Bekymret for overvåkning
Lovverket som skal beskytte ansatte mot overvåkning er for svakt. Arbeidsgivere kan altfor lett bryte det uten at det får noen konsekvenser, mener forbundssekretær Henning Solhaug i EL & IT.
ahr@lomedia.no
Overvåkning i forbindelse med innføring av elektroniske kjørebok og/eller flåtestyring har blitt et voksende problem for medlemmer av EL & IT Forbundet. En undersøkelse gjort blant klubbene viser at svært mange både elektrikere, telemontører, heismontører, og it-arbeidere allerede jobber med slike systemer. Og tilbakemeldingene fra de tillitsvalgte har ikke latt vente på seg.
– Svært mange føler seg overvåket. Formålet er ofte uklart, og tillitsvalgte er redde for at arbeidsgiveren skal bruke innsamlet data på feil vis, sier Solhaug.
Mange drivere
Behovet for avklaringer har gjort at en gruppe i forbundet har jobbet med problemstillingene en god stund. Deres erfaringer er at bruk av slik elektronisk verktøy er langt mer komplisert enn de først trodde.
– Vi har trodd at det kun har vært arbeidsgiverne som har pushet på for å innføre slike systemer. Nå viser det seg at både produsenter/leverandører av verktøyet og til dels også kundene er aktive drivere. I tillegg stiller skattemyndighetene krav til kjørebok ved bruk av firmabil, selv om det ikke er krav om at den skal være elektronisk, sier Solhaug.
Arbeidsgiverne på sin side viser i svært mange tilfeller å ikke ha nok kunnskap om problemstillingene, og også at de ikke bryr seg om det. Mange tenker at et slikt verktøy er kjekt å ha, da får jeg større kontrollmuligheter, sier Solhaug.
For svakt lovverk
EL & IT Forbundet legger også vekt på at både lov- og avtaleverk er for svakt. Arbeidsmiljøloven § 9 sier at arbeidsgiver «plikter så tidlig som mulig å drøfte behov, utforming, gjennomføring og vesentlig endring av kontrolltiltak med arbeidstakernes tillitsvalgte». Det skal også gis informasjon om formålet og praktiske konsekvenser av det. I praksis derimot skjer dette svært sjelden.
– Svært mange følger ikke loven. I tillegg tar ikke lovverket høyde for at det finnes flere drivere enn arbeidsgiveren. Her må det endringer til, sier Solhaug, og legger vekt på at dette er noe forbundet jobber med sammen med LO. Ønsket er å få regjeringen til å sette i gang en prosess med en ny NOU.
Heller ikke tariffavtalene er gode nok. Dette gjorde forbundet et aktivt forsøk på å endre i årets tariffoppgjør, med vekslende hell. I Relacom, der montørene tidligere i år leverte inn kjørebøkene sine, er partene nå enige om en ny tekst som sier at «innføring av flåtestyring betinger avtale mellom partene». På landsoverenskomsten for elektrofag er man enige om at innføring av slikt verktøy må drøftes, også hvem som skal ha innsyn i dataene og hva det skal brukes til. Heismontørene fikk også en sterk tekst som sier at innsamlingen av slik data «må ha et saklig formål», at «det skal legges vekt på grunnleggende personvernhensyn», og at informasjonen «lagres og behandles på en forsvarlig måte».
– Dette er gode eksempler som andre kan dra nytte av, men vi har fremdeles en vei å gå når det gjelder vårt eget avtaleverk, sier Solhaug.
– Krev styring!
Henning Solhaugs råd til de tillitsvalgte er derfor at de må kreve drøftelser, og være med å ha hånda på rattet når det gjelder innføring av slike systemer.
– Arbeidsgiveren skal ha gode grunner til å innføre det. Det holder ikke med en «kjekt å ha»-holdning. Det må også avtales hvordan dataene skal brukes, hvem som skal ha innsyn, og hvor lenge de skal lagres. Det er viktig at man kobler inn hovedverneombudet, eventuelt en egen datatillitsvalgt, som kan holde oppsyn med at avtalene følges, sier Solhaug.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB