Satser fornybart
Regjeringen vil bruke 300 millioner mer på forskning og utvikling av fornybar energi i 2009 enn i 2008. 110 av dem vil gå til egne forskningssentre.
Pengene regjeringen legger på bordet blir i denne sammenhengen blir fordelt på flere departement. Olje- og energidepartementet vil bruke 110 av sine 185 tilmålte millioner på et eget forskningssenter for miljøvennlig energi, organisert gjennom en støtteordning i regi av Norges Forskningsråd. – Satsingen er den viktig del av regjeringens visjon om å bli verdensledende innenfor utviklingen av miljøvennlig energi, sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen. Støtte til forskningssentrene vil bli tildelt på grunnlag av søknadsrunder. Forskningsrådet har allerede fått 28 sentersøknader i første runde av prosessen. 17 av disse er invitert til å sende en ny og mer utfyllende søknad. Målet er å etablere fem til sju forskningssentre for miljøvennlig energi i 2009.
Styrker forskningsrådet
I tillegg til sentersatsingen, styrker regjeringen de mest relevante forskningsprogrammene i forskningsrådet. Det gjelder særlig RENERGI, forskning på fremtidens rene energisystem, og CLIMIT, forskning på teknologier for CO2-håndtering. I budsjettet for 2009 legger regjeirngen også opp til å styrke ordninger knyttet opp mot nye fornybare energiteknologer offshore. Regjeringen gir også ti millioner mer til Grunnfondet for fornybar energi, og 1,5 milliarder kroner til Enova. – Aldri før er det blitt brukt så mye penger på fornybar energi og energieffektivisering, skryter olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Styrker NVE
I tråd med sin klimastrategi ønsker regjeringen seg også fortgang i konsesjonsbehandlingen av vind- og vannkraftprosjekter, og styrker NVE med 35 millioner kroner. – NVE har en kø av konsesjonssøknader. Å få realisert enda flere konkrete prosjekter er viktig både av hensyn til å redusere utslipp av klimagasser og for hele kraftforsyningen i landet, seier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen.
Vil fortsatt fange CO2
Arbeidet med fangst, transport og sikker lagring av CO2 fortsetter som planlagt. I statsbudsjettet for 2009 foreslås det bevilget over 1,9 milliarder kroner til arbeidet med prosjektene på Mongstad og Kårstø, forskning og teknologiutvikling og internasjonalt arbeid med CO2-håndtering. Regjeringen foreslår en bevilgning på 920 millioner kroner for å dekke statens andel av investeringer i forbindelse med testsenteret på Mongstad. Testsenteret for CO2-fangst på Mongstad vil utvikle løsninger og vinne kunnskap som kan redusere både kostnader og risiko knyttet til storskala CO2-fangst. Regjeringen foreslår en bevilgning på 190 millioner kroner til planleggingen av CO2-fangstanlegget på Kårstø. Gassnova SF vil etter planen legge fram grunnlag for investeringsbeslutning for departementet høsten 2009. Regjeringen budsjetterer med 570 millioner kroner i 2009 til planlegging og forberedelser av transport og lagring av CO2, inklusiv boring av en brønn på Johansen-formasjonen. Framdriftsplanen for dette arbeidet er samordnet med planleggingsarbeidet for CO2-fangst på henholdsvis Kårstø og Mongstad.
Positiv satsning
Regjeringens miljøsatsning blir godt mottatt i EL & IT Forbundet. – Dette er en viktig satsning, men vi er nødt til å gå nærmere inn i tallene for å se hva som kan komme ut av dette. Det er ingen tvil om at klimautfordringene er større enn finanskrisen alle snakker om om dagen. Derfor er det bra at regjeringen satser på dette, sier forbundsleder Hans O. Felix. – - NHO er positiv til regjeringens ventede økte satsing på forskning og utvikling av fornybar energi. Den store utfordringen fremover vil være å påse at disse midlene blir forvaltet på best mulig måte. At for eksempel konsesjonsbehandlingen i NVE mottar mer ressurser er derfor viktig i denne sammenheng, sier Petter H. Brubakk, næringspolitisk direktør i NHO. Han er også fornnøyd med at avskrivningssatsene for faste tekniske installasjoner i næringsbygg økes. Dette er en sak som også EL & IT forbundet har engasjert seg i og som vil gi bedre insentiver for energieffektivitet og energiomlegging i både eksisterende og nye bygg.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Kommentar
Erna Solberg sa selv fra Stortingets talerstol at hun vet at krisen slår skjevt ut, skriver Tirild Rustand Halvorsen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
«Regjeringen snakker som om deres egen kompensasjonsordning er perfekt. Det er den ikke»
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Se bildene
Kronprins Haakon møtte onsdag fem ansatte i Sporveien for å høre om hvordan de har holdt hjulene i gang i kollektivtransporten i Oslo gjennom hele koronapandemien. De ansatte var representert med en trikkefører, en servicemedarbeider, en baneansatt, en bussjåfør og en konserntillitsvalgt i Sporveien
Lise Åserud / NTB
Trikkeførere og bussjåfører fikk takk av kronprinsen for å holde hjulene i gang under pandemien
Joe Biden må være modig og handle raskt, mener fagforeningsleder i amerikansk LO, Cathy Feingold.
NTB Scanpix
Her er amerikansk fagbevegelses krav til Joe Biden
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad