JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil til klimatoppmøte

LOs klimaplan har satt spor etter seg i norsk klimapolitikk, mener Roar Flåthen. Nå forventer han at LO blir invitert med i den offisielle norske delegasjonen til klimatoppmøtet i København neste år.03.11.2008
08:07
16.12.2013 07:26

einar.fjellvik@lomedia.no

<table bgcolor =#FFFFFF width="210" align="right"> <tr> <td> <a href=" http://www.creomedia.no/loklimaplan/"><img src=" http://multimedia.api.no/www.frifagbevegelse.no/archive/01680/klimastrategisk_pl_1680854a.jpg" </td> </tr> <tr> <td> <a href=" http://www.creomedia.no/loklimaplan/"><b>DOKUMENT: LOs klimastrategiske plan.</b> </td> </tr> <tr> <td> <a href=&rdquo;http://www.frifagbevegelse.no/politikk_ff/article3894611.ece><b> Statusrapport for LOs klimaplan, november 2008.</b> </td> </tr> </table> 1. november i fjor lanserte Flåthen LOs klimastrategiske plan. En plan lederen i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, karakteriserte som ”i grove trekk veldig god og som gir LO et betydelig løft". Men både Haltbrekken og andre kommentatorer påpekte samtidig at det viktigste ville være hvilken tyngde LO ville legge i sitt klimaengasjement. «Roar Flåthen kan bli historisk som LO-leder hvis han gjør klima til sin fanesak,» skrev Dagbladets Erling Ramnefjell.

Har satt spor

Da vi møtte LO-lederen for en oppsummering ett år etter lanseringen av planen, var han ikke i tvil: Planen har satt spor etter seg i norsk klimapolitikk.

Flåthen framhever særlig satsingen på fornybar energi og forskning på dette temaet, bevilgningene til gassrensing og jernbanesatsingen i statsbudsjettet som eksempler.

– Med all vår vannkraft og satsingen på å utvikle fornybare energikilder er Norge et miljøfyrtårn i energipolitikken, mener LO-lederen.

– Men vi står også overfor et dilemma, legger han til.

– Skal vi komme videre og for eksempel elektrifisere den norske sokkelen, må vi mer kraft. Havvindmøller kan kanskje være ett bidrag.

Gledelig jernbaneløft

Behovet for et skikkelig jernbaneløft var et av temaene Roar Flåthen brukte mye tid og engasjement på da klimaplanen ble lansert. At regjeringen nå satser 1,3 milliarder på opprusting av jernbanen i forslaget til statsbudsjett for 2009, innkasserer den erfarne togpendleren som en betydelig gevinst:

– Det er god næringspolitikk og god miljøpolitikk – og helt nødvendig om vi skal få ned utslippene fra biltrafikken, mener han.

Bredt engasjement

Men Flåthen er opptatt av å markere at LOs klimaengasjement ikke bare utøves i de øvre maktsfærer. Han ramser opp LOs deltakelse i den nystiftede Jernbanealliansen, et nyutviklet klimakurs for medlemmer og tillitsvalgte, samarbeidsprosjekter med NHO for å bringe klimaarbeidet ned på bedriftsplan m.m.

– Vi jobber på mange områder for å sette klima på dagsorden også i hverdagen til folk, understreker Flåthen.

Vil til København

Også internasjonalt har LO brukt krefter på å lansere planen, og responsen fra den internasjonale fagbevegelsen har vært god, synes LO-lederen. Flåthen tror bestemt at fagbevegelsen vil være langt sterkere engasjert og mer synlig til stede når verdens toppledere neste år samles til nytt klimatoppmøte i København. For LOs del har han klare forventninger om en plass inne i selve konferansesalen:

– Vi har hevet klimafanen så høyt at jeg forventer at vi blir invitert til å delta i den offisielle norske delegasjonen, sier han.

Klimapolitikk i krisetid

– Hvordan vil den internasjonale finanskrisa påvirke mulighetene for å drive en offensiv klimapolitikk?

– Først og fremst gjelder det nå å sørge for at ikke den tredje verden blir aller hardest rammet av den internasjonale finanskrisa. Vi har kommet med innspill overfor regjeringen om at den må ta initiativ overfor Verdensbanken og FN for å sikre at ikke de aller svakeste blir de største taperne.

Dernest tror jeg den krisa vi nå opplever vil gi grunnlag for en kraftigere regulering og styring av kapital- og finansmarkedene. Grådighetskulturen har spilt fallitt. Krisa viser at de som har hevdet at markedet fungerer best uten kontroll tar feil. De samfunnene som har de sterkeste reguleringsmekanismene, er de som står seg best i disse dager.

I tillegg er det et politisk ansvar å sørge for at vi, tross økonomiske nedgangstider, greier å holde fokus på miljø- og klimaspørsmål. Det skulle bli ei dyr regning hvis de hensynene blir skadelidende.

Grønnere etter krisa?

Miljøvernminister Erik Solheim uttalte nylig den økonomiske krisa også innebærer en mulighet til å legge om samfunnet radikalt i grønn retning, på samme måte som dagens velferdssamfunn vokste fram etter krisa i 1930-åra. LO-lederen hopper ikke uten videre på SV-statsrådens grønne visjoner. Han minner om at i krisetider er det viktig rett og slett å holde hjulene i gang for å sikre folk arbeid og inntekt, men han kommer ministeren et stykke i møte:

– Vi kan ikke overlate bare til kapitalkreftene å vise vei ut av krisa. Kapitalen er rå. Det er ikke gitt at de kreftene er spesielt opptatt av miljøspørsmål, så her kreves også bevisste politikere, som Erik Solheim og andre.

Oljepolitikk med lilla skjerf

Kort etter at LOs klimaplan var lansert, ba LO-Aktuelt de viktigste miljøorganisasjonene gå gjennom planen og gi LO råd om hvilke saker som burde prioriteres. To saker gikk igjen: CO2-rensing og etablering av petroleumsfrie soner i de mest sårbare havområdene utenfor Nord-Norge.

Sist uke var LO-tillitsvalgte i oljebransjen samlet til konferanse i Stavanger. Der var petroleumsfrie soner nærmest å regne som et skjellsord, og det ble øst atskillig edder og galle over tilhengerne av slike soner. Fellesforbundets leder, Arve Bakke, advarte imidlertid forsamlingen om at de risikerer å komme i mindretall på LO-kongressen til våren. Han fryktet at kongressen kan utstyre LO med ”en slags lille skjerf-variant” av en oljepolitikk.

Vi spurte LO-lederen om han hadde noen trøstens ord til sin gamle kollega i Fellesforbundet.

– Ikke ut over at jeg ikke har noen planer om å kjøpe lilla skjerf, kommer det kjapt fra LO-lederen, før han legger ut på et langt resonnement om behovet for verdiskaping i nord, konsekvensanalyser før beslutningene tas og svært strenge konsesjonsvilkår, nødvendigheten av å skape ringvirkninger for lokalsamfunnene i Nord-Norge og hvor viktig det er at LO greier å diskutere seg fram til brede kompromisser som hele organisasjonen kan stå bak, før han konkluderer med denne programerklæringen:

– Det ville være en ulykke for landsdelen om ressursene på kontinentalsokkelen ikke blir utnyttet.

Gass som brobygger

– Er det god klimapolitikk å åpne flest mulig områder for oljeboring?

– Det kan du alltids spørre om, men på kort sikt ville verdensøkonomien kollapse hvis oljekranene ble skrudd igjen. Husk; olje er ikke bare drivstoff. Den er også råstoff i mange slags produksjon.

Norsk gass er dessuten et miljøprodukt av høy klasse, hevder LO-lederen.

– Den er brobyggeren mellom fossilt brensel og fornybare energikilder. I dag er det ikke solenergi og vindmøller som er alternativet til gasskraftverk. Det er enda flere kullkraftverk. Og det er i hvert fall ikke noe miljømessig framskritt. Ved hjelp av gassen kan vi skape oss et mulighetsrom for å gjøre oss gradvis mindre avhengige av fossilt brensel.

Tror fortsatt på CO2-rensing

– Et viktig element i klimaplanen er å gjøre Norge til et ledende land i utviklingen av klimavennlig teknologi, blant annet for CO2-rensing. Under lanseringen av klimaplanen advarte Cicero-forskeren Andreas Tjernshaugen om at det kanskje ikke vil være mulig å etablere noen verdikjede for CO2-fangst, rett og slett fordi ingen er villig til å betale for CO2-gassen som fanges. Er det på tide å innrømme at han hadde rett?

– Nei, det er altfor tidlig å trekke en sånn konklusjon. På global basis ville det være en katastrofe om vi ga opp arbeidet med å utvikle teknologi for fangst og deponering av CO2. Tenk hvis vi skulle gi opp å rense alle de kullkraftverkene som bygges i Kina nå om dagen.

– Og du har fortsatt tro på at Norge kan bli teknologisk ledende på dette området?

– Jada. Mye av teknologien begynner å komme på plass, men vi har noen utfordringer igjen. Blant annet må vi få testet deponering av CO2-gassen som fanges.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
03.11.2008
08:07
16.12.2013 07:26Mest lest

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

PRESSET UT: Wivian Pettersen er glad hun hadde fagforeningen i ryggen da sjefen ville si henne opp.

Privat

Wivian (59) trodde møtet skulle handle om lønn, men sjefen ville snakke om oppsigelse

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

May Lill Kristiansen vet ikke helt hvordan hun skal oppføre seg i jobbintervjuer heretter: - Skal jeg fremstille meg som den jeg er med meninger eller skal jeg være den lojale som bare er snill og grei? 

Hanna Skotheim

May Lill fortalte om dårlig ledelse på jobben. Det har fått konsekvenser

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

SLUTT PÅ PENDLINGEN: Inspektøren pendler ikke lenger til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet. Han varslet flere ganger om feil han mente overordnede hadde gjort, og følte seg trakassert på grunn av dette.

Merete Jansen

Trakassering på jobb: – Jeg har opplevd et jævla press fra lederne, det har gått på helsa løs

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

PENSJON: Hva skal du leve av når du blir gammel? Det synes mange det er overveldende å sette seg inn i.

colourbox.com

Orker du ikke forholde deg til pensjon? Her er en enkel oversikt

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Nav Klageinstans opplyser nå at de tar kjennelsen til etterretning.

Leif Martin Kirknes

Elektriker ødela armen under strekking av kabel - måtte kjempe om Nav-erstatning

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

TV-profil Harald Eia er blitt verdsatt for sitt engasjement for fagbevegelsen.

Ida Bing

Harald Eia ba seerne innstendig om å fagorganisere seg. Nå får han Nitos hederspris

Silje Kirknes Delgado

Det krangles om feriepenger på dagpenger, men hva betyr egentlig dette tillegget?

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Slik møttes ledelsene i LO og Arbeiderpartiet til møte i samarbeidskomitéen 20. september i år. Fra venstre. Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng, Bjørnar Skjæran, Hadia Tajik, Kristine Kallset, Amund Vik, Roger Heimli, Christopher Beckham, Wegard Harsvik, Roger Bjørnstad, Terje Olsson, Egil André Aas, Julie Lødrup, Mette Nord og Peggy Hessen Følsvik

Martin Guttormsen Slørdal

Støre informerte ikke LO om løftebrudd på feriepenger

Omar Jørgensen

Enige om nytt statsbudsjett: SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet legger fram neste års budsjett

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Styrer i Læringsverkstedets Folkeparken barnehage hevder kuttet i pensjonstilskudd vil gå utover det beste for barna. Samtidig har barnehagen hatt et samlet overskudd på 18,7 millioner kroner i årene 2015-2019. Illustrasjon: Vidar Eriksen

Barnehagen hadde overskudd på mange millioner hvert år. Nå truer de med at barna ikke får nye leker

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

SKAL LEVERE: Statsminister Jonas Gahr Støre har store forventninger fra LO-fellesskapet, og han sier de skal levere – men ber om mer tid.

Ole Palmstrøm

Støre trenger mer tid for å innfri på feriepenger og ABE-kutt: – Vi fikser ikke alt på seks uker

SV-leder Audun Lysbakken, Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre var med i de siste rundene av budsjettforhandlingene på Stortinget. Det var partilederne som presenterte budsjettforliket. Om avstanden mellom Lysbakken og de andre var for å markere politisk forskjell eller det var fordi Lysbakken var forkjølet, var de ikek enige om.

SV-leder Audun Lysbakken, Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre var med i de siste rundene av budsjettforhandlingene på Stortinget. Det var partilederne som presenterte budsjettforliket. Om avstanden mellom Lysbakken og de andre var for å markere politisk forskjell eller det var fordi Lysbakken var forkjølet, var de ikek enige om.

Torgny Hasås

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Jan-Erik Østlie

Sjekk hvem som skal sitte i ledelsen til Industri Energi de neste tre årene

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

STRØM: – Oljeselskapene har penger til å betale for elektrifisering av sokkelen selv. De har hatt og har enorm inntjening. De bør ta regninga for elektrifiseringen, mener Kenneth Idsø som er tillitsvalgt i Industri Energi-klubben i et selskap som driver med oljeservice offshore.

Jan-Erik Østlie

Folk flest skal ikke betale for strømkabler til oljeplattformene. Oljebransjen må ta regninga, mener tillitsvalgt

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Visepresident Sverre Myrli (Ap) ble ikke valgt som ny presidentkandidat av partiet, men ønsket å fortsette i presidentskapet. (Arkivfoto)

Martin Guttormsen Slørdal

Bitter splid i Ap om valget av ny stortingspresident

Ole Palmstrøm

Vilkårene til tusenvis av postansatte er truet

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

VIL SPARE STRØM: Organisasjonene i debatt på dagens morgenmøte. Fra venstre Rolf Iver Hagemo, Norsk Varmepumpeforening, Tore Strandskog, Nelfo, Jan Olav Andersen, EL og IT Forbundet og Guro Hauge fra Zero.

Knut Viggen

Strømsparing i vanlige hjem er beste klimatiltak: – Ubegripelig at ikke politikerne tar tak i det


Flere saker