JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Til sak mot allmenngjøring

Syv verft varsler søksmål mot Tariffnemnda. En uforutsigbar og uryddig bruk av allmenngjøringsprinsippet tvinger frem dette, skriver NHO i en pressemelding. – Dette er bare trist, svarer Fellesforbundets leder Arve Bakke.

"Tariffnemndas allmenngjøring i skips- og verftsindustrien er utslag av en politikk som rammer våre medlemmer sterkt. Arbeidstakersiden har ikke tatt inn over seg konsekvensen av sitt eget forslag. Det kan vi i NHO ikke sitte og se på. Vi har ikke noe annet valg enn å varsle søksmål", skriver Sigrun Vågeng, direktør for arbeidslivspolitikk i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Til sak mot dem som stiller opp for dem

– Helt utrolig. Det er bare trist at NHO og Norsk Industri går til sak mot dem som stiller opp for dem i en vanskelig tid for industrien - med tiltaktspakke etter tiltakspakke, sier en rimelig opprørt Arve Bakke, Fellesforbundets leder.

– Det er NHO og Norsk Industri som ikke tar innover seg at alt arbeid som utføres på norsk jord SKAL betales med norsk lønn. Det er på høy tid at de gjør, fortsetter Arve Bakke.

Varsel om søksmål sendt

I dag ble derfor varsel om søksmål sendt til Tariffnemnda. NHO og Norsk Industri representerer verftene STX Europe ASA, Kleven Verft, Myklebust Verft AS, Bergen Group Maritime Service AS, Bergen Group Shipsbuilding AS, Ulstein Verft AS og Havyard Group AS.

Ifølge den endrede tvisteloven må det sendes varsel om søksmål til motparten, og den må gis anledning til å uttale seg. Tariffnemnda har fått svarfrist 13. mars, forteller NHOs informasjonssjef Rune Nøstvik til magasinett.org.

– Når vi har fått svaret, blir selve søksmålet sendt til Oslo tingrett, forklarer han.

Uredelige anklager

Flere verft opplever at Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av tariffavtalene for skips- og verftsindustrien er å anklage dem for å behandle ansatte dårlig.

Arbeidsforholdene er ryddige og lønnsnivået på et generelt høyt nivå. Likevel opplever verftene at forskrifter blir brukt mot dem, skriver NHO videre i pressemeldingen..

"NHO har ikke vært imot allmenngjøring som verktøy i tilfeller der dette viser seg å være nødvendig. Forutsetningen er imidlertid at anklagene om sosial dumping kan dokumenteres", siteres Vågeng i pressemeldingen.

– Sosial dumping dokumentert!

Det får forbundsleder Arve Bakke til å riste på hodet.

– Det ER dokumentert at det foregår sosial dumping ved norske verft. Det er derfor Tariffnemda har vedtatt allmenngjøring, poengterer Bakke.

– Generelt høyt lønnsnivå

Arbeidsforholdene i skips- og verftsindustrien er ryddige og lønnsnivået på et generelt høyt nivå, hevder NHO.

Regjeringen melder da også i Statsbudsjettet for 2009 at tiltakene som allerede er iverksatt for å forhindre sosial dumping har effekt. Arbeidstilsynet rapporterer at det har skjedd en bedring av situasjonen, mener Næringslivets Hovedorganisasjon..

"Til tross for dette ble det vedtatt allmenngjøring. Dette viser at regjeringen og LO driver politikk gjennom en tilsynelatende upolitisk nemnd", mener Vågeng.

Øker kostnader

Verftenes kostnader øker sterkt som følge av Tariffnemndas vedtak om allmenngjøring av tariffavtalen for skips- og verftsindustrien (Verkstedoverenskomsten). Pålegget medfører høyere utgifter ved bruk av ufaglært utenlandsk arbeidstaker som er inne via et vikarbyrå,.hevder NHO videre.

Kostnaden for innleid arbeidskraft har tidligere vært om lag 234 kroner i timen. Med vedtaket, som trådte i kraft 1. desember 2008, vil timekostnaden beløpe seg til anslagsvis 312 kroner.

– Holder med loven

"Tariffnemnda har vedtatt allmenngjøring av mer enn lønn. Også arbeidsvilkår som allerede er beskyttet gjennom arbeidsmiljøloven er allmenngjort. Det kan ikke være nødvendig å gi et høyere beskyttelsesnivå enn det som allerede følger av loven", synes NHO-direktør Sigrun Vågeng.

Ender i Høyesteretten?

Advokat Nina Melsom, avdelingsdirektør i NHO, varsler i samtale med magasinett.org at verftene, Norsk Industri og NHO er innstilt på å gå hele veien gjennom rettssystemet. Det vil si at saken vil kunne ende i Høyesteretten. Melsom var medlem av Tariffnemnda som vedtok allmenngjøring av norsk lønn ved norske verft.

– Ja, absolutt. Vi mener jo at dette er en veldig kompleks og komplisert sak og at den absolutt er verdt å fremme for Høyesterett, mener Melsom.

– Vi ønsker rett og slett å prøve lovligheten ved allmenngjøringsforskriften. Man står jo alltid fritt til å prøve lovligheten ved et statlig vedtak, sier advokaten.

EFTA-domstol også?

På spørsmål om verftene, med sine rettsmedhjelpere NHO og Norsk Industri, har tenkt å fremme saken også for EFTA-domstolen, svarer Melsom:

– Er en norsk domstol i tvil, kan retten hente inn en vurdering av EFTA-domstolen - eller saken kan fremmes på eget initiativ.

Skulle arbeidsgiversiden vinne saken, er NHO innstilt på å fremme et erstatningskrav, forteller Nina Melsom.

– Ja, det ville ikke være unaturlig å gå til erstatningssak mot Staten hvis vårt syn skulle vinne fram. Da vil det kunne være snakk om store beløp.

Annonse
Annonse