Positivt trøkk på Telenor
Telenor innrømmer nå barnearbeid hos en av Grameenphones underleverleverandører i Bangladesh. – Positivt at trøkket holdes oppe, mener hovedtillitsvalgt Per Gunnar Salomonsen.
anette@lo-media.no
Det er bare noen måneder siden det sist stormet rundt Telenor. En NRK-dokumentar avdekket alvorlige brudd på arbeidsforholdene hos Telenors underleverandører i Bangladesh, Telenor seg flate, og lovet langt strengere kontrollrutiner. Denne uken har imidlertid NRK kommet med nye avsløringer om barnearbeid i Bangladesh. Det har skjedd hos bedriften Gazi Engineering, en underleverandør av en underleverandør til Grameenphones. - For oss er det skammelig at det er en journalist som har oppdaget dette. Det burde vært avdekket av egne inspeksjoner, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.
Kontrollerer mer
Samtidig fremhever Telenor at Grameenphones har rundt 700 underleverandører, og at de siden arbeidet med nye kontrollrutiner ble startet i april, har rukket over 160 av dem. – Vi har de siste månedene konsentrert oss om dem vi har et direkte forhold til, sier Hilde Tonne. Det synes konserntillitsvalgt i Telenor, Per Gunnar Salomonsen er godt nok. - Jeg vet at det jobbes intenst hos Telenor med å lage nye kontrollrutiner. Men dette handler om å endre en hel kulturkurs, og det vil ta litt tid, sier han. Da saken om Grameenphones sprakk i mai, uttalte han at han kunne godta et feilskjær, men at dette ikke kunne fortsette som et problem. - Det står jeg på. Men som sagt jobbet det hardt for å endre rutinene, og jeg ser at dette er komplekse problemstillinger. Prinsipielt mener vi jo at solidaransvar skal gjelde ut til siste ledd i kjeden, men det er selvfølgelig et spørsmål om hvor langt ut i kjeden det er mulig å kontrollere, sier han.
Kan ikke sove
Samtidig synes han fokuset på Telenor er bra. - Det er flott at vi i Norge er så opptatt av dette, og her er det en journalist som har gjort en god jobb. Det viser at det ikke nytter for noen selskaper å slurve, og det får ringvirkninger både nasjonalt og internasjonalt. Ethvert norsk selskap som skal operere ute, er nødt til å tenke på dette, og det fører også til at lokale forhold i andre land bedres, sier Salomonsen. Han mener det stadige fokuset på solidaransvar er bra. - Solidaransvaret må holdes i hevd og bygges ut, både nasjonalt og internasjonalt. Sett fra en tillitsvalgts synspunkt er det derfor flott at man diskuterer dette, sier han.
Krever full kontroll
Fredsprisvinner Mahammad Yunus har imidlertid et annet synspunkt. Han har i dag varslet pressekonferanse, og krever at Telenor overholder en avtale Grameen og Telenor inngikk i 1996 da de startet Grameenphones, og som i følge Yunus sier at Telenor skulle ha trukket seg ut for mange år siden. - Samarbeidet mellom oss har i dag blitt vanskelig. Telenors agenda med maksimalt utbytte til sine eiere er i konflikt med Grameens non-profit-profil, skriver Yunus i en pressemelding. Han mener Telenor, som hovedaksjonær i Grameenphones må ta hovedansvaret for det som har skjedd i Bangladesh, og beklager at den forretningsstandarden som Telenor viser ødelegger Grameen Banks og hans eget rykte. Dette blåser Per Gunnar Salomonsen av. - Det ser ut til at Yunus utnytter enhver situasjon til å fremme sin egen forretning. Grameen har sittet med to styrerepresentanter i Grameenphones, og jeg har ikke sett noen dokumentasjon på at de har blitt stemt ned på noe som har med dette å gjøre. Med sin lokalkunnskap har de hatt alle muligheter til å sette problemstillingene på agendaen, uten at jeg kan se at det har blitt gjort, sier han.
Blander kortene
I følge Salomonsen blander Yunus kortene når han trekker frem den gamle intensjonsavtalen fra 1996. - Intensjonsavtalen ble skrevet fordi Telenor var usikre på hvordan dette ville gå. Yunus har ikke krevd noe mer, heller ikke da de andre partnerne trakk seg ut for noen år siden. Så får han fredsprisen, og blander dette med egen forretning. Det har jeg rett og slett ingen sans for, sier Salomonsen.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes