Steile fronter i dansk lønnsoppgjør
Tiltak mot sosial dumping seiler opp som det helt sentrale kravet. Forhandlingene står i stampe.
I en fersk undersøkelse med 941 medlemmer av fagforbundet 3F som deltakere, sier 71,2 prosent seg helt eller delvis enige i følgende påstand: ”Jeg er klar til å streike om det ikke lykkes å bremse opp for østarbeidere som arbeider på dårligere vilkår enn dansker”.
Må gjøre mer 24,7 prosent føler at deres egne jobber er truet av konkurransen fra østarbeidere, spesielt 3F-ere innenfor bygg og anlegg samt transport. Over 90 prosent mener at fagbevegelsen skal gjøre mer for å stoppe underbetaling av østarbeidere.
– Jeg er nødt til å komme med noe på dette området, siden 90 prosent av våre medlemmer synes det er det viktigste emnet i lønnsoppgjøret. Men jeg kan ikke forstå at vi overhodet diskuterer det, for det burde jo være gratis for arbeidsgiverne. Det handler i bunn og grunn om at de avtalene vi inngår, skal overholdes uten at arbeidsgiverne finner på krumspring og finurligheter for å omgå dem, sier Jan Villadsen, formann i 3Fs transportgruppe, til 3Fs Fagbladet.
Sikre arbeidsplasser – Medlemmene opplever konsekvensen av den urimelige konkurransen hver dag. De blir ikke bare presset på lønn og arbeidsforhold. Mange mister jobben, mens det fortsatt er massevis av underbetalte østarbeidere i landet. Derfor er det forståelig at de vil ha oss og arbeidsgiverne til å sikre danske arbeidsplasser, sier John Larsen, formann i 3Fs byggegruppe.
Villadsen har opprettet en egen blogg, der han diskuterer lønnsoppgjøret med medlemmene .
Forhandlingene på det dominerende industriområdet har nå kjørt en måned. Etter planen skulle det foreligge en avtale 12. februar. Men Berlingske Tidende opplyser, på bakgrunn av kontakt med en rekke personer tett på forløpet, at forhandlingene reelt ikke har rokket seg ut av stedet.
Frykter spekulasjon – Et psykologisk spill er i gang for øyeblikket, der ingen av partene gir seg. På lønnsmottakersida frykter sentrale iakttakere at arbeidsgiverne spekulerer i et politisk inngrep fra den borgerlige regjeringen som bare forlenger de nåværende tariffavtalene med to år. Akkurat som Schlüter-regjeringen gjorde i 1985. Om det bare er tom teatertorden, vil tida vise, skriver Berlingske Tidende i en redaksjonell kommentar.
I alt skal rundt 400 tariffavtaler for 600 000 på det private arbeidsmarkedet forhandles i hus. Men for øyeblikket er det bare arbeidsgiverforeningen Dansk Industri og kartellet CO-Industri som forhandler. Resultatet her vil danne basis for de øvrige forhandlingene – der resultatet til sist blir sendt til samlet uravstemning.
Lav oppslutning Stemmeprosenten er ofte lav. Loven krever en stemmedeltakelse på 40 prosent, før en avtale eller et meglingsforslag kan forkastes med simpelt flertall.
Normalt er 3F forbundet med flest nei-stemmer, mens HK pleier å ha stort ja-flertall som dermed oppveier 3Fs nei. Denne gangen er imidlertid HK høyt profilert med et krav om å avskaffe en gammel regel: Den sier at 50 prosent av HK-erne på en arbeidsplass skal være organisert i HK før forbundet kan kreve en tariffavtale. Kravet ble tidlig avvist av arbeidsgiverne. Om de ikke kommer på andre tanker, kan det også ende med et nei fra HK – og dermed større sannsynlighet for en storkonflikt.
Lønnsnedslag På motsatt side viste en måling blant 285 toppsjefer nylig at tre fjerdedeler av dem var klar til en storkonflikt på å holde lønna i ro, noe som har provosert mange. Den helt store provokasjonen kom slakterikonsernet Danish Crown med i slutten av januar, da det krevde at slakteriarbeiderne skal gå ned med 20 kroner i timen i lønn for å klare konkurransen med utlandet. Etterpå kom det fram at konsernet systematisk har snytt rumenske ansatte på et slakteri i Tyskland.
Carlsberg-bryggeriet meldte på sin side ut med at det ikke er plass til lønnstigninger i år. Det skjedde også i slutten av januar, og førte til at 900 ansatte la ned arbeidet i tre dager.
Sosial dumping avgjørende Arbeidsmarkedsforsker Flemming Ibsen, Aalborg Universitet, vurderer i Jyllands-Posten at det vil gi mange ja-stemmer i uravstemningen om kampen mot sosial dumping bærer frukt.
– Om arbeidsgiverne er i stand til å ta et ansvar på det punktet, er sjansen for et ja mye større. 3F er villige til å gå på kompromiss med reallønnsforhøyelser om de kan få oppfylt det kravet. Det har stor betydning, for 3F-erne vil si at det ikke nytter å forhandle tariffavtaler hjem om det er tomme avtaler, og polakkene stjeler jobbene våre, sier Ibsen.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.
Lene Svenning
Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen
Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB