JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever betalt etterutdanning

LO-leder Roar Flåthen etterlyser penger til å gjennomføre etterutdanningsreformen. Han vil ha egne kompetansetillitsvalgte på arbeidsplassene.

– Vi kom et stykke på vei sist denne saken sto på dagsorden, men finansieringen var ikke helt på plass. Nå må vi få pengene, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etterutdanning blir en av de viktigste sakene for LO i de neste fire årene. LO-kongressen vil til uka be om en nasjonal strategi og tiltaksplan for livslang læring.

Enda mer viktig

– Etter- og videreutdanning er mer viktig enn noen gang. Arbeidslivet har blitt mer krevende. Vi bør utnytte finanskrisen til å gi den enkelte arbeidstaker økt kompetanse og mulighet til å utvikle seg. Ved økende arbeidsledighet ser vi hvem som havner bakerst i køen, sier Flåthen.

– Norge er et lite land, og vi har bruk for den arbeidskraften vi har tilgjengelig. Ett av våre fortrinn er fortsatt å sørge for å ha høy kompetanse i befolkningen. Mange trenger å utvikle kompetansen etter at de har kommet i jobb. Derfor krever LO nå at etterutdanning nå får en mer framtredende plass i arbeidslivet, sier Flåthen.

Pensjonsreformen

– Hvis vi også skal lykkes med den nye pensjonsreformen, der målet blant annet er å få folk skal stå lenger i arbeid, må vi investere i humankapitalen, sier Flåthen.

LO mener at både staten og arbeidsgiverne skal bidra økonomisk til en ordning med kompetansetillitsvalgte og lokale læringssentre.

– De kompetansetillitsvalgte skal jobbe i den enkelte bedrift eller på tvers av flere bedrifter, sier Flåthen. Flere land har ifølge Flåthen gode erfaringer med å legge til rette for at tillitsvalgte systematisk kan arbeide for å fremme livslang læring.

Betalt utdanning

– I dag er det slik at hvis bedriften har behov, så får du kurs og blir lært opp i ny teknologi. Det som mangler er at den enkelte arbeidstaker også får mulighet til å ta etterutdanning ut fra eget behov, sier Flåthen.

LO krever derfor en kollektiv ordning for finansiering av livsopphold ved etter- og videreutdanning.

– Politikere og arbeidsgivere må innse at dette er en viktig del av samfunnsutviklingen hvis vi skal lykkes med å holdet flest mulig i arbeid. Høy kompetanse i befolkningen er jo et av Norges konkurransefortrinn.

Menneskekapital

– Men dette vil jo koste en del?

– Ja, men det må betraktes som en investering i humankapitalen. Det er ikke bare en investering i den enkelte bedrift, men også for samfunnet, sier Flåthen.

Han mener at en god etter- og videreutdanning kan hjelpe mange av dem som i dag dropper ut av videregående skole.

– Samtidig må vi ha fokus på at bortimot 600.000 nordmenn i dag står utenfor det ordinære arbeidsmarket. En av årsakene er at mange ikke klarer å henge med teknologisk og kompetansemessig, sier LO-lederen.

Arbeidskraften

– Er det ikke et paradoks at dere nå kjemper for å få flere inn i arbeid når ledigheten samtidig vokser kraftig på grunn av finanskrisen?

– Arbeidsledigheten vil over tid vil gå litt opp og ned. Nå er det en spesiell årsak til at ledigheten øker. Men det generelle bildet når enn ser litt framover, er at Norge vil ha behov for den arbeidskraften vi har. Arbeidstakere må ha muligheten til å utvikle deg også etter å ha passert 50 år. Vi mangler gode systemer slik at folk flest kan få den muligheten, sier han.

– Hvis vi ved forrige korsvei hadde fått på plass en god finansiering av etter- og videreutdanning så hadde vi stått sterkere rustet til å takle den økte arbeidsledigheten vi nå er vitne til, sier LO-lederen. (ANB)

Annonse
Annonse