JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil LO beholde AOF?

– Hvis LO og forbunda ikke bruker AOF og mener at den skal konkurrere på linje med andre, forstår jeg ikke hvorfor fagorganisasjonen skal eie egen studieorganisasjon, sier LOs distriktssekretær Irene Bordier Haukedal i Telemark.

Det er sendt inn flere temmelig likelydende forslag til LO-kongressen om den nye finansieringen av AOF. – Om dette er en styrt aksjon, har jeg ingen formening om, men mange fylkeskonferanser og AOF lokalt er opptatt av samme forhold. Derfor er det ikke uventet at forslaget, som ble reist av Arne Hagen i Grenland Bygning, har fått tilslutning fra andre. Heller ikke LOs nestleder Geir Mosti og LO-sekretær Tor-Arne Solbakken er ukjent med forholdene, sier Irene Bordier Haukedal, som også er leder av AOF i Telemark.

Vi må bruke vår egen studieorganisasjon

– Hva er det fylkeskonferansen egentlig vil oppnå med dette forslaget? – Den vil at det skal gjennomføres en ny vurdering av finansieringen av AOF. I forslaget heter det at organisasjonen må gis et økonomisk fundament som setter den i stand til å levere både medlems- og tillitsvalgtsopplæring, fagopplæring og annen opplæring til en pris og kvalitet som gjør at arbeider- og fagbevegelsen velger å bruke sin egen opplærings- og kompetanseorganisasjon. – Tror du på endring etter at sekretariatet i LO har sluttet seg til en rapport, som ga tilslutning til den økonomiske omleggingen? – Vi forstår at driftstilskuddet til AOF ikke kunne opprettholdes. Det som er vanskeligere å skjønne er hvorfor LO skal beholde AOF hvis den skal konkurrere med andre om opplæringen og skoleringen av LO-medlemmer. Selv opplæringen i data av ansatte i LO ble overlatt til leverandører utenfor bevegelsen fordi LO fant AOFs tilbud dyrere. LO må forstå at det koster å opprettholde egen studie- og opplysningsorganisasjon. Her må kongressen ta et standpunkt.

Forbundene har styrket egen studievirksomhet

– Hva har omorganiseringen medført for den lokale opplæringen? – Vel 20 millioner kroner er overført fra AOF til forbundene. De har dermed kunnet styrke egen kursvirksomhet på bekostning av kurs for deltakere fra flere forbund, de såkalte felleskursene. Disse kjøres etter et betydelig strammere budsjett. Fellesforbundet i Telemark er sitt ansvar bevisst og sender sine medlemmer til felleskursene slik at medlemmer også fra andre og mindre forbund kan få tilbud. Det er rimeligere for forbundene å arrangere kurs for sine egne. Dermed er antall felleskurs sterkt redusert, det samme er AOFs aktivitet. Dette vil igjen få betydning for andre deler av vår virksomhet, understreker Irene Bordier Haukedal.

Flere forbundskurs etter omleggingen.

– Antall forbundskurs har gått opp, mens antall felleskurs er redusert etter omleggingen av Opplysnings- og utviklingsfondet (OU-fondet) i 2005, sier Ståle Dokken, leder av LOs organisasjonsavdeling. – Bør regelverket endres ut fra erfaringene høstet i disse tre åra og på grunnlag av innsendte forslag til LO-kongressen? – Jeg ser ikke forslagene som kritikk av AOF, men en reaksjon på omleggingen som har medført færre felleskurs. Jeg ser ikke grunnlag for å endre selve regelverket, men kanskje foreta noen justeringer. Jeg minner om at sekretariatet sluttet seg enstemmig til en rapport om evalueringen av ordningen i 2007. Det vi er opptatt av er å gi AOF mulighet til også å satse på kurs for mennesker med lese- og skrivevansker og andre typer voksenopplæring, sier Ståle Dokken i LO.

AOF avventer kongress-behandlingen

– AOF vil ikke mene noe som helst om de innsendte forslagene, men avventer behandlingen på LO-kongressen og vil rette seg etter vedtakene, sier Svenn Erik Bolle, daglig leder i AOF. – Heller ikke om dette er en koordinert aksjon til beste for AOF? – Vi holder oss til realitetene. Og det er at AOF skal stå på egne bein etter at ordningen med tilskudd fra eierorganisasjonene ble erstattet med bestemmelsen om at eierne eller brukerne skal kjøpe tjenester av oss. Ved omleggingen av OU-fondet fikk AOF enerett på å levere opplæringstiltak til fagbevegelsen. Sekretariatet har vedtatt at denne ordningen gjelder ut 2009. AOFs klare mål er at AOF skal være fagbevegelsens førstevalg også i framtida. AOF har vært gjennom og er fortsatt i krevende prosesser. Dagens krav er at alle AOFs avdelinger skal drives med verskudd. Internt i ledelsen i AOF diskuteres ikke andre løsninger. AOF forholder seg til gjeldende bestemmelser. Det som er klart er at AOF trenger flere bein å stå på ut over å betjene medlemsorganisasjonene, selv om disse har førsteprioritet. Dersom vi skal kunne drive økonomisk forsvarlig, må vi gjøre oss attraktive overfor andre kundegrupper, altså selge våre tjenester ut over medlemsorganisasjonene.

Færre studietimer - flere deltakere

– Har kursvirksomheten rent generelt gått ned? – Antall studietimer gikk ned fra 34 900 timer i 2006 til 32 400 i 2007. Samtidig har antall deltakere gått opp fra 29 900 i 2006 til 33 000 i 2007. Tendensen er kortere kurs med flere deltakere. Tallene viser kurs som medlemsorganisasjonen selv og AOF har holdt. Det er grunn til å tro at studieaktiviteten er vesentlig høyere fordi ikke alt studiearbeid blir registrert i AOF, sier Svenn Erik Bolle.

Annonse
Annonse