Kampen om arbeidslivet
Dag Seierstad lanserte i dag boka «Den nye kampen om arbeidslivet», der han roser navngitte tillitsvalgte i Oslo Bygning for å gjøre en viktig jobb for å bevare avtaleverket og sikre utenlandske arbeidstakere.
stig.christensen@lomedia.no
Undertittelen på boka er EF-domstolen og europeisk fagbevegelse.
Tilegnet tillitsvalgte I forordet står det: «Boka er tilegna Jonas Bals, Zhanna Furunes, Ina Holmstad, Julia Maliszewska, Roy Pedersen, Kjell Skjervø, Boye Ullmann og alle andre som organiserer arbeidsinnvandrere».
– Det forundrer meg at disse ikke er mer på forsidene i de store riksavisene. De bidrar vesentlig til å forsvare og opprettholde det norske demokratiet, sa Seierstad under presentasjonen i Litteraturhuset i Oslo onsdag ettermiddag.
Han la til at demokrati ikke bare handler om valg, men at organisasjonslivet også er en viktig del av det norske demokratiet. Etter Dag Seierstads mening var det bare Klassekampen, LO-Aktuelt og den lille blekka Byggfagbladet som var alvorlig på banen når det gjelder å dekke aktiviteten til disse tillitsvalgte, nemlig kampen mot sosial dumping.
– Arbeidslivet er et tabu i norske media i dag, mente Dag Seierstad.
Organisering
Leder i LO i Oslo, og tidligere leder av Oslo Bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen, fortalte at foreningen allerede før finanskrisen hadde 700 polske medlemmer. Han la til at de tidlig hadde hatt diskusjoner om hvordan de skulle forholde seg til utenlandsk arbeidskraft. Svaret var å få dem inn i foreninga og kreve tarifflønn for alle, en linje den andre i panelet, økonomen Erik Reinert, ga sin støtte til.
De fire dommene
Dag Seierstad har et eget kapittel i boka som heter «Dommene over fagbevegelsen». Der viser han til Viking Line-dommen «som i praksis innebar et forbud mot faglige aksjoner når et rederi vil flagge ut ei ferje til et land med lavere lønninger. Uka etter fulgte Laval-dommen som forbyr at foretak etablert i andre land kan pålegges å følge svensk tariff når de utfører oppdrag i Sverige».
I april 2008 falt Ruffert-dommen (forbud mot å kreve tarifflønn ved offentlige byggeoppdrag), og et par måneder etterpå ble Luxenburg dømt til å fjerne en lov som gir utenlandske arbeidstakere samme rettigheter i arbeidslivet som innenlandske.
En femte frihet
Seierstad skriver: «Gjennom disse fire dommene innfører EU en femte markedsfrihet i tillegg til den frie flyten av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft. Det er friheten til å dumpe lønninger og arbeidsvilkår for dine ansatte i ethvert land – bare du har registrert selskapet ditt i et annet land, der lønningene er lavere og arbeidsvilkåra elendige».
Tysk sammenbrudd
Tyskland har hatt en sterk fagbevegelse og store intellektuelle ressurser, som Seierstad uttrykte det.
– Det er nesten ufattelig hva som har skjedd der, sa han og viste til kapitalkreftenes totale overtak på en sterkt svekket fagbevegelse. Mens alle land rundt har hatt reallønnsvekst i løpet av de siste ti årene, har Tyskland hatt en svekkelse på 1 prosent.
– Fagbevegelsen har brutt sammen i en grad og et omfang som er til å bli veldig skremt av. Det kan også skje i de nordiske landene, advarte Dag Seierstad.
Han mente det hadde sammenheng med en offisiell ideologi som sosialdemokratene har vært med på, og at det har vært en symbiose mellom ledelsen i fagbevegelsen og partiet som har fungert negativt.
For høy minstelønn
Seierstad kommer i boka med følgende eksempel på hvor ille det står til med lønningene i Tyskland: I oktober 2007 protesterte postansatte i Berlin mot et forslag om å innføre en offentlig minstelønn for denne gruppa, på mellom 8 og 9,80 euro. Demonstrantene hadde fått klar beskjed av sine arbeidsgivere om at jobbene ville forsvinne hvis de skulle gå så mye opp i lønn. Derfor ville de heller lønnes med 5 – 7 euro i timen.
Domstolene
Det politikerne ikke våger, avklares av dommerne i EU, mente forfatteren.
For å snu denne utviklingen mente Seierstad at det trengs en generalstreik.
– Intet mindre enn det vil monne.
Han mente imidlertid at det er en lang vei å gå før europeisk fagbevegelse er moden for et slikt skritt. Her må man jobbe på sikt, og grunnarbeidet var knapt nok begynt, ifølge Seierstad.
Roy Pedersen ga uttrykk for at man kan begynne med å koordinere minstelønninger i Norge. Han har erfaring for at sosial dumping brer seg i hele Europa, og mener å se en nedbygging av faglige rettigheter og avindustrialisering.
– Spesielt er det bekymringsfullt at ungdomsarbeidsledigheten er på 20 – 30 prosent, med Spania på topp med 40 prosent.
Alvorlig
Erik Reinert mener vi befinner oss i en alvorlig historisk og økonomisk krisesituasjon. I forordet sier han det slik: «Dag Seierstads bok viser dramatikken dette kan innebære for lønnstakere i hele Europa. Nemlig at økonomiske og politiske eliter, med EF-domstolen som verktøy, kan velge å møte krisen gjennom å la lønningene synke og arbeidsløsheten stige».
Boka gis ut av forlaget Res Publika.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren: – En stor lettelse
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes