JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO kritisk til regjeringens klimakur

Det er vesentlige mangler ved rapporten som skal danne grunnlaget for den nye stortingsmeldingen om Norges klimapolitikk, mener LO.

sym@lomedia.no

LO har tidligere bedt regjeringen om å opprette et ”Arbeidslivets klimaråd”. Og statsminister Jens Stoltenberg har nå svart positivt på den henvendelsen. Nå mener LO at rapporten ”Klimakur 2020 – Tiltak og virkemidler for å nå norske klimamål mot 2020”, må være den første store saken som tas opp i ”Arbeidslivets Klimaråd.”

Mangler arbeidslivkostnader

I sitt omfattende høringssvar berømmer LO faggruppens arbeid, men kommer samtidig med flere kritiske merknader til rapporten. Blant annet mener LO det er en stor svakhet at rapportens makroøkonomiske modeller og analyser ikke tar hensyn til direkte eller samfunnsmessige kostnader knyttet til sysselsetting, omstillinger og arbeidsledighet.

- Videre savner vi en vurdering av potensialet for nye sektorer og arbeidsplasser, hvordan utvikling og etablering av nye arbeidsplasser kan promoteres og stimuleres. Og hvilke kostnader dette innebærer, skriver LO ved nestleder Tor-Arne Solbakken.

Mangler kjønnsdimensjon

LO er også kritisk til at man ser bort fra kjønnsdimensjonen. Og etterlyser en omtale av mulige effekter på biologisk mangfold.

- De løsninger som velges for å takle klimautfordringene må ikke forsterke presset på naturmangfoldet, fastslår LO.

I sitt eget miljøarbeid er LO svært bekymret for at norsk industri flytter til land uten klimaforpliktelser og med svake nasjonale miljøkrav. En slik ”karbonlekkasje” reduserer effekten av klimapolitikken. Og det påpekes at deler av den kraftkrevende industrien vil kunne spille en viktig rolle i produksjonen av miljøvennlig teknologi.

Langsiktighet

- LO mener at næringspolitiske vurderinger må vektlegges når det gjelder støtte til forskning og utvikling av klimavennlig teknologi. Det påbegynte arbeidet med en nasjonal strategi for miljøteknologi må gjennomføres snarest, krever LO og understreker betydningen av langsiktige og forutsigbare rammer.

Det slås også fast at en nasjonal klimastrategi som medfører nedlegging og utflagging av arbeidsplasser ikke er den rette veien å gå for det internasjonale klimaarbeidet.

Frykter motsetning

- Tvert i mot vil en slik politikk bekrefte oppfatninger om at det er en motsetning mellom økonomisk utvikling og klimatilpasninger.

I brevet til Miljøverndepartementet etterlyser LO også tiltak som kan redusere energibruken til bygninger. Hele 40 prosent av energibruken står bygninger for.

LO påpeker også at LOs forbund har arbeidet mye med miljøtiltak i kommunene. Og understreker at både her og i det private næringslivet er medvirkning og samarbeid med ansatte og tillitsvalgte viktig.

Foreslår tiltak

Avslutningsvis kommer LO med forslag til tiltak som raskt kan iverksettes:

– Få på plass en utredning og stortingsmelding for Norge som energi- og industrinasjon.

– En helhetlig gjennomgang av avfallshåndteringen.

– Etablere en nasjonal strategi for miljøteknologi.

– Planlegge omstillingstiltak med blant annet fokus på utdanning, kompetanseheving og medvirkning.

– Gjennomføre tiltak for energieffektivisering og energisparing.

– Forsterke kollektivsatsingen og tilrettelegge for miljøvennlige alternativer.

– Et skikkelig jernbaneløft med blant annet høyhastighetstog.

Annonse

Flere saker

Annonse