185 millioner til lærlinger
Regjeringen gir 185 millioner kroner ekstra som tilskudd for å sikre at bedriftene tar inn nye lærlinger også i nedgangstider.
– All honnør til den rød-grønne regjeringen som også tar hensyn til lærlingenes situasjon, sier forbundssekretær Rolf Jørn Karlsen i Fellesforbundet. Han ledet det offentlige utvalget, som la fram innstillingen ”Fagopplæring for framtida” i 2008. – Det verste som kan skje en ungdom under utdanning er brudd i utdanningsløpet. Selv om regjeringen nå øker tilskuddet, er vi fremdeles et stykke fra målet om at staten skal dekke hva det koster å ha en lærling under utdanning. Det er på denne måten vi likestiller yrkesfaglig utdanningsløp med den teoretiske. I dag er gapet mellom tilskudd og faktisk kostnad 25.000 kroner, og med 18.000 lærlinger i året, tilsvarer dette 450 millioner kroner, forklarer Rolf Jørn Karlsen.
Dårlige erfaringer
Nå gjør regjeringen et lite grep for å bøte på denne situasjonen. For hver lærlingskontrakt som tegnes, får bedriften 4.800 kroner mer i tilskudd. – Tiltaket tyder vel på at regjeringen var klar over utfordringene også på dette området? – Det som er interessant med tiltaket fra regjeringen er at myndighetene tenker kompetanse i nedgangstider i motsetning til det som skjedde tidlig 90-tall. Da falt antall lærlinger i byggebransjen så dramatisk at det tok 6-7 år for å komme opp på samme rekrutteringsnivå, svarer Karlsen.
Ikke slått ut
Elektrikerne i EL & IT Forbundet har så langt ikke merket så mye til nedgangstidene. – Nedgangen i elektrikerfaget kommer et halvår etter nedgang i byggebransjen. Derfor har krisa ennå ikke gitt utslag for dette faget, sier forbundssekretær Jan Aasarmoen. – Hva skal til for at en lærling mister jobben på grunn av krisa? – Hovedårsaken må være at det ikke er mulig å opprettholde en forsvarlig opplæring. Dette er faktisk den eneste akseptable grunnen. Så langt har krisa ikke slått ut, men vi følger utviklingen. Vårt forbund har et historisk høyt antall lærlinger, hele 2.300 stykker. Og med en organisasjonsprosent på 60, sier det seg selv at bransjen har et stort antall lærlinger, sier Jan Aasarmoen.
Viktig for fremtiden
Større fare er det altså for at bedriftene ikke vil inngå nye kontrakter. Forbundsleder Hans O. Felix er skeptisk til om økte tilskudd vil endre på den situasjonen. - Spørsmålet er om tilskuddet kanskje er litt lite. Men det er et godt tiltak, og så er det å håpe at bransjen er seg sitt ansvar bevisst i forhold til fremtiden. Det er viktig at de som velger våre fag også får lærlingsplass. Hvis ikke vil de forsvinne fra yrket, og da blir det problemer når oppgangstidene kommer igjen, sier han.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox