Bruker oljemilliardene
Regjeringa bruker rekordmange oljemilliarder for å holde hjulene igang og arbeidsløsheten nede neste år. Samtidig strammer den skatteskruen for de aller rikeste.
einar.fjellvik@lomedia.no
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) mener regjeringen har greid å finne en god balanse mellom de to viktigste hensynene i norsk økonomi nå:
– Vårt forslag til budsjett balanserer to hensyn: På den ene siden å sikre gevinstene vi har høstet i form av økt sysselsetting og lav arbeidsledighet. På den annen side å gi rom for lavere rente, sa hun da hun i formiddag holdt sin finanstale i Stortinget.
Rekordmange oljemilliarder
For første gang i sin karriere som finansminister foreslår Kristin Halvorsen å bruke utnytte handlingsregelen fullt ut. 92 milliarder oljekroner skal brukes til å styrke statsbudsjettet neste år. Det er 14 milliarder mer enn i år, men oljeinntektene neste år ventes å bli store nok til at det likevel blir 359 milliarder «til overs», som kan settes inn i oljefondet – eller Statens pensjonsfond – utland, som er det offisielle navnet.
Alt i alt vil regjeringen bruke 821 milliarder kroner på ulike tiltak som finansieres over statsbudsjettet neste år.
Mest til kommunene
Størst påplussing vil kommunene og fylkene få. Bevilgningene økes med 8,4 milliarder kroner. 4,7 milliarder av dette er frie inntekter.
Ifølge Kommunaldepartementet betyr det 2 000 nye barnehageplasser i 2009 og uendret foreldrebetaling.
Som varslet på forhånd blir det satt av to milliarder for å kunne tilby kommunene rentefrie lån til oppussing av skoler og svømmehaller. Regjeringen foreslår også å sette av 800 millioner kroner i en tilsvarende ordning for oppussing av kirkebygg i 2009.
Fattigdom
Innsatsen for å bekjempe fattigdom trappes opp med 1,25 milliarder kroner neste år. Ifølge regjeringens egne tall betyr dette at den rødgrønne regjeringen har brukt i alt 3,2 milliarder kroner på fattigdomsbekjempelse, eller godt og vel dobbelt så mye som forgjengerne.
De veiledende sosialhjelpssatsene økes med fem prosent – ut over prisstigningen neste år. 160 millioner av kommunenes økte frie inntekter er knyttet opp til dette tiltaket.
Kvalifiseringsprogrammet som skal få flere sosialhjelpsmottakere ut i arbeid, styrkes med 330 millioner kroner.
Regjeringen foreslår også en ny og utvidet bostøtteordning. Ifølge Kommunal- og regionaldepartementet vil om lag 50 000 nye husholdninger med lav inntekt få redusert boutgiftene sine som følge av nyordningen, som gjennomføres fra 1. juli neste år. Prislappen for 2009 er 303 millioner kroner.
Bevilgningen til fri rettshjelp strykes med 36 millioner kroner og innsatsen overfor rusavhengige økes med 228 millioner kroner.
Pensjonsmilliarder til sykehusene
Bevilgningene til helseforetakene økes med om lag 6,5 milliarder kroner neste år. 3,9 milliarder av dette er kompensasjon for økte pensjonsutgifter.
En milliard skal sikre en vekst i pasientbehandlingen på 1,5 prosent, mens 600 millioner skal brukes til å sikre en jevnere fordeling av ressursene mellom helseregionene. Helseforetakene får også en halv milliard ekstra for å lette omstillingsutfordringene.
Samferdselsløftet
Det lenge varslede samferdselsløftet består for 2009 i 1,3 milliarder ekstra til jernbaneformål og 1,6 milliarder ekstra til veiformål.
For jernbanens del betyr det styrket vedlikehold, samt at man kommer i gang med planlegging og utbygging av diverse strekninger med dobbeltsport i områdene rundt hovedstaden.
På veisektoren vil det bli satt i gang seks større riksveiutbygginger neste år, vi får 1 500 km nyasfaltert vei og det vil bli brukt vel en halv milliard på rassikring og trafikksikkerhetstiltak.
Bistand og miljø
Også Erik Solheims to departementer, bistands- og miljøverndepartmentene, er blant årets budsjettvinnere. På bistandsfronten vil vi neste år nå det som gjennom mange år har vært målet alle politiske partier unntatt Fremsirittspartiet: at en prosent av bruttonasjonainntekten brukes til bistand. En vesentlig del av økning skyldes regjeringens milliardsatsing på tiltak for å bevare regnskogen.
Miljøverndepartementet får, etter flere års sulteforing, økt sitt budsjett med nesten 25 prosent. Det meste av økningen går til nye verneområdet og bedre forvaltning av de eksisterende.
De rike får blø
Regjeringen holder seg til løftet fra Soria Moria om å holde det samlede skattetrykket på 2004-nivå, men fordelingen av skattebyrden endres.
De største endringene kommer i arveavgiften og på formuesskatten. Arveavgiften reduseres med 1,4 milliarder kroner gjennom høyere fribeløp og lavere avgiftssatser.
Formuesskatten økes med 1,2 milliarder kroner, men økt bunnfradrag gjør at 110 000 færre personer vil betale formuesskatt neste år.
Når det gjelder inntektsskatten blir minstefradraget, personfradraget og innslagspunktene for toppskatt bare justert med anslått lønnsvekst.
Samlet hevder regjeringen at endringene i inntekts- og formuesskatten vil gi økt skatt for de med bruttoinntekt over 600 000 kroner. For de aller rikeste blir skjerpelsene store. De med nettoformue over 100 millioner kroner får i gjennomsnitt en samlet skatteskjerpelse på vel 1,2 millioner kroner som følge av skjerpelsene i formuesskatten.
Fagforeningskontingent
Regjeringen holder løftet fra Soria Moria om å doble fradraget for fagforeningskontingent fra nivået i 2005. Neste år øker fradraget med 450 kroner, til 3 600 kroner.
Regjeringen legger opp til å bruke 92 milliarder oljekroner i statsbudsjettet for 2009. Det er 14 milliarder mer enn hva vi bruker i år.
Det tilsvarer 4 prosent av den forventede avkastningen av oljefondets kapital, noe som betyr at handlingsregelen utnyttes fullt ut.
Når det legges opp til å pumpe mer penger inn i økonomien, omtales budsjettet som ekspansivt, fordi det legges opp til vekst.
Veksten kan gi økt prisstigning (inflasjon), noe som igjen kan påvirke Norges Banks rentefastsettelse. Norges Bank setter sin styringsrente ut fra et inflasjonsmål på 2,5 prosent. Inflasjon over dette tilsier normalt høyere rente.
Økonomene tror ikke at bruken av oljepenger neste år vil drive renten i været, fordi den internasjonale finanskrisen allerede har ført til at bankene må betale en høyere pris for å låne penger av hverandre enn det styringsrenten tilsier. (Kilde: NTB)
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad
Litauiske lastebilsjåfører krever lønn, overtid og feriepenger for til sammen 16 millioner kroner fra tidligere arbeidsgiver
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix