Forslag i 100
Fortsatt kamp mot sosial dumping, evaluering av EØS-avtalen og nytt fokus på etter- og videreutdanning er viktige temaer i EL & ITs 103 forslag til LO-kongressen.
anette@lo-media.no
EL & ITs forbundsstyre hadde rundt 300 kongressforslag til behandling da de møttes i forrige uke. 103 av dem ble sendt videre til LO, og ikke uventet er sosial dumping et viktig tema i mange av forslagene. Forbundet ønsket blant annet å programfeste at arbeidsmiljøloven strammes inn overfor vikarbyråene slik at faste ansettelser fortsetter å være hovedmodellen i arbeidslivet. Forbundet vil også at når utenlandsk utdanning og praksis skal godkjennes, må dette sees i sammenheng med krav til norske arbeidere, slik at en likestiller krav til norske og utenlandske fagarbeidere. Dette er viktig i den pågående revidering av forskrift om kvalifikasjoner for elektrofagfolk (FKE). EL & IT er også opptatt av at allmenngjøringen skal gjøres enklere og at LO må jobbe aktivt mot EUs arbeidsfiendtlige dommer som har kommet de siste årene. I tillegg ønsker de å styrke tilsynsmyndigheter og rettsvesen, og at straffene for sosial dumping økes.
EØS-avtalen
De fire EU-dommene som alle på hver sin måte har svekket fagbevegelsens muligheter i Europa, skaper også bekymring i EL & IT. Forbundet krever derfor at LO må utarbeide en rapport om EØS-avtalens konsekvenser og påvirkning av det norske samfunn og arbeidsliv, og at denne rapporten skal legges fram i LOs representantskap i kommende kongressperiode. Forbundet opprettholder også sitt krav om at regjeringen må benytte seg av sin mulighet til å si nei til tjenestedirektivet
Kollektiv søksmålsrett
I tråd med kampen mot sosial dumping, ønsker EL & IT kollektiv søksmålsrett. I dag forutsetter lovverket at det er den enkelte arbeidstaker som mener seg ulovlig utleid, eller midlertidig ansatt, selv må gå til rettslige skritt for å hevde seg fast ansatt. Dette blir enklere hvis en fagforening med innstillingsrett får adgang til å reise søksmål i tvist om ulovlig innleie eller bruk av midlertidig ansatte. Forbundet synes også Arbeidstilsynet og Petroleumstilsynet må kunne gripe inn i disse forholdene og pålegge bedriftene å ansette dem som etter loven er ulovlig innleid eller midlertidig ansatt. Samtidig må LO arbeide for at arbeidstakere som har vært midlertidig ansatt i to år skal ha stillingsvern som faste ansatte.
Etter- og videreutdanning
Etter- og videreutdanning (EVU) har vært en kjernesak for EL & IT Forbundet, noe også forslagene til LO-kongressen viser. Forbundet vil blant annet ha programfestet at LO skal jobbe for at EVU-reformen skal videreutvikles. Forbundet vil også at LO skal gå for et system med kompetansetillitsvalgte i bedriftene, at disse skal velges på samme måte som alminnelige tillitsvalgte, men ha et spesielt fokus på kompetanseutvikling. EL & IT tror dette er måten å få opp engasjementet for å ta etterutdanning, og at denne vil bli mer målrettet. Forbundet foreslår at det opparbeides fond som kan finansiere både livsopphold og kompetansetillitsvalgte, i tillegg til finansierelæringssentre. De sistnevnte kan enten være lokalisert i den enkelte bedrift, eller være et spleiselag og lokaliseres i nærmiljøet. El & IT vil også ha mer orden på de som tilbyr etterutdanning, mener disse bør godkjennes av en sentral instans. I tillegg vil forbundet ha programfestet at arbeidstakere skal gis rett til permisjon med lønn for etter- og videreutdanning i to uker per kalenderår.
Vil ha flere streikerettigheter
Forbundet har også sett seg lei på å møte arrogante motparter i forhandlinger, og foreslår derfor at LO går inn for at Arbeidstvistloven må endres slik at riksmeklingsmannen kobles inn først etter at streik er et faktum. De vil også at LO skal arbeide for at dagens system med tvungen lønnsnemnd avskaffes og erstattes med et system som medfører en mer begrenset inngripen i streikeretten, og som er mer i samsvar med internasjonale forpliktelser. Samtidig ønsker EL & IT mer treffsikre lavlønnstillegg, slik at årets situasjon ikke oppstår igjen, der de lavlønte faktisk ikke fikk tilleggene, mens mange høytlønte faktisk fikk det. Redusert arbeidstid ved rotasjonsordninger er en annen aktuell sak i EL & IT. Nå vil forbundet at LO skal programfeste dette arbeidet. Samtidig mener de LO må gå inn for 6-timers arbeidsdag, eventuelt 30 timer per uke med full lønnskompensasjon.
Offentlig eierskap
En annen kjernesak er EL & ITs ønske om sterkere offentlig eierskap. Derfor vil forbundet at LO også skal jobbe for dette, og spesielt styrke det offentliges eierskap til vannkraften. Forbundet vil at Statkraft skal videreføres med 100 prosent statlig eierskap og at aksjeselskapsmodellen dermed avvikles. I tillegg må LO fortsatt kjempe for hjemfallsregimet.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk
Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.
Privat, skjermdump fra YouTube
Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.
Jan-Erik Østlie
Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag
UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom
STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.
Erlend Angelo
Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene
Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap
Jan-Erik Østlie
Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag
Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.
Mads Tindvik
Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister
Kronikk
De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.
Tormod Ytrehus
«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»
Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen
Brian Cliff Olguin
Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt
LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer
Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.
Leif Martin Kirknes
Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)
KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.
Sissel M. Rasmussen
Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole
Leif Martin Kirknes
450 Widerøe-piloter bytter fagforbund
Debatt
Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)
Emmie Olivia Kristiansen
«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav
FHI-direktør Camilla Stoltenberg
NordForsk
FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017
Vlantanas 1500 lastebiler har blitt et kjent syn på motorveier over hele Europa. Vlantana Norge gikk bedriften konkurs i 2020. Selv etter konkursen fortsatte Vlantana å kjøre i Norge. Her er en litauisk Vlantana lastebil fotografert på døgnhvileplassen i Lier i sutten av juli 2020.
Roy Ervin Solstad