vi jo at solidaransvar skal gjelde ut til siste ledd i kjeden, men det er selvfølgelig et spørsmål om hvor langt ut i kjeden det er mulig å kontrollere, sier han.
Kan ikke sove
Samtidig synes han fokuset på Telenor er bra. - Det er flott at vi i Norge er så opptatt av dette, og her er det en journalist som har gjort en god jobb. Det viser at det ikke nytter for noen selskaper å slurve, og det får ringvirkninger både nasjonalt og internasjonalt. Ethvert norsk selskap som skal operere ute, er nødt til å tenke på dette, og det fører også til at lokale forhold i andre land bedres, sier Salomonsen. Han mener det stadige fokuset på solidaransvar er bra. - Solidaransvaret må holdes i hevd og bygges ut, både nasjonalt og internasjonalt. Sett fra en tillitsvalgts synspunkt er det derfor flott at man diskuterer dette, sier han.
Krever full kontroll
Fredsprisvinner Mahammad Yunus har imidlertid et annet synspunkt. Han har i dag varslet pressekonferanse, og krever at Telenor overholder en avtale Grameen og Telenor inngikk i 1996 da de startet Grameenphones, og som i følge Yunus sier at Telenor skulle ha trukket seg ut for mange år siden. - Samarbeidet mellom oss har i dag blitt vanskelig. Telenors agenda med maksimalt utbytte til sine eiere er i konflikt med Grameens non-profit-profil, skriver Yunus i en pressemelding. Han mener Telenor, som hovedaksjonær i Grameenphones må ta hovedansvaret for det som har skjedd i Bangladesh, og beklager at den forretningsstandarden som Telenor viser ødelegger Grameen Banks og hans eget rykte. Dette blåser Per Gunnar Salomonsen av. - Det ser ut til at Yunus utnytter enhver situasjon til å fremme sin egen forretning. Grameen har sittet med to styrerepresentanter i Grameenphones, og jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at de har blitt stemt ned på noe som har med dette å gjøre. Med sin lokalkunnskap har de hatt alle muligheter til å sette problemstillingene på agendaen, uten at jeg kan se at det har blitt gjort, sier han.
Blander kortene
I følge Salomonsen blander Yunus kortene når han trekker frem den gamle intensjonsavtalen fra 1996. - Intensjonsavtalen ble skrevet fordi Telenor var usikre på hvordan dette ville gå. Yunus har ikke krevd noe mer, heller ikke da de andre partnerne trakk seg ut for noen år siden. Så får han fredsprisen, og blander dette med egen forretning. Det har jeg rett og slett ingen sans for, sier Salomonsen.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
KRAFTTAK: Vibeke Eriksen (48) tviholder på full jobb som lærer samtidig som hun dekker hjemmebanen og pleier sin livstruende syke mann.
Eirik Dahl Viggen
Vibeke (48) må bruke egenmeldinger for å ta seg av sin kreftsyke mann
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
For å forstå lønnsoppgjøret må en skjønne hvordan en kommer fram til 2,7 prosent
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) ble utfordret av SV-leder Audun Lysbakken om de voksende køene utenfor Fattighuset og hos Frelsesarmeen under pandemien. (Arkivfoto)
Håvard Sæbø
Røe Isaksen: – Det skal ikke være flaut å be om hjelp for å få mat på bordet
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes