Massiv protest ventet
Mandag 7. desember starter rettssaken som ni skips- og offshoreverft har anlagt mot Staten og Tariffnemnda for Oslo tingrett. Samtidig vil verftsarbeidere over hele landet protestere.
Hensikten med søksmålet er å prøve gyldigheten av Tariffnemndas vedtak om delvis allmenngjøring av Verkstedsoverenskomsten (VO) for skips- og verftsindustrien for retten. Vedtaket ble som kjent fattet 6. oktober i fjor og gjelder verftene over hele landet. Verftene krever dessuten erstatning av Staten. Det er satt av ti dager til rettssaken.
Fastsatt norsk lønn
Forskriften fastsetter minstenivået for lønns- og arbeidsvilkår for faglærte og ufaglærte arbeidstakere som utfører arbeid innen produksjons-, montasje- og installasjonsarbeid i skips- og verftsindustrien over hele landet. Dessuten inneholder den andre tillegg for arbeiderne. Vedtaket er fattet for å motvirke sosial dumping.
At ni verft, godt hjulpet av Norsk Industri og NHO, går til sak mot Staten og Tariffnemnda har opprørt store deler av fagbevegelsen, og da særlig Fellesforbundet. Vestlandskonferansen mener at rettssaken mot Tariffnemnda og allmenngjøring av norsk lønn ved norske verft er "en provokasjon mot de ansatte på verftene".
Landsomfattende protest
Fellesforbundets avd. 5 i Bergen har oppfordret samtlige verftsansatte i landet til arbeidsstans i to timer for å uttrykke sin protest mot at verftene, Norsk Industri og NHO vil nekte utenlandske arbeidere norsk minstelønn. Samtidig skal det gjennomføres en stor fanemarkering foran tinghuset i hovedstaden. Ifølge initiativtakerne er det ventet et stort antall tillitsvalgte på mandag morgen, særlig fra verftsfylkene.
Dagens hovedparole: "NHO må stanse all form for sabotasje av allmenngjøring av tariffavtaler!"
Fanemarkeringer
Fanemarkeringen starter kl. 8.45, et kvarter før rettssaken åpner. Markeringen varer til kl. 10. Det er varslet appeller av Audhild Solsvik fra Fellesforbundet avd. 5 Bergen, Per Bjørn Eriksen, leder av avd. 57 Fellesforbundet i Haugesund, Petter Vellesen, leder av Fellesforbundet avd. 603 Oslo Bygningsarbeiderforening, Roy Pedersen, LO-leder i Oslo og Jan Henrik Larsen fra EL&IT Forbundet, mens Oslos kjente "Bygg Band" sørger for oppvarming.
Så går turen videre til Stortinget. Kl. 11 blir det ny markering, med overrekkelse av krav til tingets næringskomité: et enklere regelverk for å få til allmenngjøring av tariffavtaler.
– Allmenngjøring truer arbeidsplasser
Svein Oppegaard, nyansatt direktør for arbeidslivspolitikk i NHO med bakgrunn fra flybransjen og SAS, skriver i dag på NHOs nettsider at "økte kostnader som følge av allmenngjøringsvedtaket er en trussel mot konkurranseevnen til norske verft og dermed en trussel mot norske arbeidsplasser".
I innlegget forklarer han hvorfor de ni verftene går til sak mot Staten og Tariffnemndas vedtak: "Verftene, støttet av NHO og Norsk Industri, mener at vedtaket om å allmenngjøre lønnsvilkår, en rekke tilleggsytelser, arbeidstid osv går altfor langt i forhold til formålet om å sikre sosial beskyttelse av utenlandske arbeidere som kommer til Norge på midlertidige oppdrag for en arbeidsgiver fra hjemlandet".
– Ikke dokumentert urimelige arbeidsforhold!
Oppegaard understreker at rettssaken ikke er ment som "et angrep på allmenngjøringsloven som mange har hevdet. Saken er derimot anlagt fordi verftene mener det ikke er grunnlag for å anvende allmenngjøring blant de bedriftene det her er tale om. Det er ikke dokumentert urimelige arbeidsforhold i verftsindustrien", påstår direktøren.
Brutt saksbehandlingsregler?
"Verftene mener at Tariffnemnda, som har vedtatt allmenngjøringen, har brutt grunnleggende saksbehandlingsregler, og har gått for langt i forhold til hva EØS-avtalen tillater norske myndigheter å kreve av utenlandske arbeidsgivere", skriver Oppegaard videre.
– For høy minstelønn
NHO-direktøren mener dessuten at "EØS-avtalen setter begrensninger på norske myndigheters adgang til å kreve at utenlandske foretak som kommer hit på midlertidige opphold følger norske lønns- og arbeidsvilkår".
De ni verftene mener blant annet at man ikke kan kreve en for høy minstelønn, og i hvert fall ikke utenbystillegg og skifttillegg, eller arbeidstid og overtidsgodtgjørelse som går ut over de kravene som ligger i arbeidsmiljøloven.
Dyrere for norske verft
Svein Oppegaard og NHO mener at allmenngjøringsvedtaket gjør det vanskeligere og dyrere for norske verft å benytte utenlandske underleverandører for å gjennomføre oppdrag i Norge.
"Dette tvinger verftene til å vurdere alternative forretningsmodeller, blant å gjennomføre større deler av oppdragene utenfor Norge. Flere av de industrikonsernene som rammes av allmenngjøringsvedtaket er internasjonale foretak som lett kan flytte oppdrag fra verft i Norge til verft i andre land", påpeker Oppegaard.
– Sosial dumping påvist!
Kjell Sørensen, leder av Fellesforbundet avd. 5 i Bergen og initiativtaker til protestaksjonen, mener at verftenes og NHOs argumentasjon ikke henger på greip.
– Verftene har drevet med sosial dumping. Det er blitt påvist, og det er derfor Tariffnemnda vedtok allmenngjøring av norsk lønn ved verftene, presiserer han overfor magasinett.org.
– I tråd med EU-rett
– Dessuten har EU slått fast at allmenngjøring ikke er i strid med EU-rett. Vi kan altså allmenngjøre norsk lønn her i landet, understreker Sørensen før han setter ord på hvorfor Fellesforbundet blant annet er så opprørt over at verftene, Norsk Industri og NHO "drar Staten og Tariffnemnda for retten":
– Verftene roper på Staten etter hjelp i krisetider, den samme staten som de nå går til sak mot.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Trond Giske
Leif Martin Kirknes
Giske foreslått som lokallagsleder i Trondheim, men takket selv nei til å stille
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
SV-leder Audun Lysbakken krever flere sosiale tiltak for å hindre en permanent ledighet og ulikhet når koronakrisa er over.
Jan-Erik Østlie